porzeczki - 3095 przepisów (strona:173/207)

Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 225

świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka M/L 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu

Ze smakiem i z pasją
Owocowy Koktajl z Chia 183

żadnych substancji słodzących, jeśli chcecie, możecie sobie dosłodzić cukrem, bądź syropem z agawy. Składniki na 2 szklanki: 2 płaskie łyżki nasion Chia Skworcu 1 szklanka mleka 1 garść czarnej porzeczki 1 garść jagód 1 szklanka truskawek Wykonanie: Nasiona Chia zalewamy szklanką mleka. Po kilku minutach musimy przemieszać nasiona aby nie skleiły się wszystkie razem. Po przemieszaniu odstawiamy nasiona do lodówki

Blondynka Gotuje
Deser z awokado i deser z mascarpone 249

mascarpone i malinami - był pyszny. Jak zakupiłam jagody, to zaraz pomyślałam o podobnym połączeniu z mascarpone, ale w formie deseru. Drugi deser jest z kolei z awokado i czarnymi porzeczkami. Oba są super proste i super smaczne:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kruche ciasto z truskawkami i waniliową pianką 1019

braku śmietany w lodówce  ) gęsty jogurt naturalny , i sądzę ,że to właśnie świetnie wpłynęło na kruchość ciasta . Zamiast truskawek można oczywiście zastosować inne owoce  - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki  ... wiele możliwości . Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej1 kostka masła1 szklanka cukru2 łyżeczka proszku do pieczenia6 żółtka2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki cukru (przy kwaśniejszych

Malinowa Kawiarenka
Tort z owocami lata 262

byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną

Pora coś zjeść
PLACEK MIGDAŁOWY Z BRZOSKWINIAMI I WIŚNIAMI 164

Weekendowa Cukiernia". Bardzo spodobał mi się pomysł comiesięcznego wspólnego pieczenia z innymi blogerkami.W tym miesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami.Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche i maślane. Nie czuć w nim migdałów (co dla mnie jest atutem

Przepisy Aleksandry
CIASTO ZE ŚLIWKAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ 136

Czas na prościutkie ciasto z bezą :). Brak śliwek nie powinien nikogo zniechęcić do jego upieczenia - wypiek sprawdzi się także z porzeczkami, wiśniami, agrestem, itp.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).  CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 169

modyfikację i bułeczki były raz dwa gotowe... Zniknęły jeszcze szybciej :) Tak jak truskawki, które już definitywnie zniknęły z ogródka :( Zostały za to poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :)PS. Dzięki jednej

Delicious Titbits
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 253

czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu

Ratunku obiad
Śmietanowiec agrestowy na zimno 1114

formy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką

Ala piecze i gotuje
"Polskie smaki" - recenzja książki (I. Byszewska, G. Kurpińska) 123

fasolówka, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną), jak i te bardziej skomplikowane.Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę. Również chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie. Nie uszły mojej uwadze mazurskie ciasteczka kardamonowe oraz szneki z glancem ze szpotu - drożdżowe bułeczki z kruszonką i lukrem zawinięte "w ślimaczka", przepis z rodzinnych

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 158

sobie miała ochotę to zapisała... A receptury znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów

Kraina Tysiąca Smaków
Kisiel z truskawek (domowy kisiel truskawkowy) 193

bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak czy inny barwnik. Analogicznie można przygotować kisiel z innych owoców - malin, porzeczek, jagód itp. Ja przelewam owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Mleczna pianka z truskawkami 458

przygotowania. A i składników w nim nie wiele.Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.Składniki:Na spód:100 g herbatników100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych ) 80 g masłaPianka:500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego (  np. Gostyń

kolorowotorcikowo
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 152

uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli

Pasja Smaku