roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :) I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej z bakaliami 1 jajko PRZYGOTOWANIE Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza
Moje Kuchenne Rewelacjeżyć trzeba. I gotować, bo samo się nie zrobi. Ciacho czasem też trzeba jakiś zjeść, dlatego jak zobaczyłam tą prostą szarlotkę u Beaty , postanowiłam przygotować ją także dla swoich domowników ;) Nie wiem czy już się z tym ciastem spotkaliście, ale jeśli nie, to naprawdę polecam. Bezproblemowe, a pyszne takie, że jeszcze ciepłego z lodami zjadłam sama dwa kawałki
Kuchnia w czekoladziePyszne i kruche ciasto, które cudem udało mi się uchwycić na zdjęciu. Jeszcze ciepłe rozeszło się w kilka minut więc że ten przepis znajdzie się na blogu. Proste i przesmaczne ciacho, idealne do popołudniowej kawy. Składniki na blachę 25 cm x 25 cm: 2 szklanki mąki pszennej 200 gram masła 2 żółtka 1/2 szklanki(...)cukru pudru szczypta soli 1 kilogram fig 3-4 łyżki brązowego cukru Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut
Mango Papajaorzechach laskowych). Moi stali czytelnicy wiedzą jak kocham piec najróżniejsze babki. No cóż… babki i serniki, to ulubione ciasta w moim domu. Po niech sięgamy najchętniej, one znikają najszybciej A i w przygotowaniu są tak proste, że mogę je piec cały czas Dziś zapraszam Was na pyszną orzechowo-czekoladową babkę (na orzechach laskowych). Kiedyś piekłam tą babkę(...)Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny – u mnie około 40-45 minut. Nie zostawiamy ciasta za długo w piekarniku, aby się zbytnio nie wysuszyło
Słodkie okruszkipomarańczowo cytrynowy sernik . Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne cytrynki z miodem i imbirem wraz z puszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik Składniki: (na tortownicę
Słodkie okruszkimąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy sera w wersji bardzo odtłuszczonej
Eat me! Fit me!dużej formie do pieczenia. Łyżką nakładałam do 3/4 wysokości ciasto. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 35-45 minut – aż patyczek będzie suchy ( to zależy od piekarnika ). Wyciągamy muffiny, pozwalamy im wystygnąć ( aczkolwiek ciepłe też są pyszne). Ubijamy schłodzoną śmietanę i dekorujemy nią nasze muffiny. Pyszne i proste :) Wpis powstał w ramach współpracy z Poltino.pl Muffiny
Kuchnia na wzgórzupyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia. SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl. cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia(...)szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo. Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem
Kuchnia PaulettesJako, że mamy święta Wielkanocne zacznę od baki piaskowej :) Wykonanie jej jest bardzo proste, a efekt jest pyszny :) Poziom trudności ** Składniki: • 4 jajka • 250g mąki+ łyżeczka proszku do pieczenia • Pól kostki masła • ¼ szklanki oleju • Pół szklanki cukru • Pomarańcza Przepis: Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z cukrem i masłem, dodać olej i mąkę. Zmiksować. Białka ubić na sztywną(...)pianę. Pomarańczę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę, potem wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać, dodać białko ubijając na najniższych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką, piec ok. 50 min w 180*C. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudem. Smacznego
Idę coś wszamaćDzisiaj pochwalę się Wam pysznym i bardzo ładnie wyglądającym tortem. Bardzo prostym w wykonaniu ale jak bardzo efektownym, przyznam się szczerze, że jestem z niego bardzo zadowolona. Można nim zaskoczyć gości lub przygotować dla dzieci, zapewniam, że będą zachwycone. A Wam podoba się mój tort? Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony
Izabelawkuchnimleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste J Składniki: masa makowa: 200 ml mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki do pieczenia
Moniki Smakołykiresztę masy i powtarzamy czynność z musem truskawkowym *** *** Pojemnik przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 3-4 godziny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD
Blog z ApetytemCiasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze
babka w formiePrzepyszne połączenie chrupiącego ciasta i budyniowego kremu.jest to wersja uproszczona bo z gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku ale ciasto smaczne i znika migiem. SKŁADNIKI
Mała w garnku miesza