również w menu głównym Surówka z kapusty pekińskiej Nasza surówka, można się nią zajadać z dodatkiem frytków! Składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych Sos : sos czosnkowy Przygotowanie: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wedle uznania. Ja stara się kroić drobno przyjemnie się zjada
Sprawdzone przepisy kulinarneMięsożercy mogą do niej dorzucić, np. kawałki pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki. Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo(...)zmielonego chilli i pieprzu Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć z octem, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego! Dla osób lubiących duże ilości sosu – ilość składników można podwoić. Cała sałatka
Kulinarne Przebojepodać "trzecie do drugiego" :) Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę myjemy i rwiemy
Moje Kuchenne Rewelacjemelona Galia 1/2 puszki ciecierzycy Bonduelle gotowanej na parze 100 g szynki parmeńskiej 1 mała, karbowana sałata kilka ciemnych oliwek 150 g malin kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki malinowy krem z octu balsamicznego(...)PRZYGOTOWANIE : Sałatę myjemy, osuszamy. Z melona wydrążamy pestki, następnie kroimy go na kilka kawałków, które owijamy szynką parmeńską. Ciecierzycę dokładnie odsączamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół. Na sporym półmisku układamy liście sałaty, na to rozkładamy ciecierzycę, maliny, pomidorki, oliwki i układamy zawinięte w szynkę kawałki melona. Sałatkę polewamy kremem malinowym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolizajmuje góra 3 minuty. Dla zabieganych i zapracowanych, idealne na obiad lub gorącą kolację. Potrzebujemy: filet z kurczaka kilka plasterków ulubionej szynki lub boczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy na kurczaku. Posypujemy bazylią
WYSPA SZCZĘSLIWAcoś lekkiego. Ta sałatka z soczewicą i cieciorką jest lekka i sycąca. Spróbujcie sami Składniki: 1 puszka gotowanej na parze soczewicy 1 puszka gotowanej na parze cieciorki kilka pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1 ogórek wąż 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego odrobina musztardy sól,pieprz świeży sok z limonki Wykonanie: Cebulę i ogórka kroimy w małą
Z Majeczką w kuchnitakie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź nie - jak kto woli (ja pozbawiłam, licząc na to, że wyda się M. bardziej przyjazna). Kroimy oliwki, chilli
Życie zamknięte w smakuprzepis piszę, to pod stołem z radości nogami przebieram. Więc oto i to magiczne danie: Do sałatki szpinakowej potrzebować będziemy oczywiście świeży szpinak :) A poza tym: czerwoną cebulę, żółte pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, łyżkę octu balsamicznego (ważny składnik) i zioła do sałatek (Madzia użyła takiej gotowej mieszanki co to się nazywa "sos sałatkowy paprykowo-ziołowy" firmy Culineo). Szpinak, myjemy
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 mniejsza wędzona Makrela kilka pomidorków koktajlowych kilka listków sałaty masłowej szczypiorek Sos: 1-2 łyżki naturalnego jogurtu łyżeczka majonezu kieleckiego 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz kilka kropel cytryny Przygotowanie: Rozdrobnione listki sałaty umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem
Gaździnka warzyTaka mała wariacja sałatki caprese. Dałam podstawowe składniki w wersji mini a do tego dołożyłam kaszę perłową i olej sezamowy. Sałatka wyszła przepyszna.składniki:500 g pomidorków koktajlowych, u mnie czerwone i żółte1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowejkilka listków świeżej bazylii3 łyżki oleju sezamowegoprzyprawa do pomidorów Kamis do smakuKasze jęczmienną perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć
Monia miesza i gotujechyba dzieje bo łodyżka zaczyna nabierać czerwonego koloru. Nie chcę ich jednak rozrywać, boję się, że uszkodzę korzenie, mam nadzieję, że sama się rozrośnie jak dostanie trochę więcej miejsca. Pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, truskawki i poziomki. Tutaj niestety nie odniosłam zbyt dużego sukcesu. Truskawka i poziomka nie chcą się ze mną zabratać, nie wypuściły żadnego pędu ale dam im jeszcze
Brzuszki ŁakomczuszkiZapraszam na smaczną i bardzo prostą w wykonaniu surówkę obiadową. Surówka doskonała do wszelkich rodzajów mięs i ryb. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - pół mniejszej kapusty pekińskiej - kilka pomidorków koktajlowych - kilka rzodkiewek - zielona cebulka lub szczypiorek - łyżka śmietany 12 lub 18 % - łyżka mleka - sok z cytryny - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach kapustę pekińską
Kuchnia z widokiem na ogródprzy garach nie ma ;-) Dlatego postanowiłam dzisiaj przygotować coś na szybko, bardzo szybko. Makarony uwielbiam to i takie rozwiązanie mi odpowiadało. Składniki: garść makaronu spaghetti kilka pieczarek garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki serka mascarpone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni bez tłuszczu
Gotowanie z pasjąSkładniki: 2 bułki pszenne 4 jajka 12 plasterków salami 2 pomidorki koktajlowe parmezan sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Bułki przekrajamy na pół, każdą połówkę delikatnie wydrążamy. Dno każdej bułki wykładamy 3 plasterkami salami, na to wylewamy jajko, układamy po połówce pomidorka, posypujemy solą, pieprzem, bazylią oraz starym parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 15-20 minut. Kategoria
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichasmakuje wyśmienicie. Składniki: • 2 filety z pstrąga • sól, pieprz biały • sok z 1/2 cytryny • oliwa do smażenia Sałatka z bob u • 500 g bobu • pomidorki koktajlowe • natka pietruszki • sól, pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Bób ugotować w osolonej wodzie – prez ok. 15 minut. Odcedzić
To co kocham