przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste, jedynie musicie uzbroić się w cierpliwość, bowiem ciasto musi chwilę (najlepiej kilka godzin) poleżeć w lodówce. Niestety ale to czekanie na tartę zanim będzie gotowana jest chyba najgorsze… ale potem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie sezonu truskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam… Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z notatnikajabłecznik jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie ma mowy, żeby to ciasto nie wyszło ;) Składniki: *1/2kg mąki, *250g cukru, *200g palmy, *3 jajka, *1 cukier wanilinowy, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *1 litr musu jabłkowego. Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz musu zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (mniejszą i większą). Większą częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Zrób to smacznieCiekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50 g cukru1 łyżka śmietany1 żółtko200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy)4 jabłka1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać(...)cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać. Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche.Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody.Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć
Lawendowe NieboDzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na cynamonowe ciasteczka :). Ciacha są idealne nie tylko do kawy ale wieczorem do ciepłego mleka - mmmmm. Ja takie cudeńka uwielbiam. Mam nadzieje, że i wy lubicie. szczególnie w te długie wieczory. ok 60 ciasteczekSkładniki: 150 g zimnego masłaszczypta soli4 łyżeczki cynamonu150 g cukru1 jajko225 g mąki1-2 łyżki wodyPrzygotowanie:Oddzielamy(...)żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru,sól, żółtko i 1 łyżkę ciepłej wody. Ciasto zagniatamy jak jest potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1h do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wyciskamy kółka szklanką, a środek małym kieliszkiem, w ten sposób uzyskamy
Niezły Młynekciasta francuskiego można przygotować bardzo proste, ale też bardzo smaczne przekąski na imprezę. Przygotowanie takich pierożków nie zajmuje wiele czasu i zachodu a na pewno zasmakują one naszym gościom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto s kładniki: Ciasto francusukie 2 łyżki czerwonego pesto, może być kupne, albo z przepisu tutaj (klik) 1/2 szklanki tartego
Delusional TrineCiast inspirowanych batonikami jest wiele, jednakże to jest w smaku naprawdę wyjątkowe, delikatne i przepyszne. Jego kolejnym atutem jest szybkość przygotowania, mi zajęło to 20 minut. Kinder Country to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Jedyny jego mankament to szybkość znikania z talerza. Ciasto znikło niemalże tak szybko jak szybko je przygotowałam. Koniecznie zrób to ciasto
Pani domowapysznie, ale także wesoło ! Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏. Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ale dobrze jest znać kilka podstawowych trików ! Cristina podzieliła się nimi z nami, jednym z nich jest na przykład niska temperatura otoczenia i zimny blat(...)którym wyrabiamy ciasto. Dlatego jej babcia często wstawała o 5-tej rano i wtedy przygotowywała ciasto na makaron. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się do powstania każdego z naszych dań. Cristina pokazywała, podpowiadała, jeśli trzeba było
Kulinarne przygody Gatitymamą Królewski keks jabłeczny z orzechami. Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. Składniki: 200 g masła szczypta soli 225 g cukru 3 jajka
Lili w kuchniCiasto marchewkowe ma ciekawy kolor, jest smaczne, aromatyczne, a przede wszystkim proste w przygotowaniu i długo zachowujące świeżość. Ciasto z marchewką ma wiele zalet, dlatego warto je upiec
Przepisy KulinarneWitajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka
Rozpustne gotowaniewprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki
dom-agi.plFrancuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe jabłkapół szklanki orzechów włoskich3 łyżki miodu lub cukru brązowego łyżka cynamonu50 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`CCiasto rozwijamy
Słodkie PrzyjemnościPyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieteż być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką. Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić
Kuchcik gotuje