cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku 7 cukierków Snickers 4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek śmietanki kremówki 1 łyżka żelatyny 1 szklanka porzeczek Wykonanie ciasta : Cukierki pokroić(...)margaryną i wysypać bułką tartą . Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam . Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka . Polewa : Wszystkie składniki na polewę przełożyć do garnka i rozpuścić , nie zagotować. Następnie dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Polewę odstawić do lekkiego przestygnięcia. Polać ciasto i udekorować porzeczkami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizostawić na około 1 godzinę. Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić na tydzień w ciepłe i wilgotne miejsce. Polewa: Masło, połamaną na kawałki czekoladę i mleko włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Czekoladę mieszać(...)czasu do czasu. Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka. Piernik posmarować z wierzchu i z boku polewą
Mama GotujeMurzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego(...)soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie: Mleko, jaja i masło powinny mieć
Moja Delicjałyżki kakao 60 g masła łyżeczka żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem(...)cieście. W dziurki wkładamy kawałki bananów i zalewamy tężejącą galaretką, dziurki z bananem i galaretką przykrywamy wyciętymi biszkopcikami. Całość ciasta wylewamy tężejącą galaretką, gdy galaretka zastygnie ciasto polewamy przygotowaną polewą. Smacznego
Krakowskie smaki Aniżółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa: 3 łyżki wody cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek i więcej- dodawać po łyżeczce aż do otrzymania pożądanej gęstości żółty barwnik spożywczy sok z połowy cytryny Potrzebne będą: forma na babkę margaryna/masło do wysmarowania foremki(...)nią babkę, Tak by babka mogła wchłonąć lukrową polewę od spodu. Podawać gdy polewa troszkę zgęstnieje. Naturalnie możecie dodać więcej cukru pudru i powstanie Wam gęsty lukier zamiast polewy, osadzi on się na babce a nie wsiąknie w nią delikatnie. Babka jest puszysta i wilgotna w środku Smacznego
KreatywnePinyśredniej wielkości jajko waży około 50g). Składniki: 4 jajka 200g cukru 200g margaryny lub masła 82% 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka otarta z 1 cytryny Polewa: 1 żółtko 1 łyżka cukru Sok wyciśnięty z 1 cytryny Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, po czym wbijamy do niego po jednym jajku, stale miksując. Następnie zwalniamy obroty(...)upieczeniu babkę pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy z pieca, pozostawiamy na kolejne 5 minut w formie i w tym czasie robimy polewę. Żółtko ucieramy z cukrem przy użyciu widelca lub miksera na kogel mogel. Następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz miksujemy. Babkę delikatnie wyjmujemy z formy i rozprowadzamy
Smakowy Rajmałym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków. Do polewy możemy dodać 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Orzechy dodajemy do polewy na końcu, gdy nasza polewa jest już gotowa
Przepisy i porady kulinarnemnie) opcjonalnie zamiast masy czekoladowej gotowa masa krówkowa czyli kajmak 2 żółtka 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietany kremówki łyżka masła Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie(...)wafel, powidła i przykryć wszystko piątym waflem. Całość obciążyć mocną np deską lub książkami i wstawić do lodówki na noc, dzięki temu wafle się nie wygną. Następnego dnia przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę i masło, wymieszać. polewą posmarować z każdej strony wafle. Udekorować migdałami, orzeszkami, czym tylko chcemy. Odstawić do ostygnięcia polewy. Pokroić na kawałki
Bernika - moj kulinarny pamietnikbabce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy(...)stopni. Formę na babkę wysmarować olejem/masłem i wysypać bułką tartą. Przelać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić. Ja polałam jeszcze gorącą babkę gorącą polewą i trochę moja polewa wsiąkła. Gdyby poczekać chwilę, to polewa by nie wsiąkła, ale mi to nie przeszkadza. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plkładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 160 ml mleka skondensowanego Polewa: 80 g czekolady karmelowej (ewentualnie mlecznej) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu lub wódki (opcjonalnie) ok. 80 g orzechów włoskich Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S posób przygotowania(...)patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka całkowicie ostygnie możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch babki i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także
Słodka Stronacukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny pół łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 125 g ciemnej czekolady 125 g śmietany 30% perełki cukrowe (kolorowe) 1. Na samym początku do rondelka wlać: olej, pół szklanki wody, zwykły cukier i kakao. Całość(...)łyżce zimnej wody). Do rondelka wlać rozpuszczoną mąkę, wymieszać a na sam koniec wlać żelatynę. Chwilę zagotować. Powstanie dosyć gęsta masa, tj. wiśnie w żelu. Następnie przygotować polewę czekoladową. Śmietanę 30% wlać do rondelka i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i po 1-2 minutach dodać połamaną gorzką czekoladę. Chwilę odczekać i po kilku minutach całość ze sobą połączyć. Przygotowaną
Ugotowaćalkoholu – np. Amaretto (batoniki w dolnym rzędzie na zdjęciu poniżej). Wersja A) z samym mlekiem sprawia, że polewa jest matowa, a wersja B) z alkoholem sprawia, że polewa Domowych Bounty jest błyszcząca. Zarówno w wersji A), jak i w wersji B) polewa jest bardziej płynna i łatwiej się ją rozprowadza po batonikach. Oczywiście możecie polewę rozcieńczyć
Moja Delicjaszklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie) 1 łyżka mąki Polewa: 100g czekolady deserowej 80ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i migdały można(...)odparowały. Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę czekolady łamiemy na drobniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciepłą polewą polewamy babki i pozostawiamy, by polewa stwardniała. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Rajpieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób, by naczynie z czekoladą nie stykało się z taflą gorącej(...)nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Brownie pieczemy w temperaturze 170°C , około 45 – 50 minut ( w większej blaszce krócej). Po wystudzeniu ciasta robimy polewę. Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Wtedy można dodać drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy, polewę
Smakowy Rajmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki kakao 1 szklanka cukru 125 ml oleju 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 gruszka Polewa: 1 szklanka cukru pudru Odrobina wody Żółty barwnik Garść mieszanki studenckiej Foremka 12x23 cm Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier(...)foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką
VioletoweKucharzenie