pomarańcze - 5663 przepisów (strona:247/378)

ciastka niespodzianki na jesienną chandre 184

stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto nie było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód i dodajemy szklankę bakalii. Polecam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki (namoczone wcześniej w rumie), orzechy. Wszystko to wrzucamy do garnka i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę studzimy tak aby wszystko się ze sobą skleiło Śmietankę ubijamy  na sztywno

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 165

biedronki i muszę powiedzieć, że była bardzo smaczna:) Przy kupie mas dobrze jest zwrócić uwagę na składniki, niektóre masy zawierają około 20% maku,  trochę mniej rodzynek skórki z pomarańczy itp. Pytanie co z resztą składników? hmm lepiej nie pytać:D  tak się zastanawiam w sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem.  Składniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 203

delikatny z posmakiem twarogu, dobrze komponował się z czekoladowym spodem. Polecam przyprawę do sernika, świetnie dodaje aromat ciasto, nie trzeba bo dosładzać ani dodawać żadnych rodzynek czy skórek z pomarańczy, smakuje po prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły, no ale to nie nowość: " jak na sernik to bardzo dobry." Chociaż w zasadzie jak nie lubi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szybki cytrusowy deser 180

wszystkim ze względu na bardzo słodki i  specyficzny smak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów.  Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrut opakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić  na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec ubijania dodać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort pomarańczowo - marchewkowy 154

samej kolejności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Na wierzch i boki ciasta kładziemy resztę kremu śmietanowego i smarujemy  nią wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania. Ja użyłam kawałków pomarańczy i plasterków z  jego skórki.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Oszukany sernik. 143

takim razie robię gdy nie mam pod ręką sera? Robię takie oszukane serniki:) Ciasto  to jest lekkie i puszyste polecam dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórę z pomarańczy lub inne rzeczy które lubicie w serniku, na pewno będzie wam jeszcze bardziej smakował. Zostawiam was z  moim wyrobem "seropodobnym" i uciekam wygrzewać się na słońcu.  Składniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 210

ciasną roladę zaczynając od boku z nadzieniem. Jeśli nam wygodniej możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczką. Następnie obkładamy mięso szynką parmeńską i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z pomarańczy, bulionem i miodem. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając na kwadrans

Kolizje Smaków
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 350

waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką ( patrz środkowe ciasteczko na powyższym zdjęciu ). Ale spotyka się je również w wersji aromatyzowanej skórką z cytryny lub pomarańczy lub przekładane owocowym dżemem. Na pewno zauważycie, że sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek . Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 177

mleka 20 g masła opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 189

Waszych preferencji) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, sporo świeżo zmielonego pieprzu, trochę soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy ketchup warzywno-owocowy 151

oraz mój ulubiony ketchup pomidorowo-śliwkowy , tym razem postanowiłam spróbować coś nieco innego. Sięgnęłam po przepis Kasi , która w swoim ketchupie wykorzystała warzywa i jabłka. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, dodałam pomarańcze, usunęłam seler (jego smak mimo małego dodatku mógł dominować), smak jest całkiem zadowalający, jednak zdecydowanie odbiega od smaku tradycyjnego sklepowego ketchupu. Smak warzyw jest wyraźny, więc być może

Pora coś zjeść
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 181

kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej skórki z pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy

Mienta blog
Zupa - krem z dyni 179

limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin, imbir, kolendra. Sok z limonki, można zastępować sokiem z pomarańczy. Do zupy proponuję prażone migdały. Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków migdałowych. Prażyć, pilnując by migdały się nie przypaliły. Migdały możemy zastąpić ziarnami dyni. Smacznego

kolorowotorcikowo
Biały blok z żurawiną i pistacjami 404

cukru (2/3 szklanki) 100 ml wody (mniej niż pół szklanki) 100 g suszonej żurawiny 150 g orzechów pistacjowych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy 220 g herbatników listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy

Poezja smaku
Pączusie w polewie czekoladowej 121

mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania