pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:56/67)

KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 156

KONKURS ZAKOŃCZONY! Dziękujemy za wszystkie smakowite przepisy, które nam przesłaliście! Trudno było nam wybrać te najlepsze i najbardziej wyróżniające się :-) PIERWSZE MIEJSCE PaniMISIOWA za pieczoną kaczkę karmelową z sosem pomarańczowym.DRUGIE MIEJSCEMagda za szarlotkową kawę.TRZECIE MIEJSCEJustyś za warzonkę.CZWARTE MIEJSCECake Caprice za domowy Baileys.PIĄTE MIEJSCEOna za lasagne z cynamonem.Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane

Pora coś zjeść
MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. 203

pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka soku. Zagotowałam

W kuchni Karmel-itki
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 273

wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach.   W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru.  Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 236

Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM,  I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 243

Pomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchówciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień.Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 718

jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:  Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut.   Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem

W kuchni Karmel-itki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 197

mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 193

przystoi, że piwo / napój piwny o owocowym smaku to jakbyśmy pili oranżadę,  jestem w końcu kobietą i lubię, kiedy coś smakuje słodko i owocowo.Ponadto ma piękny, różowo-pomarańczowy kolor, na którego widok już się uśmiecham. Płyn jest klarowny i przejrzysty, a osadu, o którego możliwości wystąpieniu informuje producent, brak.Po otwarciu ani się nie obejrzałam, a napój piwny zniknął

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 206

Stoi biedna, samotna dynia piżmowa. Spoglądam na nią codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy. Dynia trafiła pod nóż.   Jak to u mnie zwykle bywa, przepis eksperymentalny.Gulasz dyniowy - jego zrobienie wyglądało mniej więcej tak: otworzyłam lodówkę, spiżarkę i zerknąwszy na to, co mam, wrzucałam do garnka kolejne składniki

W kuchni Karmel-itki
Melba z truskawkami 565

prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru

Poezja smaku
Pączki 174

łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką  cukru ( jeśli używamy świeżych), 10 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem

Blondynka Gotuje
Blog Komórkowy 211

minusy. Skupię się na tym największym minusie: ŚWIATŁO! Wiosną i latem jest super, bo dzień jest długi, a za tym idzie światło dzienne. Przy sztucznym oświetleniu zdjęcia wychodzą żółto - pomarańczowe. Wtedy trzeba kombinować, ale efekt i tak jest mało zadowalający. Teraz już wiecie wszystko, no może prawie wszystko :) Mam nadzieję, że wiedza przez Was zdobyta po przeczytaniu tego postu

Blondynka Gotuje
Stalowym Widelcem po Patelni 250

wymaga od nas nadprzyrodzonych mocy. Po prostu myjka z tą bardziej szorstką stroną, trochę płynu do naczyń i do dzieła. Moje stare patelnie są od spodu trochę brązowo- pomarańczowe od przypalonego tłuszczu, który ciężko doszorować. Granit w tej kwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę

Blondynka Gotuje
Kurczak po Blondyńsku! :D 296

Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat  kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy

Blondynka Gotuje
Tortilla Wiosenna! 417

kurczaka 1 duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny

Blondynka Gotuje