pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także z dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem(...)temp. pokojowej Przygotowanie: Miód wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne. Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką. Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez
Zasmakuj KuchniUwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć go z obu stron(...)rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki
PatiGotujeObłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie. Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu. Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek(...)pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać
Wanilia i Kardamonużywa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy nie będziecie używać kupowanej. Tortilla według tego przepisu wychodzi bardzo miękka, elastyczna i mega smaczna. W dodatku do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników, które(...)mąki (2 szklanki) 160 ml gorącej wody 1 łyżka soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez ok. 4-5 min. Jeżeli będzie lepiło się do rąk dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy
Kuchnia Łukaszawszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna. Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta
Słodko-Słony Świat IlonyMakowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem(...)wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 ⁰ C około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne
Smakowy Rajukładamy dość ciasno truskawki (zwężającym się końcem do góry). Luki między nimi dokładnie wypełniamy połową kremu (najłatwiej zrobić to szprycą, wciskając krem między owoce), wierzch wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta, nasączamy go pozostałym pączem, znów wykładamy truskawki i resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godz., ale można również na dłużej. Na tym etapie można(...)Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch tortu, wystarczy ze sztywnego kartonu wyciąć kształt odpowiadający kształtowi formy do ciasta (najlepiej ją po prostu odrysować) i narysować lub napisać
Ratunku obiadWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje. Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy(...)Link do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa Przygotowanie : Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję kolejne. Po żółtkach
Uwaga Babcia Gotujesię z chorowaniem :). Wtedy mogłam zamówić pakę takich słodkości i zjeść wszystko naraz :). Teraz jak już jest Pan Sz. takie biszkopty są dla niego idealne, dla nas też. Proste, szybkie w przygotowaniu, idealne dla dzieci. Chrupiące na zewnątrz i delikatnie sypkie w środku. SKŁADNIKI 3 jajka 1/4 szkl. cukru 1/2 szkl mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder PRZYGOTOWANIE(...)nadal ubijając. Następnie dodać żółtka. Mąki przesiać i dodawać do masy jajecznej – łyżka po łyżce, mieszając delikatnie łyżką, tak by piana nie opadła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (ja niestety byłam w posiadaniu tylko dużej gwiazdy, a efekt końcowy był również zadowalający). Wyciskać biszkopty o długości ok. 10 cm, pozostawiając odstępy
zabawa smakiemPodstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu. 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon lub przyprawa(...)soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze
https:KKuchniaMniamserem, kajmakiem i orzechami wymyśliłam na imieniny mamy! Najpierw miałam zrobić jedno z moich słynnych brownie, ale w końcu stwierdziłam, że dawno nie piekłam babeczek. Tarteletki są bardzo proste w przygotowaniu, ale wymagają cierpliwości podczas przygotowywania, ale im więcej serca w coś wkładamy, tym bardziej jesteśmy z tego dumni! Jeśli nie masz czasu przygotowywać babeczkowych spodów - w większości cukierni(...)użyłam cukru - raz dlatego, że serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek o średnicy
Moje Qulinariaciasto na naleśniki. Kohersen posiada także funkcję samooczyszczenia – (wystarczy wlać wodę i zmiksować) oraz sam ostrzy noże (podczas ścierania twardszych produktów). Dzięki możliwości programowania robota oszczędzamy czas – w czasie kiedy miksujemy czy gotujemy nie musimy stale czuwać przy urządzeniu. Ustawiony program przypilnuje danie za nas i poinformuje nas o skończeniu czynności. Gotując z Kohersen MyCook gotujemy w kilku prostych(...)podgrzewania jest szybszy. Możemy gotować w temperaturach do 120 stopni. Dodatkowo, dzięki specjalnej budowie naczynia głównego dania nie przypalają się. Funkcje robota Kohersen MyCook Gotowanie na parze Podsmażanie Wyrabianie ciasta Rozcieranie i szatkowanie Emulgowanie Ubijanie Miksowanie Mielenie, proszkowanie i ścieranie Rozdrabianie Przyrządzanie napojów Przygotowywanie wywarów Ważenie Funkcja TURBO – mielenie twardych składników W przypadku pasztetu w jednym naczyniu ugotowałam mięso
Kuchnia BazyliiParówki zawinięte w ciasto drożdżowe i upieczone w piekarniku. Dawno ich nie robiłam. Ostatnio synowi się przypomniało i były na kolację. Kiedyś robiłam dość często, a później jakoś o nich zapomniałam. Mięciutkie i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na drugi dzień odgrzewane też są bardzo smaczne. Przepis jest prosty więc z łatwością je przygotujecie. Myślę, że przypadną(...)Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn i na końcu olej. Wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować
Agusiowe smakołykiPrzepyszne krokieciki wyszły z tej kapusty coolwarp, następnym razem przygotuje sobie więcej farszu, zamrożę i kiedy tylko najdzie mnie ochota na takie krokiety to będę mogła
Gotowanie...to proste !