potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:38/135)

Babka na słono 223

Usprawnianie sobie pracy przy ulubionych potrawach to moja specjalność . Jeśli coś można zrobić szybciej, a jeszcze podać w efektowny sposób, nie tracąc przy tym nic ze smaku, to czemu nie? Tak właśnie powstała babka gołąbkowa. Pyyyyszna! Składniki: 1/2 główki średniej kapusty 700 gr mięsa mielonego (u nas z szynki) 2 woreczki ryżu pół cukinii pół średniej cebuli

Mama z miasta
Zapiekane cukinie 211

Fajny pomysł na obiad, albo kolację. Bardzo syta potrawa. Ostatnio zalegała mi cukinia, którą dostałam, więc było trzeba ją jakoś spożytkować. Więc oto i ona. Jesli lubicie cukinie z połączeniem mięsa zróbcie, to zawsze jakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę  ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną

Garnkowe fanaberie
Pulpeciki z kaszy jaglanej 202

mojej kuchni bardzo mało jest potraw z kaszą jaglaną i stwierdzam, że czas to zmienić. Dziś przedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze. W smaku bardzo ciekawe połączenie. Polecam podawać z sosem.   Pulpety z kaszy jaglanej   Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej

paapilotkaa
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami 163

bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej

Wiem co jem
Indyk w sosie własnym z pieczarkami 118

mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut.  2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam od hurtowni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 140

przygotowuję bardzo często. Nie należy do ekspresowych, ale warto zarezerwować dla niego trochę czasu. W przeciwieństwie do przedstawicieli kuchni Tex-Mex np. tacos czy burrito, jest to autentyczna potrawa meksykańska. Enchilada jak sama nazwa wskazuje (z hiszpańskiego "enchilar" - dodać chilli) należy do dań bardzo ostrych, jednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań. Po raz pierwszy przyrządzałam również(...)bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak.   Enchiladas z nutą korzenną i salsą guacamole           Składniki: 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru

Mania Gotowania
Weekend z grillem #2 161

postanowiliśmy zrobić trochę takiej kiełbasy właśnie z okazji tytułowego Weekendu z grillem. Żebyście mieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend(...)niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :) DOMOWA KIEŁBASA GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna

Marder&Marder Manufacture
Pulpeciki w sosie cygańskim 169

Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie...Składniki : 1/2 kg

Proste Potrawy
Paszteciki z ciasta francuskiego 191

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki

zielonacukinka
Pomysły na domową zapiekankę 147

chciałabym skupić się na tej serwowanej z piekarnika jako danie główne, przygotowywanej zazwyczaj w naczyniu żaroodpornym. Pomysłów na zapiekankę jest bardzo wiele. W zasadzie dobór składników na tę wspaniałą potrawę zależy tylko od nas. Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały(...)zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło

Gotuję Testuję
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 134

tylko dania wegetariańskie... Niestety pan M. kiepsko się na to zapatruje, gdyż jak twierdzi czas od czasu jest wielkim fanem mięsa. A co za tym idzie synkowie tatusia naśladują i na równi z nim agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami.Składniki:KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa(...)panierowaniaoliwa do smażeniaSOSłyżka masłałyżka mąki pszennejszklanka chudego mlekapęczek koperkusól i pieprzPrzygotownie:RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodaje jajko i otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno

Magiczna kuchnia Darii
Chili con carne 95

jest taka możliwość w formie papryczek odrobina cukru (opcjonalnie) Cebule pokroić w małą kosteczkę i smażyć przez 2 minuty na patelni po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, które cały czas należy rozdrabniać. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wlać pomidory i około 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną(...)kolejne 5 minut (nadmiar wody częściowo wchłonął się, a częściowo odparował). Doprawić po raz kolejny, tak aby potrawa otrzymała pożądany przez nas smak. Jeśli komuś przeszkadza gorzkawy posmak spowodowany przecierem i papryką można opcjonalnie dodać odrobinę cukru. Ja doprawiłam danie dość mocno. Mięso i warzywa naprawdę bardzo przyprawy, a ja lubię od czasu do czasu zjeść coś ostrego:) Danie idealnie

Karola gotuje
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 146

Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które podsmażyłem z odrobiną soli na teflonowej patelni (bez żadnej oliwy, tylko gorąca patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu(...)stopni na ok. 10-15 minut. Pierwszym pożądanym etapem zapiekania jest roztopiony ser i gotujące się soki z mięsa w środku muszelek (widać wręcz jak się muszelki ruszają ;). Następnie warto włączyć w piekarniku termoobieg - w kilka minut cała potrawa ładnie przyrumieni się i nabierze złotego koloru.  Na koniec wystarczy posypać makaron czymś zielonym - np. świeżą natkę pietruszki

Right Behind The Kitchen
Keks mięsny z papryką i serem. Kolorowa pieczeń na kanapki i do obiadu. 161

się niesamowity aromat, jak przy przygotowywaniu najbardziej wykwintnej potrawy. Taki keks to uniwersalne danie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec z indyka, ale może być

Kuchnia z widokiem na ogród
Quinoa po meksykańsku 143

oliwy z oliwek majeranek mielony kmin rzymski mielona ostra papryka pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy kmin rzymski - około pół łyżeczki, majeranek, ostrą paprykę, pieprz i sól według uznania. Gdy mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Quinoa Raz!
z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... 104

szklanki/łamana, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, masło

W Mojej Kuchni Lubię
Światowy dzień makaronu 121

wiele osób będzie u siebie w domu przygotowywać potrawy z makaronu. Ciekawa jestem jakie pomysły mają moi czytelnicy. Jeżeli jeszcze nie Wiecie co zrobić, nie macie pomysłów, to ja przypomnę makaronowe przepisy, które znajdują się na blogu :) 1. Zacznę od zapiekanki, którą zrobiłam wczoraj. Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym  kliknij tu po przepis. 2. Sałatka z makaronem

W kuchni u Moniki
Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. 361

Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :) SKŁADNIKI ( 20 muszli) 20 dużych makaronowych muszli ( conchiglioni

DefinicjaSmaku
Boeuf Stroganow 136

Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna

Smakowity Blog Kulinarny