Najlepsza zupa pomidorowa jaką jadłam, to ta zrobiona ze świeżych pomidorów. Będzie idealnie smakować na noworocznej imprezie. Dzisiaj mam dla Was przepis na taką pomidorówkę. Zupa jest prosta i szybka w wykonaniu i każdemu się uda. Podczas jej przygotowania, użyłam nowego blendera ręcznego marki Russell Hobbs , który dostałam przed świętami. Wszystkim Czytelnikom bloga, życzę wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym(...)roku. 'zupa pomidorowa z serem' Składniki (na 3-4 porcje): - 1l wywaru warzywnego - 6 pomidorów - 2-3 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 50g sera żółtego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka tymianku - sól, pieprz - prażone pestki dyni Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
CookYourselfMoi Drodzy,Przede wszystkim życzę Wam wiele zdrowia w nadchodzącym roku, bo bez niego ani rusz :) Życzę Wam również, aby ten rok był pełen radości i
Tajskie smakiwłoską, z pomidorami i fasolą cannellini. Jak Wam już kiedyś pisałam, owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy gotowaniu (szczególnie czyszczeniu morskich żyjątek).Zupa jest prosta i dość szybka w przygotowaniu. Polecam ją jako propozycję na Wigilię dla nie-tradycjonalistów, a także na co dzień wszystkim miłośnikom owoców morza. Myślę, że na Sylwestra też(...)będzie jak znalazł. Zupa rybna w stylu włoskimmoja inspiracjana 4-6 porcjiczas przygotowania: 40 min.Składniki:cebula, pokrojona na plasterki3 ząbki czosnku, posiekane3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu1 suszone pepperoncino, lub łyżeczka płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach
Chilli Czosnek i Oliwazupy - kremy. Cóż nic na to nie poradzę, po prostu kocham je :-). I oto kolejna propozycja. Krem z pieczonej papryki smakuje bosko, jest aksamitny i intensywny w smaku. Zupa jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym(...)pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez dodanie pieprzu cayenne. Zupę można podać z pieczonymi grzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym. Nie dodałam już do niej estragonu i jogurtu greckiego (choć w tej wersji smakuje też pysznie), ponieważ podałam ją z moimi tartaletkami z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami . Ta zupa
Zakątek rozkoszy kulinarnychbanalne,niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc.Zapewni zdrowie,urodę i długowieczność-warto zatem po niego sięgać jak najczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam!Składniki:2 spore selery1 gruszka1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła ghee sól,pieprz0,7 l bulionu warzywnegokwaśna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis jest niezwykle prosty a zupa smakuje wyśmienicie. Składniki: bulion warzywny (najlepiej wcześniej ugotowany rosół) 1kg dyni 200ml mleka 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku gęsty jogurt naturalny pietruszka do dekoracji Dynię obieramy
Animelka Blogpamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak tej zupy są proste niewyszukane składniki, ważne tylko by były one najwyższej jakości ( najlepiej nabyte dzień wcześniej na lokalnym targu). składniki(...)wywar 400 g żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń
Miód i pieprzsuchym i upalnym lecie tegoroczne dynie są kruchutkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie tej zupy – jest prosta, przyjemnie słodka, bardzo aromatyczna, kremowa i zaskakująco kwiatowa, dzięki dodatkowi kardamonu i pomarańczy. Gwarantuję Wam, że będziecie do niej wracać cały sezon. Dynię dokładnie myjemy. Gatunek hokkaido jest na tyle fajny, że cała skórka robi się naprawdę mięciutka(...)podczas pieczenia i po zmiksowaniu – niewyczuwalna. Nadaje za to przyjemnej konsystencji zupie i stanowi dodatkowe źródło błonnika. Dynię kroimy na pół, łyżką wybieramy ze środka pestki. Kroimy miąższ dyni razem ze skórką w kostkę – nie bardzo drobną, ale też nie przesadnie dużą. Jabłko myjemy, nie obieramy go, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy je gniazda nasiennego i następnie kroimy owoc w ósemki
Karo in the Kitchencóż, skoro ta mała pychota już rozgościła się na bazarach, to znaczy, że jesień tuż tuż, i tylko patrzeć, jak rozpocznie się pełnia dyniowego sezonu. Dzisiaj chciałam zaproponować prostą, pyszną zupę krem z dyni na ostro. To moja pierwsza zupa dyniowa, wykonana według przepisu z jakiejś gazetki. Podaję oryginalną ilość składników, chociaż ja zrobiłam tylko z połowy na spróbowanie
Kuchenne zapiski EdytyPyszna, sycąca i rozgrzewająca - jedna z moich ulubionych zup. Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie. Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele(...)angielskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayene odrobina oleju do smażenia Soczewicę dobrze jest namoczyć na co najmniej godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą
Cynamonowe szczęścieWykonanie tej zupy jest proste i bardzo szybkie. Chyba każdy w domu ma kawałek chleba i cebulę. Niewiele więcej trzeba do wykonania tej pysznej zupki. Polecam ! Składniki: 1 duża cebula, 25 dag białego chleba, 1 łyżka masła, ¾ litra bulionu z kostki, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, jaja w koszulce natka pietruszki. Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle(...)drobno pokrojonym chlebem, następnie lekko zarumienić. Wlać bulion, podgotować na wolnym ogniu i doprawić śmietaną z rozmącony żółtkiem. Zupę podaję również z „ jajkiem w koszulce
Tradycyjna KuchniaJagody już się powolutku kończą, zatem na pożegnanie chciałam Wam zaproponować danie przepyszne i naprawdę bardzo jagodowe. Sprawdzi się idealnie w kuchni leniuszków, którzy marzą
Przepysznik - BLW i nie tylkonasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do wykonania, a przy tym jaka pyszna!Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: około 2hIlość porcji: 6Składniki:Porcja rosołowaWłoszczyznaCebulaSól, pieprzSłoiczek przecieru pomidorowego½ szklanki ryżuPorcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy(...)wrzenia i dolewamy około 0,5 litra zimnej wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy włoszczyznę i myjemy. Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli por, seler, korzeń pietruszki i cebulę. Dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy
Kolizje SmakówProsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą. Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał(...)Potee Bourguignone). Ponieważ wyglądało to na bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas. 2 marchewki (150 g /os) 1 pietruszka (50g/os) 2 cebule w kawałki ćwiartka selera korzeniowego – 100 g pol kapusty zieonej
Moja Delicjadawna miałam ochotę na tą zupę. Banalnie prosta w wykonaniu i chyba nie ma możliwości, żeby komukolwiek nie wyszła. W smaku bardzo dobra - uwielbiam wszystko co ma smak serowy. Na pierwsze danie w sam. Składniki: 1 litr bulionu 250 g serka topionego śmietankowego 2 cebule pokrojone w kosteczkę 2 ząbki czosnku posiekanego 1 garść pietruszki lub cebuli dymki posiekanej(...)topione i dokładnie mieszamy, cały czas gotując, aż rozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle
Blondynka Gotujeżyczenia zdrowia, spokoju, radości w sercu . Cieszmy się nie tylko z prezentów ale z tego że możemy spotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona(...)chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam go na maśle klarowanym
wesoła kuchniaNiezbędnik grillomaniaka Jak przygotować idealnego grilla, aby sąsiedzi pękali z zazdrości. Niezbędnik grillomaniaka to akcesoria bez których żaden fan grillowania nawet nie weźmie rozpałki do ręki
Cztery Fajery