porzeczki - 3095 przepisów (strona:11/207)

Owoce w cukrze 242

mam.Po drugie, problem stanowi transport. Niektóre rzeczy tutaj bardzo trudno dostać, a jak już się uda, to ceny są takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny(...)smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób!Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna zabawa. Efekt jednak jest dokładnie taki, jakiego oczekiwałam - owoce nie tracą dużo na jakości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nalewka z porzeczkoagrestu 212

Wpadł nam w ręce porzeczkoagrest. To chyba niezbyt popularna roślinka. Skrzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu. Krzew stworzony został w połowie zeszłego wieku w Niemczech. I z wyglądu i ze smaku bliżej temu krzewowi do porzeczki niż do agrestu. Chociaż owoce są znacznie większe od porzeczki, wielkości mniej więcej agrestu. Taka jakby przerośnięta porzeczka. A z agrestem skrzyżowany został z powodu(...)paru fajnych cech, które ma agrest, a nie ma porzeczka. Na przykład z jednego krzewu porzeczkoagrestu zbiera się 2-3 razy więcej owoców niż z krzewu czarnej porzeczki. Ale zostawmy te botaniczne ciekawostki na boku. Nas znacznie bardziej interesuje co możemy z tych owoców zrobić, a nie to jak, po co i dlaczego rosną. A zrobić z nich możemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 606

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki(...)szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych     1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Konkurs- "Ryby są super" 175

Przygotuj danie obiadowe, przekąskę lub sałatkę, w których głównym składnikiem będzie ryba.    REGULAMIN KONKURSU 1. Konkurs organizowany jest na blogu www.czerrrwonaporzeczka.blogspot.com 2. Organizatorem konkursu jestem ja- Czerwona Porzeczka ;) 3. Konkurs trwa od 02.03.2016 do 23.03.2016 do północy. 4. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu dania obiadowego, przekąski lub sałatki, w których głównym składnikiem jest ryba. 5.Przepis wraz ze zdjęciem(...)należy wysyłać na adres mailowy: martuchaa.g@gmail.com .W temacie maila proszę wpisać- Konkurs u Czerwonej Porzeczki. 6. Każdy Uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 przepisy.  7. Wysyłając zgłoszenie Uczestnik oświadcza, że jest autorem zdjęcia i nie narusza praw autorskich innych osób oraz wyraża zgodę na publikację zdjęcia w galerii konkursowej na moim profilu facebookowym. 8. Będzie mi miło, jeśli polubicie moją

Czerwona Porzeczka
Bezowy placek z czerwonymi porzeczkami 174

Kruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki(...)Ciasto: 200 g mąki 50 g zmielonych migdałów 100 g cukru 2 żółtka 100 g masła szczypta soli Nadzienie: 300 g czerwonej porzeczki 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g podprażonych i zmielonych płatków migdałowych Dodatkowo: 1-2 łyżki podprażonych płatków migdałowych do posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy

MyCookBook.pl
Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą 151

czerwonych porzeczkach przyszedł czas na czarne. Te lubię zdecydowanie bardziej. Są w smaku intensywniejsze i znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;) Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie! TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ Składniki na ciasto: - 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki - 200 gram masła(...)czynności sięgamy po widelec i nakłuwamy całość ciasta - łącznie z bokami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Składniki na nadzienie: - 600 gram czarnych porzeczek - drobny cukier  Przygotowanie nadzienia: Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość

Życie zamknięte w smaku
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową 201

Deser lodowy w sam raz na upalne dni, takie jak dzisiaj -pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej? Deser podałam na talerzyku z serii  DIAMENT GOLD_BOGUCICE Składniki: Semifreddo: 1/2 litra czerwonej porzeczki 100 g cukru trzcinowego brązowego 3 łyżki cukru pudru 100 ml zimnej wody 1/2 litra(...)kremowej śmietanki 100 ml mleczka kokosowego Sos czekoladowo-owocowy 10 dag mlecznej czekolady 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru czerwona porzeczka do dekoracji Wykonanie deseru: Semifreddo: Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem.  Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę

Wanilia i Kardamon
Dżem z Czerwonej Porzeczki 245

roku coś kombinuję z czerwonej porzeczki. Nie kupuję w  dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś(...)małe i bardzo poręczne, a firmę też lubię, bo są uczciwi wobec klientów i nie idą na ilość, ale na jakość ;) To tak na marginesie :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie smażenia

Blondynka Gotuje
Bułeczki drożdżowe! 213

PIECZEMY! Bułeczki drożdżowe z porzeczką czerwoną i lukrem! Sezon na porzeczkę w pełni, na ryneczkach, czerwone kiście wysypują się z łubianek, żal by było nie skorzystać. Uwielbiam słodko- kwaśny smak porzeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz.  I powiem Wam nieostatni! Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne(...)DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE:  -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść

SMYKWKUCHNI
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami 168

Zapraszamy na pyszny deser który posmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut(...)kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawiamy do wystygnięcia. Zanim tapioka wystygnie przygotowujemy mus z porzeczek i limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak Wystudzoną tapiokę przekładamy

Kuchenne Wariacje
Recenzja #.15 - czatni (chutney) czarna porzeczka z morelą (luks pomada) 163

mówi producent : Czarna Porzeczka w wytrawnej odsłonie! Wyrafinowany i esencjonalny smak owoców czarnej porzeczki przełamany jest aromatem słodkich moreli. Wzbogacony został o nuty cytrusowe. Smak czatni z czarnej porzeczki jest elegancki, słodko-kwaśny z delikatną nutką pikanterii w tle. Czatni z czarnej porzeczki doskonale pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna(...)porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY - 31,0g   BIAŁKO - 2,4g Moja opinia : Czatni jadłam po raz pierwszy i szczerze mówiąc nie wiedziałam czego się spodziewać. Podeszłam więc do próbowania sceptycznie i ostrożnie... Najpierw powąchałam - "pachnie trochę jak keczup

breakfast of dreams
Muffinki porzeczkowe 144

Sezon na porzeczkę w pełni. W moim sadzie krzaczki w tym roku uginają się ku ziemi z naporu okrągłych czerwonych kuleczek.  Porzeczka jest jednym z tych owoców, które są niedoceniane przez ludzi, każdy wychwala truskawki czy czereśnie, podczas gdy czerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez(...)gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju

Kuchenne aromaty
Alpejska pianka z porzeczkami 372

Proste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...)szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki wody  Na różową piankę 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy

Passions hobbies life
Przepisy na domowe przetwory 354

PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce(...)zalewie / syropieBorówki w cukrzeMaliny w cukrzeMaliny w syropieTruskawki w cukrzeGruszki w słodkiej zalewieCzarne porzeczki w cukrze na przeziębienieBrzoskwinie w syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka

Kuchnia domowa Ani
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 222

łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach.Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane(...)porzeczki zastąpić mrożonymi, zwiększając ilość użytego likieru o dodatkowe 50 ml.  Czas przygotowania:15 minut + 90 minut duszeniePorcje: 4    Składniki:600 g udźca jelenia,10 małych cebulek (lub jedna duża),1 marchewka,1 łodyga selera naciowego,200 ml bulionu warzywnego,100 ml cassisa (najlepiej domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu

SzczyptaSmaQ