porzeczki - 3095 przepisów (strona:174/207)

Sałatka z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym z dodatkiem oleju rzepakowego 344

wieprzowej 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie

Pasja Smaku
KONFITURA MALINOWA 220

razy lepiej niż kupna. Ja bardzo lubię dołożyć sobie łyżeczkę lub dwie do jogurtu(również własnej roboty) na podwieczorek-idealne połączenie:)  Zamiast malin można zrobić z żurawiny, porzeczki, lub innych owoców. Jak kto lubi:) Polecam bardzo mocno! Składniki: -2kg mrożonych malin -2 żelfixy Dr.Oetkera 3:1 -700g ksylitolu -słoiczki do konfitury Maliny(robię z mrożonych) wymieszać dokładnie

Smaczne Zdrowe
DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 185

bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)  lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1,5 szklanki zimnej

Smaczne Zdrowe
Wieniec frankfurcki 426

jest dość słodki) 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka cukier waniliowy ( albo laska wanilii) 250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość ) dżem z czarnej porzeczki Krokant: 150 g wiórków kokosowych 10 g masła 60 g cukru ( użyłam cukru brązowego) Sposób przygotowania:Ciasto Masło należy ubić mikserem na puszysta masę. Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać

Słodkości i nie tylko
Rolada truskawkowa 323

stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Kruche z pianką i owocami 231

łyżeczki kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść

Ala piecze i gotuje
Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami 287

światła. Więc nie będę za dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody sól szczypta Bita śmietana

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe grzebienie z dżemem 343

grubości ok. 0,5cm.  Na środek nałożyć kopiastą łyżeczkę dżemu.  Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców . Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie.  Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi

Grunt to przepis!
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 275

ugotuję go pól na pól z mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe). Mrożone leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki.. Ale mi się stęskniło za latem... eh... Oto pochwala prostoty czyli: Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką Składniki na blaszkę 30x20 cm Ciasto: 150 g mąki

Mia Cucina Sofieta
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 229

masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki  .       Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje

Z miłości do słodkości
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 222

gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie

Z miłości do słodkości
Tort w kształcie gitary 197

jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym

Z miłości do słodkości
Zbiór wielkanocnych przepisów 2047

staropolsku   Schab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem BABKI, MAZURKI, SERNIKI Wielkanocny zajączek limonkowy       Wielkanocny zajączek jogurtowy     Babka z porzeczkami  Babka serowo - cytrynowa      Babka żurawinowa     Babka serowa     Drożdżowa baba wielkanocna z czekoladą   Babka z kardamonem

Z miłości do słodkości
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 172

waniliowy,  laska wanilii,  1/2 szklanki cukru,  łyżka ekstraktu z wanilii,  3 żółtka,  łyżka mąki krupczatki, herbata z cukrem do nasączenia,  dżem z czarnej porzeczki.  1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić

Z miłości do słodkości