wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i polewamy tym mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C., pieczemy około godziny pod przykryciem
Bon Appetit MałgorzatyLubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki
Bon Appetit Małgorzatypomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego parmezanu2 pomidory2
Bon Appetit Małgorzatykitchen. Teraz czas na mnie :)Potrawa pochodzi z siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia. Akcja jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szklanki białego cukru3
Bon Appetit MałgorzatyCo z robić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego
Bon Appetit MałgorzatyPożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka
Bon Appetit MałgorzatyTakie lody zimowe z bitej śmietany :) Jak nie ma sezonowych, świeżych owoców, tak jak o tej porze roku, to warto zrobić lody o smaku marcepana albo chałwy. Deser podpatrzyłam u Delimammy i Adama. Każdy z nas zrobił deser na trochę inny sposób. Z resztą sami sprawdźcie :) Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy
Bon Appetit Małgorzatywręcz przeciwnie bardzo dobry :) Jest bardziej delikatny od dzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie. Składniki:włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por)1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściachlistki z 4 młodych pokrzyw1 pęczek czosnku dziwnegośmietanka do zabielenia zupy1 łyżka tartego chrzanusól, pieprz1 łyżka masłaGotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą
Bon Appetit Małgorzatymarchewki· ½ selera· 1 pietruszka· 1 por · 1 łyżka oleju Karpia nacinamy w dzwonka. Przyprawy tłuczemy w moździerzu, a następnie nacieramy nimi każde dzwonko ryby. Odstawiamy do lodówki
Bon Appetit MałgorzatySezon na przeziębienia w pełni więc pora na domowe sposoby lecznicze. Kiedyś ten syrop był przeze mnie serdecznie znienawidzony, ale z wiekiem człowiek mądrzeje :) Syrop z cebuli jest naprawdę skuteczny. Mogą go zażywać i starsi i dzieci. Polecam!Składniki:2-3 cebule1-2 łyżki stołowe cukruSposób przygotowania:1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki.2. Cebulę przekładamy
Kuchnia domowa AniPyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami
Kuchnia domowa Aniznalazłam u Dusi. Zapraszam!Składniki:arbuz pozbawiony pestek i skórki1 kostka fetykilka listków świeżej miętypieprzSposób przygotowania:1. Arbuza i fetę kroimy w kostkę.2. Sałatkę układamy warstwowo - najpierw arbuz, porem feta, całość posypujemy pieprzem i posypujemy posiekanymi listkami mięty.Pyszności! Polecam i smacznego
Kuchnia domowa AniInna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem.Składniki:3-4 kg drobnych ogórkówZalewa:3 litry wody1/2 litra octu (10%)2 szklanki cukru5 łyżek soliDo każdego słoika wkładamy:kawałek korzenia chrzanu liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegogorczycaząbek
Kuchnia domowa AniPrzyszła pora na podstawowe kotlety mielone. Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.Składniki:50 dag mielonego mięsa wieprzowego1 jajko1 sucha kajzerkamleko lub woda do namoczenia kajzerki1 cebulka1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka solipieprz do smakumajeranek suszonybułka tartaolej do smażenia Sposób
Kuchnia domowa Ani