butelek trochę wina musującego. Jakąś dobę w chłodzie i zabezpieczonej butelce wytrzyma bez szkody, ale dłużej nie chciałam go tak zostawiać. Pomysł przyszedł gdy kupowałam świeże truskawki . . . Taaaak, pomarańczowe wino, owoce, kwiaty - to będzie dobre połączenie !Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013 ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć
Monia miesza i gotujePomysł na to ciasto zrodził się przypadkiem. Robiąc z mamą ogórki na zimę zobaczyłam słoik z etykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam
Fabryka pomysłówniedzielna praca się nie opłaca :) ale nie u mnie w domu. Wczoraj każdy domownik pracował twórczo: ja w kuchni i przy maszynie (na zdjęciu wykwintna rolada w sosie pomarańczowym), córka przy swoim stoliczku rysowała tylko dla siebie zrozumiałe malunki, syn budował z lego, a mąż asystował mi w kuchni i zainspirował mnie to tego dania. Przepis znajdziecie w kolejnej odsłonie
Delicious Titbitsnapój z owoców mango i papai. Oba owoce były bardzo dojrzałe i słodkie, dlatego nie dodawaliśmy żadnego cukru, dodaliśmy tylko do blendera parę kostek lodu i pół szklanki soku pomarańczowego. Całość zblendowaliśmy. ORGANIZATORKI : PAULINAwww.mojapasjasmaku.blogspot.comMARTAwww.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :KASIAwww.bakeandtaste.blogspot.comMONIKAwww.papryczkaa.blogspot.comMAGDAwww.only-my-simple-kitchen.blogspot.comGOSIAwww.daylicooking.plIWONAwww.izioni-smaki.blogspot.comEWAwww.ewakuchennie.blogspot.comJUSTYNAwww.tysiagotuje.plMARZENAwww.zaciszekuchenne.blogspot.comBEATAwww.staregary.blogspot.comJUSTYNAwww.mamaipomocnicy.blogspot.comAGATAwww.myszkagotuje.blogspot.comDANUSIA www.mojewypiekiinietylko.comMAGDA www.z-milosci-do-slodkosci.blogspot.comALINA www.ala-piecze.blogspot.comANIAwww.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
cookplposiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 białek Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można
Pudełko rozmaitościBatata można zjeść również na słodko na fit podwieczorek. Ciasto bezglutenowe do przygotowania w 30 minut.… Czytaj dalej Ciasto z batata i pomarańczy
Pij soki wyciskanePierwsze tegoroczne pomarańcze zostały zakupione. Obojgu nam kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W czasach, gdy byliśmy mali, były one rarytasem rzadko pojawiającym się w domach
niecodziennikparyDrink Ekstravaganza – pyszny i kolorowy drink na imprezę, który zachwyci nie jedno oko i podniebienie. Wypróbujcie koniecznie na weekendową imprezę, urodziny, imieniny, czy Sylwestra. Jest
Kulinarne PrzebojePapryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na
Kulinarne PrzebojeŚmietanowiec z kolorową galaretką, czyli Galaretkowiec Śmietanowiec z galaretką – Składniki Mleko 300ml Serka homogenizowany 350g Żelatyna 25g (3 łyżki) Kolorowe galaretki 3 kolorowe galaretki Śmietana
Kulinarne PrzebojeCiasto bananowe bez pieczenia. Blaszka o wym. 24cm x 15cm. Składniki Herbatniki maślane ok. 20 sztuk Herbatniki maślano-kakaowe ok. 10 sztuk Mleko 3 szklanki (razem
Kulinarne PrzebojeNalewka świąteczna To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety
Blog z ApetytemNa wstępie Wam powiem, że ciągu dwóch miesięcy zdążyłam się już uzależnić od tego napoju 🙂 Pomysł nań klarował mi się w czasie, kiedy nasz piec się
gotować!Na wstępie napiszę, że erytrol użyty do tych kokosanek to zdrowy słodzik. Można go zastąpić innym cukrem, np. trzcinowym lub ksylitolem. Przepis pochodzi
Nastoletnie Wypiekanie