TARTA Z JABŁKAMI - NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI(...)KRUCHE CIASTO: 180 g mąki pszennej 55 g cukru pudru 1 żółtko 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki porządna szczypta soli 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie NADZIENIE JABŁKOWE: 6-7 średnich jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku
Calzonella.comWczoraj jednak mama dopraszająca się czegoś słodkiego rozłożyła mnie na łopatki. Dawno nie widziałam tak maślanych oczu i taaakiej miny. Tak oto powstało 'codzienne' ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia. Przepis znaleziony w którymś numerze 'Chwili dla Ciebie', którą to mama regularnie znosi do domu(...)Równomiernie rozsmarować gorącą masę. Przykryć drugą warstwą herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozmieszać dokładnie w rondelku, podgrzać (nie gotować!) do roztopienia się margaryny, dobrego połączenia i lekkiego zgęstnienia. Polać ciasto, posypać wiórkami. Odstawić do ostygnięcia Smacznego
Zielona Kuchniainne bułki . Jest jednak jeden punkt, który sprawia, że zwykłe bułki zamieniają się w pyszne bajgle. Ten zabieg to parzenie ciasta w lekko słodkiej wodzie. Zabieg ten trzeba wykonać tuż przed pieczeniem. W ten prosty sposób możemy uzyskać idealny wypiek. Bajgle domowe [feast_advanced_jump_to] 📜 Geneza Historia bajgli sięga 1610 roku, przepis powstał podobno w Krakowie , a następnie rozszedł(...)rozczyn , ciasto wyrabiać przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy
SprawdzonaKuchnia.plDziś zaproponuję taką trochę zdrowszą wersję zwykłego jabłecznika. Piszę zdrowszą bo z dodatkiem mąki żytniej i cukru prostego jakim jest glukoza. Jabłecznik zaskoczył mnie swoją kruchością i smakiem, jest rewelacyjny, polecam. Ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestrony długopisem, ledwo go widać. Znam na pamięć wszystkie składniki.. Pamiątka, owinięta w przezroczystą koszulkę. To ciasto było też pierwszym jakie sama upiekłam. Dziś eksperymentuję z tym przepisem, dodaję coś od siebie, modyfikuję. Zawsze wychodzi pyszne. Jest proste w przygotowaniu. Zawsze jest wspomnieniem tamtego letniego pięknego dnia, w którym cieszyłyśmy się smakiem jeszcze ciepłego ciasta
Zasmakuj Kuchniwizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika. Po 40 minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta
Grunt to przepis!ciasta drożdżowego wydaje się czarną magią. BEZ ZAGNIATANIA, DLA LENIWYCH i NIEWTAJEMNICZONYCH. Ponieważ kolega poprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki
Na słodko lub wytrawnieFresh Simple upiekłam kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:) Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól
Pieguskowa Kuchniachrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaracji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa(...)cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach. Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Dekorujemy
Raj dla PodniebieniaKruche rurki z konfiturą oprószone cukrem pudrem to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych, prosty pomysł na deser lub podwieczorek. Pełne słodyczy ciasteczka osłodzą nam zimne, jesienne dni a podane z pyszną poranną kawą, dodadzą energii i humoru. Do przełożenia rurek możemy również użyć ulubionej marmolady lub dżemu. składniki na około 10 sztuk 200 g masła szklanka śmietany(...)szklanki mąki pszennej 200 g ulubionej konfitury cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki
Smakowite DaniaCiastka francuskie z jabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić
Ugotowaćprzepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI . Jest to banalnie proste i szybkie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP 2000) 1 szklanka "białej" mąki szczypta soli 250ml letniej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się(...)przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem. Jeżeli jagody są kwaśne można użyć tutaj dosładzaczy (odradzam cukier, może to być np. stewia). WYKONANIE: Na wycięte krążki z ciasta nakładamy łyżeczką farsz owocowy i dokładnie zalepiamy boki, gdyż w wodzie może nam wszystko wypłynąć. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują
All My Fit Lifewywania piekłabym je pewnie całe lato podmieniając jedynie owoce. Uwielbiamy jeść świeże owoce, ale jeszcze trudniej odmówić sobie przyjemności delektowania się ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popołudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze. By się udało trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają. Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały. Polecam przepis do wypróbowania! Składniki: 125 g miękkiego masła 150 g cukru/ksylitolu 2 jajka M 225 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 125 g mleka 6 moreli 2 łyżki grubo posiekanych pistacji Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Karpatka należy do tych ciast, które kiedyś najczęściej zdarzało mi się piec z pudełka. Dziś zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo przecież ciasto na karpatkę to zaledwie kilka składników. Wariantów na krem jest kilka, mi najbardziej smakuje z prostym kremem budyniowym i taki przepis zamieszczam Wam poniżej. Chętnie usłyszę jaki jest Wasz przepis na krem do karpatki, pochwalcie się(...)komentarzach :) Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 23×35 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze kremy) 2 kostki masła (400 g) Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto wcześniej przygotować sobie
Ciastkozercyprzepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest
zadanie-gotowanie