Potrawa pochodzi z Białorusi,ale znalazła się ona i na Polskim stole. Wschodnia część Polski zna tą potrawę tak jak i kiszki i kartacze SKŁADNIKI: 2.5 -3 kg ziemniaków 700 dag mięsa mielonego może być wieprzowe albo drobiowe 4 surowe jajka 1 bułka sucha namoczona w wodzie 4 ząbki czosnku 2 cebule
Viola cooks with passionMłoda kapusta i aromatyczne mięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki. Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta
Moje Małe CzarowanieGołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk; 200 g białego ryżu; 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 6 dużych pieczarek
Gospodyni MiejskaDanie proste acz wykwintne. Delikatne i wyraziste zarazem, polecam. Robi się szybciutko i jeszcze szybciej znika, na obiad znakomite. Polecam gorąco. Spaghetti z karczochami. ROZWIŃ I
Moje Małe Czarowaniepotrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże
Mango Papajapotrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory
Mango PapajaOryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał
Świat Smakuwieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki laurowe8 ziarenek ziela angielskiego2 czerstwe bułki kajzerki5 jajek1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie(...)międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać
Świat Domowej Kuchnioliwy 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka(...)dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz
Kubki smakuSkładniki: papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem(...)minut z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na dłoń ciut oleju wlać i każdą paprykę nasmarować po wierzchu do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubięgrzybami. To taka „wariacja na temat” kotletów mielonych, inna wersja tradycyjnej potrawy, wzbogacona o grzyby. Ja użyłam pieczarek, ale świetnie sprawdzą się także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek
W mojej kuchnizupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 3 łyżki otrębów żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól
Buniabaje w kuchniwyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko
e-PrzepisyKulinarnewyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko
e-PrzepisyKulinarneśrodku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego(...)kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy
Bon Appetit Małgorzaty