pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:78/100)

Dżemik z dyni z pomarańczą 195

Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.   Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy   Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 182

obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 250

wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.  SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą

Basia w kuchni
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 146

posmarować mlekiem, naciąć ostrym nożem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie w sklepach nastąpił już wysyp dyń - wielkie i malutkie, pomarańczowe, zielone i żółte, o najróżniejszych, fantastycznych kształtach. Chyba trzeba będzie jakąś niedługo kupić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowy deser na otwarcie sezonu. I wakacje 251

cukru350 g truskawek200 g jogurtu greckiego (10%)30 g migdałów w płatkach4 łyżki miodu pomarańczowegododatkowo:listki mięty do dekoracjiRabarbar pokroić w 1cm kawałki. W rondelku skarmelizować cukier z sokiem pomarańczowym. Gdy nabierze złotej barwy, dodać rabarbar. Dusić pod przykryciem 10-15 minut, aż zacznie się rozpadać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty, zdjąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet z czerwonych pomarańczy 191

przepis na sorbet. Z dodatkiem malin. Gdy zobaczyłam zdjęcia i ten absolutnie obłędny kolor wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego szukałam.Lody wyszły obłędne! Niezbyt słodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci!Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 245

samą dynią, odcięłam sobie kawałek kciuka przy lewej dłoni. Teraz są takie symetrycznie zaplastrowane.)Kiedy więc już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajecznie proste ciasto z figami 202

przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki z tym cudownie pomarańczowym warzywem. Dzisiaj więc skupmy się na owocach również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach.Jako dziecko znałam tylko suszone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 178

dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiemSkładniki:(na 8 porcji)2 kg marchwi2 cebule6 ząbków czosnku2 łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne chałki z dynią 219

Poszłyśmy dzisiaj po południu z Ptysią do parku. Wyszłyśmy z domu, jak jeszcze było szaro - cały dzień jakiś taki zamglony, typowo listopadowy. Tina buszowała w liściach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mglisty listopad i babeczki Rocher 137

przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił, bo wysiadając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z marchewki, selera i jabłka 335

Surówka z marchewki, selera i jabłka...Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.Idealny dodatek do dań głównych.Pycha! Składniki:450 g marchwi;150 g selera;1 duże jabłko;sok wyciśnięty z połowy cytryny;2 łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki z czosnkiem 498

Surówka z marchewki z czosnkiem...Soczyste, pomarańczowe wiórki marchewki.A do tego intensywny aromat i smak czosnku.Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu.Zapraszam!Składniki:3 duże marchewki;2 - 4 ząbki czosnku;1/2 łyżeczki białego cukru;1 - 2 łyżki majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżki soku z cytryny; Sól;Biały pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę umyć

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 214

turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju;4 jaja

Gospodyni Miejska
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 185

witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry

SzczyptaSmaQ