lizaki z ciastek , które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia) Kolorowe cukiereczki do ozdoby Babeczki przygotowujemy według przepisu
CiastkozercyJedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól
Kolizje SmakówMinitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIDziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru
Blondynka Gotujedokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez ok. 20 min. Dekoracja jest prosta małym nożykiem wycinamy serduszka na babeczkach, wyciągamy je i puste miejsce wypełniamy ulubionym dżemem (ja użyłam wiśniowego), posypujemy cukrem pudrem
cookplżurawiną, orzechami włoskimi i pomarańczą. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Dodatkowo odpowiednie jest dla wegan. Aby wzbogacić aromat ciasta, dodałam do niego również przyprawy korzenne, które kojarzą mi się z porą jesienno- zimową...uwielbiaaam. Ciacho jest proste do zrobienia, a poza tym szybkie i co najważniejsze- smaczne 😊 Składniki: mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki, proszek do pieczenia(...)mleko, olej, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy, żurawinę i ponownie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone
kulinarne odsłony patibabkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
UgotowaćFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka
Mała Cukierenkalekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy. Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste w zrobieniu. Ja z nimi trochę kombinowałam ostatni i zrobiłam nadziane – masłem orzechowym. Oj, pyszny to był pomysł ! Pancakes 1 jajko 25 dkg mąki(...)przestudzone masło oraz mleko i ekstrakt waniliowy, dokładnie całość mieszamy ( ja mikserem ). Odstawiamy na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy nie dużą ilość oleju. Nalewamy łyżką porcję ciasta i smażymy przez około 2 minuty, przekładamy na drugą stronę i znowu smażymy. Możemy je troszkę dłużej smażyć żeby były bardziej brązowe w kolorze. Ja zrobiłam eksperyment
Kuchnia na wzgórzuTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babką tą można upiec gdy goście planu ją szybko przyjechać. Szybki, prosty i przepyszny przepis. Składniki: 2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka 1 op. budyniu waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiać, wszystkie składniki suche z wyjątkiem budyniu połączyć ze sobą. W osobnej misce wymieszać składniki mokre(...)połączenia składników. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, masę przelać do formy. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z formy, przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Motylkowa KuchniaWyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać(...)sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych jak i suchych. Przelicznik jest prosty: 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Wzbogaceni o tę wiedzę – ruszajcie do piekarników! ;) Pamiętajcie też, że jak każde ciasto drożdżowe także i to potrzebuje spokoju i czasu na wyrastanie, zatem zabierzcie się do pracy, gdy będziecie dysponować dłuższą wolną
MyCookBook.plroku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :) I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej z bakaliami 1 jajko PRZYGOTOWANIE Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza
Moje Kuchenne Rewelacjeżyć trzeba. I gotować, bo samo się nie zrobi. Ciacho czasem też trzeba jakiś zjeść, dlatego jak zobaczyłam tą prostą szarlotkę u Beaty , postanowiłam przygotować ją także dla swoich domowników ;) Nie wiem czy już się z tym ciastem spotkaliście, ale jeśli nie, to naprawdę polecam. Bezproblemowe, a pyszne takie, że jeszcze ciepłego z lodami zjadłam sama dwa kawałki
Kuchnia w czekoladziePyszne i kruche ciasto, które cudem udało mi się uchwycić na zdjęciu. Jeszcze ciepłe rozeszło się w kilka minut więc że ten przepis znajdzie się na blogu. Proste i przesmaczne ciacho, idealne do popołudniowej kawy. Składniki na blachę 25 cm x 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej 200 gram masła 2 żółtka 1/2 szklanki(...)cukru pudru szczypta soli 1 kilogram fig 3-4 łyżki brązowego cukru Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut
Mango Papaja