moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami , czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille(...)grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik
Chilli Czosnek i Oliwaswoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut(...)jest taki sam jak kotlecików. Nastawiamy parowar na 25 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy puszkę pomidorów, dokładamy podsmażoną cebulę i przeciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku. My dodajemy jeszcze nieco cukru bo pomidory z puszki są zazwyczaj dość kwaśne. Całość gotujemy
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól(...)majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę
Kolizje SmakówPapryczki pimientos de padron Sałatka z ciecierzycy Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Sałatka z pszenicy farro Sałatka z figami i boczkiem Sałatka z pomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki(...)Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem
Chilli Czosnek i OliwaWspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie papryk, pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek(...)może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem. Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii
Chilli Czosnek i OliwaGiouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι ) oraz tzatziki ( τζατζίκι(...)nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki
Chilli Czosnek i Oliwaoliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki (lub do smaku) 8 ziemniaków 250 g pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 jajka masło do smażenia jajek Przygotowanie: Warzywa pokroiłam niedbale na duże(...)pieczarki. Poddusiłam kolejne 8 minut. Pieczarki powinny puścić wodę, na której warzywa będą się dusić, ale w razie czego można podlać je odrobiną wody. Do garnka dorzuciłam ziemniaki i pomidory. Podlałam odrobiną wody. Dusiłam ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa były miękkie. Na końcu dorzuciłam fasolkę szparagową, której wystarczy 5 minut. Gulasz doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką
Chilli Czosnek i OliwaKonfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy wyjechać(...)targów bez słoiczka :) Produkty bułgarskie BULECO to piękne słoiczki pełne karminowych pyszności na bazie papryki, pomidorów i bakłażana. Ostry sos Lutika i marynowaną czuszkę już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur ( wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów ). Kupiłam też przyprawę czubrica , aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha ( podobno jest super do dań tłustych, pomaga je trawić ). Produkty greckie - Mimo
Chilli Czosnek i Oliwaktóre pojawiły się na moim blogu: tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami na podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami(...)łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia na sos pomidorowy: 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 700-800 g passaty pomidorowej 1-2 łyżeczki cukru, do smaku 1 papryczka chilli, posiekana 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu ! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!). Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy . Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio(...)makaronu penne, u mnie penne rigate nr 31 Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo otręby) Papryka słodka w proszku Przyprawa kuchni arabsiej shoarma (kamis) lub kebab gyros Sól Pieprz 1 łyżka(...)oleju Przygotowanie: Kaszę zalać bulionem. Przykryć. Odczekać 5 minut aż spęcznieje. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić pozbywając się nasienia. Paprykę również pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek posiekać. Warzywa zeszklić na oleju do rozpadnięcia pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawa kuchni arabskiej do smaku. Warzywa przełożyć do kaszy, dodać do niej jajko i mąkę. Wymieszać
Fabryka pomysłówbył smaczny i chyba to się liczy najbardziej. Łosoś z puszki i ugotowane na parze brokuły stworzyły fajny duet. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 1/2 świeżego brokuła 2 pomidory 1/2 cebuli 1 puszka łososia w kawałkach 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Na patelni podsmażyć(...)pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory (jak ktoś woli to może najpierw je sparzyć i zdjąć skórkę), a na koniec łososia i brokuły. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pomidory puszczą sok. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem
Pasja SmakuMoże na zdjęciu nie wygląda zbyt pysznie , ale zapewniam ,że było smacznie.. cebula cukinia pomidory marchewka koncentrat pomidorowy kiełbasa olej listek, ziele dowolne przyprawy sól, pieprz Pokroić warzywa-cebulę w krążki, cukinię na kawałki, pomidory i marchewkę w kostkę i paprykę też w kostkę..W rondlu rozgrzać olej , wrzucić cebulę i zeszklić., dodać marchewkę , kiełbasę, pomidory i dusić
Moje domowe kucharzeniełyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy(...)minut w temperaturze 200 C często obracając i ścinając przypieczoną warstwę. Tortille opiekamy na patelni z obu stron, układamy na niej mięso, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i polewamy oba sosami. Zawijamy folia aluminiową tak aby sosy nas nie ubrudziły i podajemy :) Smacznego
Niezły Młynekdzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego bardzo minimalistyczne tosty z żółtym serem. Niedzielne, leniwe śniadanie dla kogoś kogo opuściła wena ;) szklanka słonecznika zalanego wodą natka pietruszki suszone pomidory w oliwie Po pół(...)godzinie moczenia zlałam wodę ze słonecznika (można zostawić trochę wody, bo pasta wychodzi bardzo gęsta ). Dodałam natkę i pomidory ( wedle uznania ). Zblendowałam. Koniec. Aaa, bawię się ostatnio trochę zdjęciami. Zgadzam się z Fash , dzięki kolażom można ich nieco więcej wpakować. Nie wiem czy mi to fajnie wychodzi, ale staram się. Uciekam do Ciamkadełka. Muaa
bastalena