por - 13968 przepisów (strona:461/932)

Makaron ryżowy z pieczarkami 297

opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 30 dag małych pieczarek - 15 dag wędzonego boczku - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml śmietanki kremówki - garść siekanego szczypiorku bądź biało-zielonej części pora - sól, świeżo mielony pieprz Makaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebulkę z czosnkiem w drobną kostkę. Pieczarki pokroić

kawawszklance
Sernik limonkowy oraz fotorelacja z otwarcia Kawiarni STÓŁ 197

właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie się tam w porze obiadowej możecie sobie zamówić specjalne kanapki na ciepło, polecam tą z długomarynowaną wołowiną, naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie

moj przepis na
ROSÓŁ Z KRÓLIKA 122

Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu. SKŁADNIKI: - korpus z królika - włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora) - 1 opalona cebula  - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli - łyżeczka młotkowanego pieprzu KORPUS Z KRÓLIKA umyj i podziel na części. Włóż do garnka

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rosół 149

dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe, 3-4 goździki, sól, pół łyżeczki cukru, 2 -3 ząbki czosnku, Kurę dokładnie umyć, odciąć

królestwo garów
Zupa pieczarkowa (pieczarki smażone) 131

zależy od naszego gustu i w obu przypadkach smakuje rewelacyjnie. 30-40 dag pieczarek 1 duża cebula 5 średnich ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 3 czubate łyżki śmietany 18% / 100g serka topionego 2 listki laurowe 2-3 łyżki masła natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie) sól, pieprz   Ugotować wywar mięsny (z listkami laurowymi

Di gotuje
Pasta jajeczna z parmezanem. 170

ugotować na twardo, przelać zimną woda i obrać. Pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, szczypiorek umyć i drobno posiekać, można dodać także odrobinę posiekanego pora, Następnie dodać parmezan lub zwykły ser żółty jeśli nie macie,  przyprawy i majonez. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut do przegryzienia smaków.Pyszne i proste

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 221

tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli.  Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :)  A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść.  Składniki

Kuchnia na wzgórzu
Zupa pomidorowo-dyniowa bez zabielania ( z ryżem ) 204

Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz do smaku Skrzydełka czyścimy

kawawszklance
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona) 287

Moja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek

Poezja smaku
Daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Zdrowa słodycz na 1-wsze urodziny bloga. 222

okruszki" właśnie dziś obchodzi swoje 1-wsze urodziny. Mam nadzieję, że będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście

Słodkie okruszki
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 177

nich tylko co jakiś czas i sprawdzam, czy nie pojawiły się oznaki pleśni. Uważam, że dynia świetnie nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła wreszcie pora na ich wykorzystanie. I tak oto powstała dzisiejsza potrawa - prosty gulasz warzywny z dynią i białą fasolą inspirowany kuchnią hiszpańską. Mój gulasz doprawiłam specjalnym składnikiem - wędzoną papryką pimenton , o unikalnym

Chilli Czosnek i Oliwa
Nie tylko od święta 176

obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szczupak nadziewany - faszerowany 181

Składniki: 1 kg sprawionego szczupaka ½ por 2 średnie marchewki ¼ selera 1 pietruszka listek laurowy ziele angielskie sól ząbek czosnku Farsz: 2 ugotowane pokrojone w kostkę jajka 100 gram sera żółtego pokrojonego w kostkę 1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona papryka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko surowe jajko sól, pieprz   Dodatkowo: białko jaja, żelatyna

Darcia w kuchni
Zapiekanka z gyrosem 8693

doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka  i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania.  Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki, dodajemy

W kuchennej krainie
Jabłko z cynamonem 256

zdarzyło się Wam lub Waszym dzieciom jeść coś czego do tej pory niespecjalnie lubiliście? W ostatnim czasie – zwłaszcza jak zrobiło się chłodniej i Stasiek zaczął chodzić do przedszkola niestety chorował. W październiku prawie cały miesiąc przesiedział w domu. Powiecie, że to normalne u przedszkolaka i zgadzam się z tym, jednak zdarzyło się coś czego się nie spodziewałam

Niebieski kubek z kawa