ciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na dodatek podajemy meksykańską salsę. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy(...)miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego
vegetanieWitajcie w sobotni poranek :) Kolejny przepis na pastę, które uwielbiamy i miksujemy wszelkie możliwe kombinacje z dostępnych rzeczy w lodówce :) Dzisiejszy mix: serowa pasta z suszonymi pomidorami i kilka innych dodatków :) Pasta serowa Składniki : 1 kubełek serka twarogowego 1/4 opakowania serka w stylu bałkańskim starty żółty ser 1 mały ogórek konserwowy 8 zielonych oliwek 3-4 pomidory suszone, najlepsze(...)pestką dyni w oliwie szczypiorek świeży tymianek ketchup jogurt naturalny majonez Serek twarogowy przekładamy do miski, dodajemy sera bałkańskiego i ścieramy żółty ser, według uznania. Ogórek, suszone pomidory z pestkami dyni, oliwki oraz szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do sera. Wszystko razem mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu, łyżkę majonezu oraz ketchup ok. 1 małą łyżeczkę. Ponownie mieszamy i na koniec
vegetaniecedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki(...)rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach
vegetanieoliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy(...)miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego :) Saludos
vegetaniepropozycja. Paprykarz z soczewicą w jesiennych kolorach Składniki: 2 duże słodkie papryki pomarańczowe 1 duża papryka biała 1 mała młoda cukinia 2 duże cebule 1 puszka soczewicy 1 puszka pomidorów z sokiem 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka papryki mielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę(...)głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Wszystko dusimy razem pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Odkrywamy i dodajemy łyżkę słodkiej papryki, sporo tymianku rozcieramy w dłoniach. Dodajemy jeszcze świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną
vegetanierozgrzanego do 180 C piekarnika. Kontrolujemy, aby się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów
vegetaniewypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy(...)fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być masa fasolowa tylko musimy mieć wyczuwalne kawałki. Dodajemy teraz rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę pomidor. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę przesmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy papryczkę jalapeno. My dodajemy jej sporo, bo uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt
vegetaniejuż przyszedł, aby coś przekąsić z ulubionymi kluskami :) Udało nam się ostatnio kupić ciekawą wersję świderków w rozmiarze XL. Do tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli(...)Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron : Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób) Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów w soku 3 gałązki selera naciowego 1 średni por 4 łyżki łuskanego słonecznika 1/3 pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze
vegetanieZobaczcie jak pięknie nam wyszło :) Gulasz fasolowy z boczniakami. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli w pomidorach) 1 czerwona słodka papryka 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy(...)kostkę. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy fasolkę szparagową jako pierwszą. Chwilę ją przesmażamy i dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze
vegetanieminut do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki. Salsa : 2 świeże pomidory 1 mała żółta papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki passata oliwa z oliwek pieprz, sól, tymianek, limonka Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę(...)jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje przed podaniem możemy dolać nieco wody mineralnej. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Smacznego
vegetanieSkładniki: 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche. Odstawiamy(...)Zapiekamy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyciągamy babkę razem z folią i kroimy na grube plastry. My podaliśmy ją z sosem z pomidorów i oliwkami oraz surówką z pora, kukurydzy, pomidora, i szczypiorku wymieszanych z jogurtem. Wyszło naprawdę fajnie :) Później przyszło nam do głowy, że można taką babkę zrobić np. wieczorem, odstawić
vegetaniemąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry pełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego(...)pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej), 10 cm imbiru, 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych), 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry lub mięty, 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania), 2 łyżki oleju rzepakowego
SzczyptaSmaQDrukuj przepis Składniki 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka listonic_name = "Spaghetti z makrelą (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego 1 wędzona makrela 1 mała(...)cebula 2-3 ząbki ząbki czosnku 1 puszka groszku 1 słoik selera w paseczkach 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera, a na końcu
CoolinarniePLpostawiłam na coś prostego, skomponowałam kilka łatwo dostępnych produktów i domowa pasta kanapkowa gotowa. Szybko, smacznie i bardzo tanio!. Składniki: 3 marchewki, ok.20 dag 6-7 kawałków pomidorów w oleju 1/4 selera, ok.5 dag 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz zioła wg. upodobań, tymianek, majeranek, bazylia www.Skworcu.com.pl 1. Marchew i selera obrać, ugotować(...)soli na pół twardo, odcedzić. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć odcedzone warzywa i smażyć je kilka minut. 3. Do blendera wkładamy suszone pomidory i warzywa, dokładnie zblędować. Dodać pieprz i zioła wymieszać. Pomidory mają zdecydowany smak, więc po skosztowaniu pasty oceniamy czy dodanie soli jest konieczne
Apetyczna babeczkaSkładniki dla 2 osób: 1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 100 g) pół opakowania gotowej mieszanki sałat lub połowa główki sałaty lodowej pół zielonego ogórka 1 duży pomidor 2 garście oliwek 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli łyżka suszonych ziół prowansalskich KROK 1 Gotową mieszankę(...)sałat równomiernie rozkładamy na talerzach, jeśli natomiast posiadamy sałatę lodową - rwiemy liście na drobne części po czym rozkładamy na talerzach. Ogórka i pomidora obieramy ze skóry. Ogórka kroimy w dużą kostkę, natomiast pomidora oraz jajka w tak zwane "ósemki", po czym układamy na sałacie . Równomiernie posypujemy oliwkami. KROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny
smacznieinatemat