pierwsza. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Każde ciasteczko przycisnąć oprószonym
Oryginalny smakpieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta. POWIDŁA ŚLIWKOWE: 1 słoiczek powideł śliwkowych (410g) 150 g suszonych śliwek starta skórka z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 1 łyżka miodu Wszystko łączymy razem w garnku, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu
charlotte gotujemałej miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie
Taste Of My Daycoraz bliżej święta. W zawiązku z tym moją głowę zaprzątają myśli o ciastach z dużą ilością czekolady, ciężkie, wilgotne, przekładane, a wszystkie podrasowane świąteczną nutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe
Made By Mom And Sonwyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. W naczyniu do fondue roztapiamy mleczną czekoladę dodając odrobinę mleka
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek 0,5 mocno dojrzałego banana skórka pomarańczowa granat składniki na krem budyniowy ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz
CiastkozercyCiasteczka pomarańczowe Kruche maślane ciasto nadaje się świetnie do wielu przepisów, ja jednak najbardziej lubię je w ciasteczkach, najlepiej z delikatną nutą pomarańczy. Gotowe ciasteczka możecie przechowywać w słoiku czy puszce przez dłuższy czas, dlatego dobrze czasem zrobić sobie zapasy. 1,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku
Ciastkozercyserek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy mogą zatkać otwór i zrujnować dekorację, nie ma to znaczenia jeśli nakładamy kram na tort przy użyciu szpatułki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyBabeczki stokrotki Wiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao
Ciastkozercykurczaka muszą sobie poleżeć w lodówce cały dzień i całą noc, porządnie zamarynwane. Składniki -piersi z kurczaka -mieszanka przypraw orientalnych -czosenk -sól, oliwa z oliwek -3 łyżki mleka -winegret pomarańcza+oliwa z oliwek -ziemniaki -marchewka -seler-bulwa -pietruszka – korzeń -por -ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sałata lodowa - Grana Padano Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo(...)czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA
Z Kuchni Do Kuchnioknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze sztuki. drzewa straszą swoją nagością. Wstaję rano w ciemności lub melancholijnej szarości. W ciągu dnia nawet brakuje wiosenno-letniego życia. Wracam z uczelni ulicami oświetlonymi przez miejskie latarnie, zakapturzona i grubo otulona szalem. Chodniki
W kuchni Karmel-itkiwłoskie korzenie. Delikatność pomidorów, ziołowy posmak bazylii... razem tworzą przepyszną kompozycję. Oczywiście i efekt wizualny nasze dzieło zawdzięcza tej sałatkowej (i nie tylko) bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w pomarańcz mieniący się zielenią bazylii... Ps. powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy. Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz
Wypisz Wymalujoczekiwaniu na zimę. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy (można pominąć) łyżka kakao ( jeśli ciastka mają być brązowe) Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany
prawdziwe jedzenieProsty, szybki, dobry. SKŁADNIKI Czerwone wino 2 litry goździki 10 sztuk laski cynamonu 2 sztuki 100 g. migdałów 200 g. cukru rodzynki 100 g. skórka z sześciu pomarańczy WYKONANIE Wlać wino do garnka dodać wszystkie składniki. Podgrzewać ale nie zagotować, dla wzmocnienia mocy można dodać kieliszek wódki. Gotowe Pijemy gorące, SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyjest moim ulubionym :) Po tym oficjalnym wstępie, nie pozostaje mi nic innego jak wznieść toast: No to frugo! :)) Składniki: 50ml białej wódki 3 kostki lodu plasterek limonki, cytryny i pomarańcza żółte frugo grenadina (syrop) Wykonanie: Owoce dokładnie szorujemy, wkładamy do miseczki i zalewamy w całości wrzątkiem na 5-10 minut. Następnie kroimy w cienki plasterki razem ze skórką. W szklance(...)drinków umieszczamy lód, po plasterku limonki, cytryny i pomarańcza, 50ml czystej wódki - zalewamy całość żółtym frugo. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem trochę syropu z grenadiny, który fajnie opada na dno.... teraz pozostaje nam tylko degustacja
Walijskie Pichcenie