polewa - 11092 przepisów (strona:481/740)

Fasola w ziołach wg Tusk 145

łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku  WYKONANIE   Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy i odcedzamy. Do oleju wyciskamy czosnek, wsypujemy zioła i mieszamy. Polewamy gorącą fasolę sosem. SUGESTIA Można zrobić to danie fasolą z puszki. Tylko trzeba sos podgrzać w rondelku i takim gorącym sosem polać fasolę. Przy mniejszej ilości fasoli proporcjonalnie trzeba zmniejszyć ilość

Zofiana
Ekspresowa tarta z grzybami leśnymi 171

zarumieni.  W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania. Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek,  roztrzepane jajko i doprawiamy. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach. Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi

Zofiana
Sałatka inaczej, czyli warzywa w sosie jogurtowym 407

kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy jogurt grecki z odrobiną majonezu, pieprzem i szczyptą cukru. Na dużym półmisku układamy ugotowany wystudzony kalafior, obrane i pokrojone jajka, pomidory, ogórki i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy świeżą pietruszką, innym ulubionym ziołem lub np. pestkami z dyni

Zofiana
Odczarowujemy grysik | Pyszna kasza manna pieczona ze śliwkami 203

niego można użyć wszelkich owoców , które mamy pod ręką. Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik

Zofiana
Sycąca zapiekanka z makaronem, pomidorami i mięsem 356

Makaron + mięcho to duet bardzo udany i sycący, a jak się jeszcze człowiek postara, dzięki takiej zapiekance ma na 2 dni obiad z głowy. Zapiekanka nie była polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek

Zofiana
Jabłecznik zawijany 209

wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną. Ciasto odwinąć, zdjąć papier, posmarować po wierzchu polewą z dżemu i posypać płatkami migdałowymi

Mix smaku
Ravioli z kozim serem i kaparami 209

wycinamy za pomocą nożyka do ciasta. Ravioli gotujemy w  wodzie przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy igiełki tymianku i pozostałe kapary. Ravioli polewamy masłem tymiankowym i doprawiamy pieprzem do smaku. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 194

znacznie później do zamknięcia porów, jak również ścięcia się białka, co diametralnie wpłynie na walory smakowe - rybka straci soki i zrobi się sucha. nie sól ryby, ani nie polewaj jej sokiem z cytryny. Jest to zbędne - przejdzie ona aromatem wywaru.  podczas gotowania ryb, wywar musi być gorący, ale nie wrzący (nie może bulgotać). Jego temperatura

Szybko Szybkowar
Cukiniowy makaron z piersią z kurczaka w lekkim sosie pomidorowym :) 176

wkładamy cukiniowy makaron i gotujemy przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy. Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy pierś z kurczaka, rozkładamy świeże pomidorki koktajlowe i polewamy sosem pomidorowym. Lekkie, sycące, aromatyczne i smaczne danie

Zdrowie na języku :P
Lekkie placuszki kukurydziane :) 121

pozostałych składników i mieszamy, nie trzeba używać miksera :) Na mocno rozgrzaną patelnie nakładamy po jednej łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień, gdy pojawią się pęcherzyki - przewracamy na drugą stronę. Polewamy miodem albo jogurtem, dodajemy owoce itp. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 placuszków :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
Babka marmurkowa na oleju rzepakowym :) 126

formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*. PS.: Ażeby było jeszcze bardziej NIE dietetycznie babkę można polać polewą czekoladową :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni. Spożywanie już 2 łyżek dziennie wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia

Zdrowie na języku :P
Pieczony szczupak w carry, z koprem, warzywami i olejem z awokado :) 143

żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa kroimy według upodobań, jednak nie za grubo. Układamy w naczyniu, polewamy olejem z awokado. Naczynie szczelnie owijamy z wierzchu folią. Wstawiamy do piekarnika na 180* na 40 min, następnie na 20 minut na 200*, na końcu

Zdrowie na języku :P
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 159

grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami. Smacznego

My Culinary Art
Nadziewane portobello 243

momentu aż się zeszkli. Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec polewamy wszystko miodem, posypujemy orzeszkami pinii, i zapiekamy okolo 25 minut w piekarniku. W tym czasie pieczarka lekko opadnie a ser się pięknie zrumieni. Podajemy na mieszance sałat. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 152

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób

naRuszcie