Przedstawiam bardzo prosty przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Do jej zrobienia używam kupnych pikli firmy Rolnik (mini kukurydzki, cebulki, ogóreczki), ale można też użyć własnych
Kawa z mlekiemHej! Czy zauważyliście, że coraz bliżej święta? Zatem dzisiaj śnieżne pękające ciasteczka. Efektowne, proste, cudownie smaczne. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieodpowiedź na proste pytanie, umieszczone w komentarzu do zdjęcia tych ciasteczek. Zapraszam zatem na Instagram nietylkopasta.pl . Przygotowanie : 1 h 30 minut Ilość ciasteczek: z podanej porcji ciasta możecie przygotować ponad 100 malutkich ciasteczek Składniki: – 200 g mąki pszennej + trochę do podsypywania blatu – 100 g mąki ziemniaczanej – 150 g masła – 200 g drobnego cukru
nietylkopasta.plTort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego
KuchniaWeDwoje.plTaki fajny przepisik kiedyś widziałam na szarlotkę, że w końcu musiałam go wypróbować i co...? I było smacznie, bardzo smacznie :D Składniki na blaszkę o średnicy
Gotowanie...to proste !Prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą
Oryginalny smakPrzepyszna szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją
Ugotujmy Cośzespołu przygotowaliśmy: wędzony sarni comber na sałatce z marynowanych warzyw, filet z jelenia z borowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego
Pieguskowa KuchniaPizza ” Śniadaniowa „z sadzonym jajkiem Pizza , to u nas częsty gość na kolacji w weekendy . Jest szybka , smaczna , nigdy nie bywa nudna , gdyż można
Ogrodnik w podróżyKolejnym testem dla mąki jaglanej była pizza. Próbowałam kiedyś robić pizzę na mące gryczanej ale wyszła dosyć ciężka. Na mące jaglanej wyszła lekka i puszysta. Bezglutenowe
Ze smakiem bez glutenuDziś zapraszam na naleśniki razowe ze szpinakiem i białym serem. Przepis banalnie prosty i przez większość znany, a ci co nie znają to zapraszam do wypróbowania. Są naprawdę pyszne, pod warunkiem że się lubi szpinak :) Składniki: ciasto tu farsz: 400 g mrożonego szpinaku 300 g białego sera 2 ząbki czosnku 1 cebula masło gałka
magiczna kuchnia Kasijajeczkami. Proste, bo na oleju, przygotowywane w tradycyjny sposób w dwóch naczyniach, mieszając suche i mokre składniki osobno. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto: 2 jajka rozmiar L 140 g cukru 20 g cukru wanilinowego 200 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Nastoletnie WypiekanieJeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe lody, możecie samodzielnie przygotować je w domu. To naprawdę proste! Co potrzebujemy? 0,5l dobrze schłodzonej śmietanki 30
PysiaGotuje.plDomowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :) itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1
chleba naszegoPizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i
KuchniaWeDwoje.pldaniem awaryjnym. Szybkie, proste, smaczne. Oczywiście jest wiele ich odmian, wśród których znajdą się i te bardziej czasochłonne. Choćby racuchy, które potrzebują kilku chwil, aby zawarte w cieście drożdże "zapracowały". W mojej rodzince szczególne miejsce zajmują placki ziemniaczane, lubiane przez wszystkich. Mąż przepada za ich węgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego z Węgrami. Pewnie elementem kojarzącym
zadanie-gotowanieSzybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 1 kg mąki 45 dkg masła 3 łyżki sypkiego maku 30 dkg cukru 1 jajko, 3 żółtka Przygotowanie : Mak mieszamy z mąką, dodajemy resztę
Proste Potrawylepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste. Ale i tak cienki spód drożdżowy mimo wszystko chodzi za mną! Składniki
To co kochamCudownie pachnące… Z wierzchu ultrachrupiące, lekkie i delikatne. W środku – przyjemnie wilgotne, kremowo-mięsiste, podobne teksturą do ciasta ptysiowego. Każda z nazw w tytule pasuje do
Karo in the KitchenWłochy to kraj słynący z pysznej, prostej, opierającej się na świeżych produktach kuchni. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tam zjemy najlepszy makaron, pizzę z rozpływającym się w ustach ciastem i oczywiście lody, których smaki latami śnią się po nocach. Artykuł Makaronowa przygoda prosto z Włoch pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Jak zrobić domowy makaron, zasada jest prosta - na każde 100g mąki pszennej + 1 jajko + szczypta soli Podane składniki wrzucić do miski lub wyłożyć na stolnicy i zagnieść dokładnie sprężyste, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Po czym odstawić ciasto na makaron do miseczki i przykryć ściereczką
W garach u GosiSzybki przepis na pyszny deser. Wystarczy zagotować mleko i dodać kilka prostych składników. Już nigdy nie sięgnięcie po sklepową saszetkę z budyniem. Składniki na 4
prawdziwe jedzenieHej :)) Przepis na tą szarlotkę znalazłam na Fb na stronie Mapa zdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za
kruche babeczkiAle to było pyszne! Niestety po deserze pozostało tylko wspomnienie, ale jest tak prosty do wykonania, że na pewno go powtórzę :) Przepis dedykuję szerokiej grupie odbiorców
Domowa Cookierenka AgiJeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 200 ml mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 szkl cukru
Nastoletnie WypiekanieWspaniała, prosta sałatka z udziałem śledzi, które jak wiemy powinny się znajdować w naszych jadłospisach z uwagi na ich wartości odżywcze, dlatego taka sałatka jest
kgwjanczewoKlasyczne polskie pączki to gęste, puszyste i elastyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem masła, jajek i mleka. Da się to ominąć, i zrobić wegańskie mini-pączki, smakujące
Karo in the KitchenTe placuszki są po prostu obłędnie doskonałe, puszyste, mięciutkie i czasami kiedy je jem zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi
Gotowanie...to proste !Pyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta? :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu - a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek, które czasami zostają nam z innych wypieków. Składniki na spód
Świat Ciastazupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy. TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g sera ricotta 150 g startego sera cheddar 1 jajko około
Zakątek rozkoszy kulinarnychProsta w wykonaniu, smaczna dla naszego podniebienia. Zapraszam na domową pizzę! :-) Kiedyś robiło się w domu po prostu pizzę. Nie było rozróżnienia, czy na cieście cienkim, czy grubym. Oczywiste było to, że jest konkretne, grube, żeby można się było najeść- a tak przynajmniej było w moim domu. Proponuję więc taką konkretną pizzę :-) SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży
WielopokoleniowoLepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam pizzę z tego przepisu, jedyne czego nie lubię to wyrabiać ciasta na pizzę i w tym zawsze pomaga mi mój niezastąpiony M. W tym miejscu
Corner With RecipesPropzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki
kgwjanczewoHoneycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego
Made By Mom And Sonsernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem
W SMAKTen przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie
Tradycyjna KuchniaHoneycomb to kawałki miodowego karmelu o strukturze plastra miodu. Są miodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego
Made By Mom And SonCzasami mamy ochotę na coś słodkiego, prostego do zrobienia i jednocześnie efektownie wyglądającego. Zobaczyłam gdzieś na FB zdjęcie takich zawijasów i już dawno chciałam je zrobić, ale ciągle zapominałam kupić ciasto francuskie, w końcu się udało :) Warto było czekać! Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego, - 1 duże słodkie jabłko, - cynamon. Wykonanie: Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, każdą ćwiartkę
Co na wege obiad?Przygotowania na sylwestrowe szaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym. Składniki
Kuchenne aromatyKontakt z tą rośliną miałam właśnie pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto. Moi domownicy w ogóle nie pomyśleli, że z tego można cokolwiek zrobić, a tu ba! Jednak można! Zachęcam to upieczenia takiej smacznej i prostej przekąski. ;) Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka wiórek kokosowych
Truskawkowa FiestaZapiekane naleśniki cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieciaków. To inna odsłona naleśnika i można zjeść trzymając go w łapce. To kolejny obiad bardzo prosty w wykonaniu
Niezły Młynekzatopię się w marzeniach o nieuniknionej sławie wynikającej z tego odkrycia, podzielę się przepisem na przepyszne, banalnie proste smarowidło z cukinii, które w oryginalnym przepisie masłem zwali. Tak jak chleb cukiniowy nie jest do końca chlebem, a bardziej babko-podobnym ciastem (tych co nie widzieli niezwłocznie odsyłam do tego wpisu , bo wypiek ten jest rewelacyjny), tak masło z niej
les mirabellesSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz
Luźna Kuchniazapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym uwielbiam do deserów jak i ciast i tortów. Właściwie to torty z owocami w syropie własnym uwielbiam i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas. Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy ... Maliny w syropie własnym SKŁADNIKI: 1,5 kg malin
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia
kulinarnyJaDodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku
Gotowanie to kochanieteż rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle
Wypisz WymalujSkładniki na zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej żurkowej z otrębami szklanka wody Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy w cieple na co najmniej 8
Proste PotrawyOd dłuższego czasu nie jadłam owsianki, dlatego dzisiaj na śniadanie postanowiłam ją przyrządzić, a tak naprawdę sama się zrobiła. Przygotowanie jest banalnie proste i idealne
Niezły MłynekSkładniki : 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 szklanka masła - roztopionego 6 żółtek 1 i 1/2
Proste PotrawySkładniki : opakowanie 250 g serka mascarpone 2 gęste, kremowe jogurty greckie po 180 g 3 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki cukru pudru
Proste PotrawyPieczone ziemniaki z ulubionymi przyprawami, idealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie. 2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy
RAROSSAWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe. Post Stracciatella z malinami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeNa diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato nam się gwałtownie skończyło i zaatakowała zimna jesień, więc zapach świeżych drożdżówek z serem powinien złagodzić ten stres Przepis jest prosty, wymagający odrobiny cierpliwości. Pracuję na drożdżach suszonych(...)ubijam na puszystą masę. Dodaję do tego lekko ciepłe mleko z masłem i drożdże suszone. Mikserem łączę wszystko. Dosypuje partiami mąkę i na początku mieszam wszystko drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie w miarę dokładnie wymieszane, przekładam je na mocno podsypany mąką blat i oprószam dodatkowo wierzch i zaczynam wyrabiane. Jak będzie zwartą kulką, przekładam go do miski i przykrywam ściereczką
ladykitchenmasą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato nam się gwałtownie skończyło i zaatakowała zimna jesień, więc zapach świeżych drożdżówek z serem powinien złagodzić ten stres Przepis jest prosty, wymagający odrobiny cierpliwości. Pracuję na drożdżach suszonych(...)ubijam na puszystą masę. Dodaję do tego lekko ciepłe mleko z masłem i drożdże suszone. Mikserem łączę wszystko. Dosypuje partiami mąkę i na początku mieszam wszystko drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie w miarę dokładnie wymieszane, przekładam je na mocno podsypany mąką blat i oprószam dodatkowo wierzch i zaczynam wyrabiane. Jak będzie zwartą kulką, przekładam go do miski i przykrywam ściereczką
ladykitchenAkcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym. Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka(...)temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta podczas pieczenia przybiorą płaski kształt o średnicy
Życie zaczyna się w kuchnikształt serduszek :) Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy
MyCookBook.plchyba nie znudzą! Tym razem dość oczywiste połączenie, czyli migdały z rabarbarem. Klasyczne, słodkie ciasto ucierane z kwaśnymi, różowymi łodygami. Swoje wyjęłam z zamrażarki, bo na świeże jeszcze nam chwilę przyjdzie poczekać... I wiecie co...? Dzięki nim już niemal poczułam wiosnę! Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu, wygląda ślicznie, a smakuje wprost obłędnie. Częstowałam nią sąsiadów, i nikt(...)cukrem na puszystą, jasną masą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Na zmianę z mlekiem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać rabarbar, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 175 st C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLukier jest nie odłącznym elementem wielu ciast i ciasteczek. Nie wyobrażam sobie bez niego piernika czy pierniczków. Jak to zwykle bywa na początku i ja miałam problemy z prawidłowym wykonaniem lukru. Moje pierwsze lukry wychodziły zazwyczaj za rzadkie. Jednak z czasem i tego się nauczyłam. Ktoś powie, przecież to proste. Jednak nie zawsze. Czym właściwie jest lukier? Jest(...)bazie cukru pudru? Z reguły tak, wyjątkiem jest lukier gotowany. Ile wyróżniamy rodzajów lukru? Obecnie w cukiernictwie wyróżnia się 3 rodzaje: 1)lukier królewski:gęsty, używany do dekoracji ciast i precyzyjnych wykonań: a)rzadki: do dalszej obróbki b)średni: o konsystencji rzadkiego kremu c)średni stały: stała kremowa konsystencja 2) lukier cukierniczy: rzadki, płynny, do polewania ciast 3)lukier plastyczny
Ciasta z tradycjami