por - 14468 przepisów (strona:469/965)

Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi) 251

jasną masą, a na środku za pomocą woreczka, wyciskamy pasek z masy kakaowej. Woreczek może być zwykły- śniadaniowy, zapakujcie do niego masę, utnijcie róg woreczka i można wyciskać ;) Teraz pora złożyć naszą chatkę. Wsuwamy ręce pod folię i składamy boki chatki do góry, tak, aby jak najbardziej wierzch herbatników zbliżyć do siebie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Polewa: Masło rozpuszczamy

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 142

wcale nie jest trudne. Ja zawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale. Dla kogo: dla kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie  Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 10g świeżych drożdży 50g masła jajko

Mania Wypiekania
Zupa z kurczakiem i makaronem 170

nią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy . Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę, botwinkę . Zupy gotuję wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso. Nie może

codojedzenia
Szałot 234

miski. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ugotować do miękkości, pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Osączony z zalewy groszek i kukurydzę dodajemy do warzyw. J ajka ugotować na twardo. Por (cebula), jajka, ogórki oraz obrane jabłko pokroić w drobną kostkę.  Dodać majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Mini serniki z białą czekoladą i mascarpone 206

Ostatnio słodycze są u nas od święta.  Podobne serniczki przygotowałam na jedną z uroczystości rodzinnych. Od tamtej pory moja starsza córka jadłaby je niemal codziennie. Niestety tak dobrze nie ma. Czasem jednak daje się namówić i takie oto cudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam. Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone przepis

Przysmaki Karolki
Ciasto Latte Macchiato 304

serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy są smakoszami kawy... Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao

na moim stole...
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 210

brzmi, w ten sposób już nie może się nie udać! Gotowe naleśniki jemy z czym chcemy, wegańskich możliwości mamy nieskończenie wiele. Trzymam kciuki za wszystkich, których naleśniki do tej pory "nie kochały", mam nadzieję, że po tym wpisie pochwalicie się tu w komentarzach jednak sukcesami! Smacznych :) P.s. Ciasto można zrobić również z samej mąki gryczanej, albo mieszanki pół na pół

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa z kalarepką 235

Lekka i smaczna :) Składniki kości schabowe lub porcja rosołowa pęczek młodej marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 3-4 młode ziemniaki 1 kalarepa 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz … Czytaj dalej Zupa z kalarepką

czarrna od kuchni
Pasztet z królika 252

foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze  - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2  jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego

Stare Gary
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 202

Dokładnie 4 lata temu dodałam na bloga pierwszy wpis. Myślę, że dosyć sporo zmieniło się tu od tamtej pory. Nie tylko sam wygląd strony i jakość zdjeć ale przede wszystkim moje podejście do jedzenia. Stali czytelnicy z pewnością to zauważyli. Przestałam prawie całkowicie jeść mięso, ograniczyłam gluten i cukier. Nie przyrządzam już deserów tak często jak kiedyś. Ale po statystykach

Mienta blog
GÖZLEME, czyli tureckie placki 180

Każda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda

Tureckie Przepisy
sałatka wiosenna z kopytkami 195

sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. dodatkowo: bukiet warzyw *pomidory *sałata *groszek cukrowy *por *rzodkiewki *kiełki *orzeszki ziemne smażone na suchej patelni *kwiaty brukselki *cebula marynowana  przepis  tutaj  KLIK *oliwa chilli Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy oliwą chilli. Smacznego

na gazie
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 149

powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi czas i pora. Tym razem postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach

SMYKWKUCHNI
Mąka w domu - jak przechowywać, by nie mieć problemów 145

przesypać. Po krótkim czasie po jej szafce znów popierniczały larwy. Natomiast nasze szafki stały puste, wszystko trzymaliśmy w swoim pokoju. A z kuchni nie korzystaliśmy.  Od tej pory jestem uczulona na każdego robaczka jakiego spotkam. W naszym domu wszystko, ale to wszystko jest w słoikach. Herbata, przyprawy, makarony, ryże, kasze, pieczywo chrupkie. Wszystko! A dlaczego w słoikach

Gotowanie i blogowanie
Aromat pomarańczowy - ekstrakt z cytrusów 174

Wypieki zobaczyłam świetny ekstrakt pomarańczowy i postanowiłam zrobić go sama. Pachnie cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Użyłam go to tortu urodzinowego - był to najlepszy poncz jakiego używałam do tej pory. Aczkolwiek rozcieńczyłam go w proporcji 1:1. Składniki:  skórka z pięciu pomarańczy 500ml wódki żołądkowej gorzkiej (oryginalnie wódka) 500ml wody Pomarańcze umyłam, wyparzyłam i skrobakiem ściągnęłam z nich skórki

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania