pomarańcze - 5663 przepisów (strona:256/378)

Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 201

czekoladoholika (dziękuję Tobie Zuza ponownie za ten wspaniały prezent!). Dłużej zastanawiać się nie myślałem. Tort jest elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie

Food Square
Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami 144

greckim i cytrusami Składniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 400 g jogurtu greckiego 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfruta miód płatki owsiane Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu/ Pieczony omlet bananowo-owsiany 205

Ciężko mi jednoznacznie nazwać dzisiejszy eksperyment. Jedno śmiało mogę Wam powiedzieć smakuje rewelacyjnie i jest wystarczająco słodkie od banana. Ja swoje chlebki/omlety zjadłam z pomarańczą, jogurtem naturalnym i miodem. Wspaniałe śniadanie nie tylko na leniwy weekend, ale i w tygodniu. Przygotowanie wymaga jedynie wymieszania ze sobą wszystkich składników. A zastosowań ma tak wiele - może być słodkim śniadaniem, przekąską czy zastąpić

Fabryka pomysłów
MAŚLANE RÓŻYCZKI 126

sama, to kto by to wszystko zjadł ;) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 150 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (ewentualnie ziarenka z 1 laski wanilii) szczypta soli przyprawa pomarańczowo-imbirowa lub inna ulubiona do dań słodkich A jak to zrobić:  Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wszystkie pozostałe składniki

Kuchnia w opałach
Goodfood luty 2016 247

lutym i na tej postawie komponowane są przepisy w danym numerze. Patrząc na to zdjęcie ja już wiem jakie to będzie pyszne: sałatka z pieczonymi marchewkami, fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam

greenscarf
Zupa krem z marchwi 139

Oczywiście, jeśli lubicie mocne, ostre smaki, możecie dodać do zupy więcej przypraw jak curry czy papryka. Ja na pewno następnym razem spróbuję wariant z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Serwując tą zupę możemy dodać również podprażone pestki dyni czy słonecznika. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia i poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Dzięki dodatkowi do zupy ziemniaków

Mieszam w Garnku
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 296

W Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki, w związku z czym dostałam w prezencie mnóstwo świetnych azjatyckich produktów, które postanowiłam jak najszybciej wykorzystać. Dania azjatyckie w założeniu

karmelowy
Zielony koktajl z roszponką i kiwi 170

orzeźwiający wymiar. Składniki: 2 spore garście roszponki (ok. 70 g) 3 łodygi świeżej bazylii 1 kiwi 2 dojrzałe banany 2 cm kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 350 ml) Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Z łodyg bazylii poobrywaj wszystkie listki. Kiwi obierz i pokrój na mniejsze plasterki. Banany oraz imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki

Roślinna - blog wegański
Bananowy koktajl straciatella 209

pyszny, prosty, lekki i zdrowy! Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1,5% 1 banan 2 łyżki mrożonych malin 1 kostka gorzkiej czekolady (np. ze skórką z pomarańczy) Terravita Przepis: Zblenduj kostkę czekolady na wiórki (lub zetrzyj na tarce), dodaj jogurt, mleko, pokrojonego banana i maliny do miseczki. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pij od razu

Emcia Pichci
Czekoladowa raw tarta 151

godziny 150 g orzechów włoskich 300 g świeżych daktyli, wypestkowanych 2 łyżki kakao Krem: 2 sztuki miękkiego awokado 2 bardzo dojrzałe banany 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 7 sztuk świeżych daktyli, wypestkowanych  5 łyżek kakao Spód formy równomiernie wysyp kokosowymi wiórkami. Aby przygotować spód, do robota kuchennego wrzuć odcedzone migdały oraz orzechy włoskie i zmiksuj

Roślinna - blog wegański
Ciastka pomarańczowo kokosowe 145

miękkiego masła, 150 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka likieru pomarańczowego, 250 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze

królestwo garów
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 156

kartonu, nie takiego z puszki. Może być też inne mleko roślinne, np. migdałowe) 1/2 szklanki ziarenek granatu (dokładnie oczyszczonych z białych błonek) Różowa polewa: 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka soku z buraka (może być z butelki, np. Cymes) 1/2 szklanki zmielonego na (bardzo drobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo

Powiedz dietom nie
Muffinki cytrusowe 219

Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład

Trzeci talerz
Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową 185

mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj. Białka ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy jeśli lubisz. I tak otrzymaną masę serową wyłóż na podpieczony wcześniej spód. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut,następnie obniż temperaturę do 150 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Kandyzowana skórka grejpfruta 234

przepłukujemy zimną wodą. Proces powtarzamy jeszcze 2 razy zagotowując za każdym razem świeżą wodę. Następnie w garnku zagotowujemy około 350 ml wody i wsypujemy 400 g cukru. Dodajemy skórki pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Garnek ściągamy z ognia i pozwalamy skórkom wystygnąć w syropie. Wystudzone skórki układamy na kratce i pozwalamy im odcieknąć i lekko zastygnąć

Trzeci talerz