ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy 425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty) Sól do smaku 1/2 łyżeczki chili 1/2 papryki (słodka) 1 średnia cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1/2 łyżki garam masala Liście kolendry posiekane (jako ozdoba) Wykonanie: Podgrzać oliwę w dużym wysokim naczyniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę(...)Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki. Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora. Całość z patelni przelać
Kulinarna rozmowałyżka masła klarowanego 3/4 puszki kukurydzy (bez soku) 1 spora marchewka 1 mała cukinia 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego 1 pomidor pokrojony w słupki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 łyżka szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku(...)bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny. W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Na koniec gotowania dodaj do zupy pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć szczypiorek plus pietruszkę. Podawaj gorącą. Idealna na zimne
Gotowanie to kochanierazowego 4 łyżeczki ketchupu 2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędliny Pół parówki Kilka listków rukoli lub innej sałaty Pół dużej pieczarki 2 kawałki dużego pomidora 2 kawałki sera żółtego (ja użyłam morskiego), przekrojone na 4 części każdy 4 łyżeczki sera Corregio 4 jajka Masło do wysmarowania foremek Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: Wysmaruj masłem lub innym tłuszczem(...)ketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż z dwóch stron na średnim ogniu pokrojoną pieczarkę i pomidora. Posyp je pieprzem, solą, a pomidora także bazylią. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym i posyp
Gotowanie to kochanieIdealna, rozgrzewająca zupa do picia, ale można też dodać ryż, makaron lub grzanki. Składniki: -porcja rosołowa z kurczaka -susz warzywny -bazylia -puszka pomidorów bez skórek -sól, pieprz, cukier Do garnka z wodą ( ok. 2,5 l ) wkładamy porcję rosołową. Dodajemy susz warzywny, sól, pieprz i gałązkę bazylii. Gotujemy rosół. Odcedzamy. Do rosołu(...)dodajemy pomidory i gotujemy ok. 30 minut. Rosół ponownie przelewamy przez sito, przecieramy pomidory, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnypłaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką(...)czasie paprykę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Zdejmujemy i odsączamy. Cebulę kroimy w cienkie plastry a suszone pomidory w kostkę. Cebulę posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty. Na jednym z nich robimy poprzeczna
Maminek kulinarnydodatkami nada się także na spotkanie ze znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :) Składniki na 2 porcje: 30-35 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 kostki brykietu szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 18 % Opcjonalnie Tymianek Sól Pieprz 1 łyżka oleju 200-250 g makaronu Przygotowanie(...)ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmiło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Składniki: 1 parówka 1 duże jajko lub 2 małe 1 mały pomidor 1 łyżeczka śmietany 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę. 2. Na parówkę wykładamy pokrojonego w kostkę(...)pomidora. 3. Na pomidora delikatnie wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy. 4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem. 5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego!!! Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku
Kuchnia domowa Anisię zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy , jakie Wam pokazywałam dzisiaj. Składniki: 1 duży dojrzały owoc awokado , 1 duży pomidor , 1 średnia cebula , 1/4 średniej czerwonej papryki , 200 g twarogu , 2 łyżki ziaren słonecznika , sok z połowy cytryny , pół łyżeczki cukru , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku. Sok z cytryny(...)sól, pieprz, cukier i paprykę wymieszać razem, tworząc coś w rodzaju marynaty. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Awokado wydrążyć, miąższ również drobniutko posiekać. Cebulę obrać i posiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Paprykę również drobno posiekać. Marynatę wymieszać z pomidorem, awokado, cebulą i papryką. Dodać twaróg - jeśli będzie to zwykły
Codzienna kuchnia niecodziennaGrzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :) Składniki: pełnoziarnisty chleb tostowy , twarożek śmietankowy , roszponka , pomidor , sól do smaku, grubo mielony pieprz do smaku . Ryba: około pół kg filetów z łososia , 3 łyżki soku z cytryny , sól do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki , duża szczypta ostrej(...)lodówki przynajmniej na pół godziny. Twarożek rozetrzeć z solą i pieprzem, powinien wyjść dość pikantny. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać trochę śmietany. Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry. Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony. Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni. Jedną
Codzienna kuchnia niecodziennafiletów dorsza (tą rybę polecamy) - 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie) - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 Cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na cerę J )* - 2 łyżki kuminu w proszku* - 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być(...)czosnku, 2 łyżkami kuminem, szczyptą soli i sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. czosnek starty kumin trochę cytryny ryba i krewetki zamarynowane Krok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory). Druga warstwa to płaty dorsza. Trzecia warstwa
Smaki Brazyliiktórej opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau 0,5 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) 2 duże pomidory 2 cebule 2 lub 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cytryny 6 łyżek oleju palmowego dende 2 łyżki kuminu w proszku 1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone) łyżka(...)odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca: Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej
Smaki Brazyliiprzygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia. Składniki dla 4 osób: 250 gram bacalhau mała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego 1 średnia papryka zielona 1 duży pomidor 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pół cytryny 4 łyżki oleju palmowego dende 2 łyżki kuminu w proszku garść świeżej kolendry zielonej Przygotowanie: Płaty(...)dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora), kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende
Smaki BrazyliiKolejna sałatka na kolejne leniwe niedzielne popołudnie. Składniki na 2 osoby: - dwie garści rukoli - 1 papryka zielona - 2 średnie czerwone pomidory - 4 jajka Składniki sosu: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego z modeny - sól wg uznania - 3 małe łyżeczki miodu Na dno salaterki ułożyć rukolę a jako drugą warstwę pokrojone w okręgi pomidory i paprykę. Wskazówka, oczyśćmy pomidory
Smaki Brazyliitortowa) - 235 ml ciepłej wody - 2 łyżki oleju arachidowego - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - oregano Dodatkowo: - 250g pieczarek brunatnych - 200g startej mozarelli - papryka ramiro - czerwona cebula - kilka suszonych pomidorów (w oleju) - oregano - olej arachidowy do posmarowania ciasta Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano mieszamy w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite(...)minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy składniki. Oczyszczone pieczarki przekrajamy na połówki i smażymy na oleju arachidowym dodając sól i pokrojony czosnek. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem i nakładamy przygotowane składniki – startą mozarellę, paprykę
mojewypiekiinietylkoczasie swoich licznych podróży po kraju. Z różnych powodów w naszym jadłospisie bardziej popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka - 3 łyżki śmietanki kremówki - 2 łyżki masła - por - pomidorki koktajlowe - zielona cebulka - różowa sól himalajska Białka z solą(...)patelni. Wstawiamy pod dobrze rozgrzany grill na 5 minut (lub do piekarnika na ok. 8 minut). Posypujemy obficie świeżą, zieloną cebulką i… rozkoszujemy się smakiem. Omlet z porem, pomidorem i zieloną cebulką, to moje ulubione danie – na obiad, czy kolację. Właściwie na śniadanie też. Delikatny, pyszny, pożywny, cieszący oczy barwami sprawia, że na sam widok ślinianki zaczynają intensywnie pracować
mojewypiekiinietylko