stołu, uśmiechając się do siebie pomyślałam, że nie mogła trafić lepiej. Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego(...)tortowej) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej
Gotowanie to kochaniedobrze wyrobionego ciasta utwórz kulę. Przykryj ją ściereczką, folią spożywczą lub folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na 70 minut. Miskę z ciastem możesz wstawić do nagrzanego do 35 st. C piekarnika podobnie jak z wcześniej przygotowanym rozczynem. Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj sporą drewnianą deskę lub stolnicę, lekko podsyp je mąką. Ciasto krótko wyrób(...)bułeczki. Złóż je w połowie i skręć, zlep końce. Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta. Zakręcone ciasto na bułeczki ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Z mojego przepisu wyszło pięć sporych zakręconych bułeczek. Możesz przygotować ich więcej, np. z podwójnej porcji ciasta lub z otrzymanego w tym przepisie utworzyć mniejsze, cieńsze i krótsze bułeczki. Piekarnik nagrzej
Zasmakuj KuchniPrzepyszne ciasteczka które kojarzą mi się z odpustem Składniki na 2 blaszki ciastek: 4 białka z jaj 3/4 szkl cukru 60 g masła 4 łyżki
Gotowanie...to proste !sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy z niej zrobić kanapki, są przepyszne. Możemy używać jej jako zagryzki(...)ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się z jasnej mąki. Ja do mojej użyłam mąki chlebowej z Lidla 1050, a więc ciasto jest troszkę ciemnawe i cięższe w smaku, co nie znaczy gorsze Ja dodałam ciut więcej mąki, ale wszystko zależy od chłonności mąki, więc zacznijcie od 375g i jeśli zajdzie potrzeba, dosypcie
Mieszam w Garnkuśrodkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający odrobiny cierpliwości. Przepis wymaga wyrastania w koszyczku. Zanim nabyłam drogą zakupu koszyki rozrostowe, to moje chleby rosły sobie w durszlaku wyłożonym ściereczką i też było super. Spróbujcie(...)Zaczyn: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750* 450 g wody drożdże instant 1/8 łyżeczki (około 2 g) łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę folią spożywczą, robimy kilka dziurek i zostawiamy na 12-16h. Trzeba sprawdzać, zaczyn jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest pokryta bąbelkami. Ciasto na chleb: 450 g mąki
ladykitchenNa blogu możecie już zobaczyć zielone ciasteczka w formie choinek ( tutaj przepis ). Tym razem przyszedł czas na bałwanki Ciastka te na pewno spodobają się dzieciom, ale
Via GustoUwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła
Gotowanie...to proste !mocno nagrzała, u mnie to zajmuje 12 -18 minut. Gdy patelnia będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie - to dzięki jajkom- po wyjęciu w dużej części opadnie, co jest jego cechą charakterystyczną- mocno odstające brzegi
SMYKWKUCHNIPierwszy wpis po miesięcznej przerwie. Pierwszy wpis w Nowym Roku. Pierwszy wpis w nowym tygo dniu. Zaczynamy, więc przepisem na chrupiący chleb z kurkumą i serem. Bar dzo prosty w wykonaniu, chociaż na jego schrupanie należy poczekać przynajmniej 15 go dzin o d zrobienia rozczynu. Warto zaczekać ;) Skła dniki: 15 g świeżych droż dży 400g mąki pszennej(...)przykrywając folią na całą noc. Rano wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę kuchenną (utworzyć kulkę) i przykrywając pozostawić w ciepłym miejscu na około go dzinę. Należy spraw dzić czy ciasto po dwoiło objętość prze d wyłożeniem do formy. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni (bez termoobiegu) z postawionym na niskiej półce garnkiem z pokrywką (lub naczyniem żaroo dpornym). Kie dy piekarnik
ChilliJemypowiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :) Przepis: (90 kopytek) Składniki: 1 kg ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej(...)mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli. Wyrabiamy jednolite ciasto. 3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną. 4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem
Mój pomysł nadodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł na urozmaicenie dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Poniższe kotleciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne :) Polecam! Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 250-280 g groszku, np. mrożonego 2 duże jajka 1 mała(...)trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem
UgotowaćSkładniki – porcja na 12 muffinów: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki
Coś bym zjadłaUwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją
Poezja smakupromocja tutaj ) ewentualnie cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów. Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki. Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki(...)TANIO SMACZNIE KUCHNIA MNIAM MOJE DOMOWE KUCHARZENIE KUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI WANILIA I KARDAMON MOJE MAŁE CZAROWANIE BEATA LIDIA SMAK MOJEGO DOMU Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI SŁODKIE OKRUSZKI GOTOWANIE TO PROSTE IZIONI PYSZNE SMAKI SZÓSTE NIEBO
Kuchenne zapiski Edytyzwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu do wyrastania wsadzić chleb do piekarnika(...)Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy przy użyciu robota przez 10 minut, ewentualnie rękoma przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki. My stwierdziliśmy, że chcemy mieć jeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej
Marder&Marder ManufactureKlasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-) Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. Zachęciłam Was? Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy
Walijskie PichcenieWstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz piekłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :) Składniki na około 25-30 pączków: 1 kg
Gotowanie...to proste !To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego
Moja DelicjaWitajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki. Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl(...)białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy
Cynamonowe szczęściejako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na jagody, potem dzielnie jak długo dało się wytrzymać, zbieraliśmy je. Tak zarobiłam swoje pierwsze pieniądze :))) ...cudowne czasy beztroski. Przepis jest prosty a smak wyśmienity. Nawet jeśli nam pękną, jagody wypłyną i tak będą to najcudowniejsze smaki lata. SKŁADNIKI : pół kilo mąki pszennej 1 szklankę mleka 20 gram świeżych drożdży 1 jajko(...)odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, po czym gotowy rozczyn, jajko. Wyrabiamy, międzyczasie dodajemy powoli roztopiony letni tłuszcz, wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie ok 1 godziny. Nadzienie Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając
Basia w kuchniJeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina
DefinicjaSmakutytule - zwykły, klasyczny, najprostszy z prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super(...)łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy pod przykryciem na 40 minut
Marder&Marder Manufacturepuste. Pierwsze są czekoladowe, a raczej powinnam napisać kakaowe. Ciasteczka są miękkie, ale później pyszne, chrupkie i świetnie smakują popijane szklanką mleka... Drugie ciasteczka są z przepisu Marty, są proste w przygotowaniu, pieką się 7 min, są mało słodkie i rozpływają się w ustach. Z podanej ilości wychodzi ich bardzo dużo, ale to dobrze, bo można zjeść(...)maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/przygotowanego ananasa grillujemy aż zbrązowieje a jego powierzchnia będzie błyszcząca. Oczywiście najlepiej smakuje podawany z lodami, posiekanymi orzechami, sosem czekoladowym itp. To jest extra deser na każdą okazję! Prosty, łatwy i szybki. Zabierając się za grillowanie deserów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze; jeśli chcemy grillować świeże owoce pamiętajmy aby ruszt grilla był po prostu czysty(...)przed grillowaniem takie owoce jak brzoskwinie, ananasy czy banany moczymy w winie, rumie lub tequili musimy uważaj na powstawanie dużego płomienia ognia. Grillowane owoce są świetnym składnikiem wielu potraw, ciast itp. Ich smak można dodatkowo podkręcić stosując kawałki drewna do grillowania wykonane z beczek w których składowane było wino i rum. Takie kawałki drewna do grillowania i wędzenia można znaleźć
naRuszcieMufinki, powszechnie wszystkim znane kojarzą się na słodkością, deserami, ... ale można zrobić z nich smaczną i prostą przekąskę w dodatku z aromatycznym tuńczykiem w środku. Składniki : 150 gr mąki pół puszki tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 200 gr cukinii pozbawionej miąższu pestkowego 1 mała cebulka po około 1 łyżce siekanego koperku i szczypiorku 1 płaska łyżeczka proszku(...)cebulę i startą na grubych oczkach cukinię (pozbawioną miąższu pestkowego) i cały czas miksując na wolnych obrotach dodaję mleko i 3/4 ilości startego parmezanu. Doprawiam solą i pieprzem. Gotowe ciasto przekładam do papilotek w ilości ok 1 dużej łyżki na co kładę po ok pół łyżeczki odsączonego z sosu tuńczyka z puszki co z kolei znów przykrywam 1 dużą łyżką
Mechanik w kuchnisię pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec coś innego. Na tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-) Składniki na 1 dużą tortownicę: 3 szklanki mąki pszennej 6 jajek(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao
Na słodko lub wytrawnie