Prosty i szybki sposób na przecier na zupę ogórkową. Zimą nie trzeba trzeć ogórków kiszonych na tarce wystarczy dodać słoiczek przygotowanego przez siebie przecieru i gotowe, a do tego jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Składniki: ogórki gruntowe (ilość wedle zapotrzebowania) sól (łyżka na kilogram ogórków) gałązki kopru (najlepiej z kwiatostanem, czyli nasionkami) czosnek ziele angielskie Ogórki dokładnie
talerz przyjemnościwzględu na genialny skład (99% pomidorów, sól), świetnie się sprawdziła. Do tradycyjnego gazpacho dodaje się chleb, którego nie mogę jeść, więc zastąpiłam go czarną quinoą. Zupa nie wymaga gotowania, jest szybka i prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa, odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy, dla chorujących na celiakię, dla wegetarian i wegan :) Wszystkie składniki mają niski
Quinoa Raz!się przepisem: klik . Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu i w zależności od smaku serka) 20g suszonej
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna. Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę
Di gotujeserniczek dyniowo-czekoladowy. Nazwałam go Sernik słoneczny, bo ma śliczny żółciutki kolor. Smakuje wyśmienicie, przynajmniej dla mnie, mój mąż stwierdził że od sernika woli jednak zupę dyniową Sernik w przygotowaniu jest bardzo prosty, ja wykorzystałam zalegające zapasy serka wielskiego i jogurt grecki, ale Wy możecie użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam
moj przepis naMarchewka jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, gdyż można z niej wyczarować mnóstwo fantastycznych dań, począwszy od prostych surówek i sałatek czy wybornie smakujących zup, kapitalna jest również jako dodatek do dań mięsnych (nie wspominając już o daniach wegetariańskich!), a skończywszy na aromatycznych i słodkich wypiekach oraz deserach! Dziś marchewka gra główną rolę, tym razem jako zdrowa słodycz/przek
Kraina Miodem PłynącaDzieci uwielbiają takie śniadanko, które bardziej przypomina deser niż bliżej nie określoną zupę mleczną. Jest chętnie zjadane i w prosty sposób można przemycić porcję witamin. Wersja błyskawiczna.Czas przygotowania:10 minutPorcje: 4 Składniki:Dżem Łowicz z agrestu i kiwi,2/3 szklanka puree z pieczonej dyni,5 łyżek błyskawicznej kaszy manny,2 szklanki mleka,1/2 łyżeczki esencji waniliowej
SzczyptaSmaQkulinarnych różne wersje podawania białej kiełbasy-po za jedną - najprostszą. Z reguły kiedy planuję żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie . System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia) .Jak na moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi
Buniabaje w kuchniProsta, zdrowa i przyjemna. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bulionu, pewnie będzie jeszcze smaczniejsza. Co do rodzaju ryżu, polecam parboiled, ciężko go rozgotować. Składniki: 1,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego pół białej części pora pół szklanki ryżu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka poszatkowanej natki(...)wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Zupa jarzynowa z ryżem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydziś brzydko... Ponuro strasznie... Postanowiłam rozgrzać się zupką grzybową z lanymi, serowymi kluskami!!! Bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta, przez to sycąca. Mocno aromatyczna. Grzybowa zupa z lanymi, serowymi kluskami.Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone;200 g pieczarek;cebula;1 mały ząbek czosnku;1 łyżka masła;ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać
Miksturownikstoi na przeszkodzie, aby w naszej kuchni nie sprawić sobie potraw, które przypomną nam odrobinę lata. Tak będzie właśnie dzisiaj, a to za sprawą niezwykle prostej, pachnącej bazylią i mającą słodki smak toskańską zupą pomidorową, która rozgrzeje i nasyci każdego. Nie zwlekajcie i do roboty - przenieście się z nami do słonecznej Toskanii! Toskańska zupa pomidorowa Przepis
Bananowe Poledużej zawartości potasu i likopenu szybko rewitalizuje organizm. Młody czosnek za to to skarb, jego zapach i smak jest delikatny i nienachalny. W zupie będzie tak delikatny że pomyślicie że to czosnkowe kawałki ziemniaka :). Wypróbujcie ten prosty przepis a zapewniam że póki wiosna, zajadać nią będziecie się bardzo często :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: do 10 minut (choć lepiej zostawić
Kuchnia PROzdrowotnaMyślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku(...)granulowanego Sól, pieprz Pestki dyni grzanki Wykonanie: Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje
Smaki EwyBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje
Kuchnia PROzdrowotnaTen gulasz z soczewicy to pochwała prostoty – do jego zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych i niedrogich składników. Sam przepis jest banalny – nie wymaga użycia wielu technik
Karo in the Kitchen