Chleb o egzotycznie brzmiącej nazwie "Hokkaido Milk Toast". Dla mnie bardzo podobny do naszej polskiej chałki. Bardzo smaczny, delikatny i puszysty o pięknym maślanym zapachu. Polecam bo jest prosty i szybki do zrobienia. Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com Składniki na foremkę 25x10 cm: 340 g mąki pszennej, użyłem typ 480 54 g cukru 5 g soli 6 g mleka pełnotłustego(...)śmietankę, jajko i kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ). Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie. Przykryj i zostaw do wyrastania
Przepisy na domowy ser i chlebpodsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości) Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowity Chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne
Posadzone i zjedzoneBardzo kruche, smaczne, wytrawne babeczki z pieczarkami oraz żółtym serem to wyśmienita przekąska na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Podane z czerwonym barszczem stanowią wyjątkowo atrakcyjne dla
Smakowite DaniaBardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka. Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy
Walijskie PichcenieBabeczki Czekoladowo - Imbirowe Z Mandarynkami / Kandydatka na Miss Babeczki 2015 Takie małe co nieco na rozgrzewkę przed wyjściem na spacer czy po zakupy w mroźny dzień
Gotowanie...to proste !Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta
Smakołyki AsiKiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane
Gotowanie...to proste !Nie jestem fanką kuchni Ameryki Północnej, prawdę mówiąc bardzo jej nie lubię, bo jest tłusta, mało odżywcza i niezdrowa. Amerykanie lubują się w tonach cukru, przetworzonym
Przepysznik - BLW i nie tylkodeser zachwyci każdego . Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu . Połączenie pysznego kremu i kokosu daje niesamowity efekt smakowy . składniki na 4 porcje 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 2 opakowania krakersów garść płatków migdałowych przepis Mleko łączymy z cukrem ,mąką i cukrem waniliowym .Następnie(...)rozkładamy krakersy a na nie kładziemy grubą warstwę masy. Następnie układamy drugą warstwę krakersów i obficie smarujemy masą kokosową . Wierzch wygładzamy i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi . Ciasto odstawiamy do schłodzenia
Smakowite DaniaNawet sobie nie wyobrażacie co ja przeżyłam przez ten konkretny keks. Naszło mnie na keks z maszyny do chleba. Przepis i składniki banalnie proste ! Do keksa wykorzystałam maszynę mojej bratowej oraz mieszankę keksową Skworcu Oczywiście mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa Trzymałam się idealnie miar i wag, włożyłam składniki do maszyny i niby za niecałe 2 godziny(...)środka i przełożę do keksówki i włożę do piekarnika. Może wyjdzie! Wyszedł wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo. Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z miąższu
Z Kuchni Do KuchniKolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący. Składniki -500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA -250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA 250 g ziaren prażonych(...)wymieszać je razem. Odważyc mieszankę ziaren tak by było ok.250 g. wymieszać z mąką. Dodać sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę. I wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest luzne. Przygotować keksówki. Wyłożyć papierem. Nałożyć do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Posmarować lekko chleb oliwą z oliwek
Z Kuchni Do Kuchnimiski wsypujemy płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem mieszamy. Dodajemy miód i zalewamy gorącą wodą z rozpuszczonym masłem, "zagniatamy"ciasto. Wałkujemy delikatnie na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 100g posiekanej białej czekolady Dodatkowo: 3-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego do obtoczenia ciasta 1. Do miski przekładamy masło i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia
Mała Cukierenkamąkę z solą. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem. Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać
Monia miesza i gotujeDrożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
SzczyptaSmaQ