sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu! SKŁADNIKI : * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * oliwa – 50 ml * słodka papryka – 1 szczypta * chili – 1 szczypta * szafran – 1 szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka(...)Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również. Czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy
Ostra na Słodkokremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko – 1 szt NADZIENIE : * bakłażan – 1 szt * pomidor – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta * bazylia – 1 szczypta * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * mozzarella – 150 g * sól * pieprz(...)wyklejamy ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. NADZIENIE : Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut ). Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem. Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka ! Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii. Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością! Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste! Podane(...)dzikim ryżem tworzy danie nie tylko smaczne , ale i zdrowe! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – ok. 300 g * pomidory koktajlowe – 200 g * mozzarella – 100 g * czarne oliwki – 50 g * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta * oliwa z oliwek – 50 ml * świeża bazylia – 1 pęczek * dziki
Ostra na Słodkozapieczone pod ciągnącym serem ! Z przyjemnością sięgaliśmy po dokładkę! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * kukurydza – 200 g * fasola ( adzuki ) – 150 g * ryż – 100 g * pomidory w puszcze – 300 g * ser żółty ( plastry ) – 6 szt * olej – 50 ml * sól * pieprz * papryka * świeża bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy(...)dente. Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę , ugotowaną fasolę i ryż. Doprawiamy delikatnie do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do naczynia do zapiekania posmarowanego
Ostra na SłodkoSpróbujcie … I rozkoszujcie się kuchnią arabską. SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) * makaron ( 2 rodzaje ) – 500 g * soczewica – 100 g * ciecierzyca – 100 g * ryż – 100 g SOS : * pomidory w puszce – 400 g * sól , pieprz , cukier * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt DODATKOWO : * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makarony gotujemy al dente / odcedzamy. Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż kotujemy na sypko. SOS: Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru. Dusimy na bardzo wolnym ogniu. Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: ( porcja dla 3 osób ): * miąższ z dyni – ok. 300 g * duża cebula – 1 szt * pierś z kurczaka – 1 szt * soja w zalewie – 100 g * pomidor – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * czosnek – 3 ząbki * papryczka chili – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * papryka słodka – do smaku * sól – do smaku(...)kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, uważając , by nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojone mięso, przesmażamy. Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i soję wraz z odrobiną zalewy. Uwaga! Soję śmiało możemy zastąpić ciecierzycą, soczewicą lub drobnym grochem. Zalewamy koncentratem pomidorowym i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie mieszając od czasu
Ostra na Słodkoduża cebula – 1 szt * kalmary – 150 g ( rada poniżej! ) * bulion rybny – 100 ml * czerwone wino – 75 ml * passata pomidorowa – ok. 125 ml * pomidory bez skóry – 100 g * oregano – do smaku * liść laurowy – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku * cukier -1 płaska łyżeczka * świeża bazylia – 1 garstka(...)patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy. Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i listkiem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy
Ostra na Słodkoratatouille. Na zdjęciu widać jak wygląda tuż przed wstawieniem do pieca. Ale po kolei.... Bierzemy jakie mamy i ile mamy warzyw. U mnie bakłażan, 2 cukinie zielone, 2 zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki. Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam(...)pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu ile zajęło mi krojenie i podsmażenie warzyw. Warzywa z braku czasu wrzucałam oddzielnie na patelnie tylko na dosłownie 2-3 minuty (tyle ile czasu zajmowało
Z butelką mleczka w tlesposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary . Do wykonania wrapów potrzebowałam: - 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli) - 200g piersi z kurczaka - 1 pomidora - kilku liści sałaty lodowej - 4 plasterków sera żółtego - sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz) Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu(...)średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony. Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni aby ser się rozpuścił. Na tortillach ułożyłam pomidory, sałatę i polałam sosem czosnkowym Ułożyłam na to pokrojonego w kawałeczki kurczaka. Zawinęłam w rulon. Zjadłam w miłym towarzystwie
Z butelką mleczka w tleKolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe. Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie
Z butelką mleczka w tledrobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 szalotka, pokrojona w piórka 2 suszone pomidorki, pocięte w paski 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki 10 g przecieru z pomidorów 200 ml octu z czerwonego wina gałązka rozmarynu 10 g cukru brązowego Muscovado 10 g rodzynek sułtańskich 5 g orzeszków Pini posiekane pistacje do posypanie oliwa z oliwek CZAS(...)patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego
My Culinary Artjednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki: opakowanie paluszków krabowych 300 g makaronu tagliatelle puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/4 papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oleju przyprawa 5 smaków bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz Makaron(...)czym dorzucić paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodać pomidory, doprawić. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym połączyć z pokrojonymi w grubą kostkę paluszkami krabowymi. Makaron przełożyć na talerz
Słodka StronaKebab - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Domowy Kebab - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie(...)mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Siekamy kapustę, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut. Pitty przekrawamy
Słodka Stronaidealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Sos Boloński - Bolognese - Składniki: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Sos Boloński - Bolognese - Sposób(...)złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Moje posty
Słodka StronaBolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese(...)złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Makaron gotujemy
Słodka Strona