Pamiętacie fasolkę szparagową w pomidorach ? Pyszne, a przede wszystkim zdrowe danie, które na dodatek przygotowuje się błyskawicznie. Przypomniałam sobie o nim, kiedy przeszukiwałam zamrażarkę kombinując co tu zrobić na obiad. Szczęśliwym trafem natknęłam się na ostatnią paczkę fasolki, zamrożonej w sezonie fasolkowym :) Ja wiem, że w sklepach trzeba dość dużo płacić za takie(...)letnich zapasów w domowej zamrażarce ? Składniki: około pół kilograma fasolki szparagowej , 1 średnia cebula , 3 średnie ząbki czosnku , kawałeczek papryczki chili , sól do smaku, kilka pomidorków koktajlowych , 3 łyżki oliwy . Fasolkę ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili posiekać drobno. Pomidorki opłukać pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennamieszkaniu pysznym, słodkim tylko od pomidorków i pięknym w kolorze mazidłem, które spożytkuję do makaronu, pizzy i jako zamiennik ketchupu. Składniki (na ok. 1,2 sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych cebula jalapeno (ilość to kwestia gustu) łyżka octu 4 ziarna ziela angielskiego 16 ziaren kolorowego pieprzu Pomidorki umyć, obrać z szypułek. Większe pomidorki przekroić na połówki, mniejsze wrzucić do gara(...)łącznie z doprowadzeniem do wrzenia) na małym ogniu. W trakcie dorzucić rozdrobnioną cebulę i chili. Gdy sos ostygnie, zmiksować w blenderze. Trzeba to robić dłużej niż sos z normalnych pomidorów ze względu na wszędobylskie skórki. Są uciążliwe, ale nie zapominajmy, że w nich kryje się mnóstwo zdrowotności. Sos zawdzięcza swój kolor też skórkom. Sos ponownie zagotować i gotować ok. pół
Weekendy w domu i ogrodzieSzybko, lekko i zdrowo! Delikatnie pikantny, słodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad
Karo in the Kitchenkuchni tureckiej prosta sałatka z białej fasoli, z dodatkiem pomidorów, cebuli i natki pietruszki. Polecam ją do pieczywa, a żeby było jeszcze bardziej sycąco (choć fasola zdecydowanie jest), możecie do niej dodać jajka ugotowane na twardo. ➤ Kliknij - Przepis na turecką sałatkę z fasoli Sobota - Pieczony pstrąg z pomidorkami koktajlowymi i cytryną W czerwcu miałam okazję przejrzeć kilka magazynów kulinarnych
Chilli Czosnek i OliwaZiemniaki przepięknie wyrosły :D Pomidory :) Oszalałam w tym roku z pomidorami. 77 krzaków i coś ok. 60 krzaków papryki :D Do kapusty już przykleił się Wojtek :D Tak nazywał zające mój tata i tak już zostało :D Troszkę sałaty. Na dniach będę nasadzać następną, żeby nie zbrakło jak pomidorki koktajlowe już się dojrzeją :D Tak rośnie mój ogród. Przynajmniej próbuje
Pieprzyć z FantazjąSałatka z rukolą, wędzonym łososiem i mozzarellą z dodatkiem pomidorów i papryki to świetne połączenie smaków. Błyskawiczna w przygotowaniu i smakowita przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Smak sałatki dodatkowo podkreśla sos musztardowy-miodowy. składniki na 2 porcje 100 g rukoli 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 czerwona papryka 125 g sera mozzarella 125 g wędzonego
Smakowite DaniaDostałam przepis od koleżanki z pracy na te smakowite kąski i od razu zrobiłam. Szybkie kurczakowe kąski z pyszną kaszą jaglaną i pomidorkami koktajlowymi to znakomity
Moje Małe Czarowaniepieczarki • 3-4 pomidorki koktajlowe • zioła prowansalskie • 1 łyżka parmezanu Wykonanie: • Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. • Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. • Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. • Posypać ziołami i parmezanem. • Zawinąć dookoła ciasto
To co kochamPołączenie słodkawych pomidorków i słonej ryby jest wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się również łosoś ;) Składniki: dla 2 osób 200 g pomidorków koktajlowych ok. 10
Gotuj z AgnesChyba każdy zna popularną włoską sałatkę Caprese. Pokrojone plastry pomidorów oraz mozzarelli ułożone na przemian, polane sosem z oliwy z oliwek i udekorowana liśćmi bazylii. Kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować wariację na temat tej klasycznej sałatki - podanej w formie efektownej przystawki. Składniki: opakowanie pomidorków koktajlowych (najlepiej wybrać te nieco większe) opakowanie kulek mini mozzarelli świeża
Taste Therapywinie, aromatycznej pietruszce z dodatkiem białego wina i słodkich pomidorów – czego chcieć więcej… Składniki: 500g małży sercówek (vongole) (można dać więcej) ok. 40o-500 g makaronu typu spaghetti 120 ml białego wina 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki ok. 10 pomidorków koktajlowych (ok. 200 g) opcjonalnie peperoncino lub papryczka chili posiekana
Pociąg Do KuchniSzybka i łatwa do przygotowania sałatka. Delikatna roszpunka świetnie kontrastuje z wyrazistym camembert. Składniki: 50 g roszponki 1 ser camembert 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos
Mama GotujeBłyskawiczna przekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese - zapraszam :)składnikiopakowanie mozzarelli w małych kulkachlistki bazylii - tyle ile kulek serapomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek
Stare Garypaprykowy z bazylią. Polecam. Składniki: pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych mała czerwona papryka papryczka chili garść listków bazylii 2 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz opakowanie makaronu radiatori Wykonanie: Pierś z kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę, smażyć przez chwilę, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w kostkę. Przekroić chili
Pasja Smakupomidorowy: puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie pieprz sól Składniki na sos czosnkowo – ziołowy: 120 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki(...)podsypując mąką, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie pozwalamy im wyrosnąć. SOS POMIDOROWY Przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę na oliwie (uważać aby nie spalić), dodajemy do pomidorów. Całość krótko miksujemy, przelewamy do garnka i dusimy. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy przyprawami. SOS CZOSNKOWO – ZIOŁOWY Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gotowe PIZZERKI Bakłażana
Kierunekuchnia