polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:477/582)

Szybki piernik świąteczny 107

Piernik to jedno z najbardziej popularnych ciast świątecznych. Powinien znaleźć się w każdym domu, bez wyjątku. Piernik świąteczny z tego przepisu jest bardzo prosty

Alle Dobre!
Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 243

Mocno czekoladowy sernik z alkoholowym akcentem w postaci śliwek przez noc moczonych w rumie. Jest smaczny, aczkolwiek jego wykonanie może przysporzyć nieco problemu. Jak to sernik, sam w sobie nie jest trudny do wykonania, a najbardziej problematyczną rzeczą – w mojej opinii – jest wmieszanie do masy serowej roztopionej czekolady. Czekolada musi być przestudzona, ale wciąż płynna. Jeśli dodacie(...)twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki kremówki 2 łyżki oleju Dzień wcześniej śliwki przekładamy do słoiczka lub innego zamykanego naczynia i zalewamy je rumem. Co jakiś czas obracamy naczynie

Smaki Na Talerzu
Murzynek z bananami wg Aleex 234

ciasto. Zastanawiałam się, czy będzie im smakować, ale obawy były niepotrzebne. Już zniknął spory kawałek i jestem przekonana, że do jutrzejszego wieczora zostaną po nim tylko okruszki. Wybrałam ciasto czekoladowe, ponieważ czekolada jest doskonała na jesienne, ponure dni. Może wam także będzie smakować? Polecam. Składniki: • 2 szkl. mąki • 1 szkl. cukru • 1 szkl. mleka • 1 szkl. oleju • 1 czubata łyżeczka(...)opcji dół + termoobieg. Piec ok. 50 minut. Koniecznie sprawdzić patyczkiem, czy ciast jest gotowe (To ważne! Ja ostatnio musiałam przedłużyć czas pieczenia o 10 minut). 9. Ostudzić. Można polać polewą. 10. Podawać z filiżanką kawy. Smacznego

W mojej kuchni
Ciasto wuzetka 522

  Zapraszam dzisiaj na moją wersję warszawskiej wuzetki. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 701

  Zapraszam dzisiaj na moją wersję warszawskiej wuzetki. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami

Mała Cukierenka
Pudding ryżowy z czekoladą 116

duże porcje): szklanka ryżu jaśminowego 2 szklanki wody 2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleka skondensowanego 2 łyżki cukru lub do smaku 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli Na warstwę czekoladową: łyżka oleju kokosowego 100g czekolady – użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej Do podania: 4 łyżki obranych orzechów laskowych 4 łyżki mleka skondensowanego   Do rondelka wrzucamy ryż, wlewamy(...)około łyżki czekolady na polanie deseru z wierzchu. Na warstwę czekolady rozdzielamy duże porcję mlecznego ryżu. Wierzch deseru dekorujemy orzechami laskowymi – część siekam, niektóre zostawiam w całości. Całość polewamy z wierzchu jeszcze odrobiną mleczka skondensowanego i odłożonej czekolady.   Deser smakuje najlepiej podany na ciepło, wtedy jest idealnie kremowy, czekolada płynna i pyszna. Jeśli jednak nie zjemy deseru, schowajmy

Smaczna Strona
Zielone jabłuszko 245

łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 3 zielone galaretki agrestowe 1 litr wrzątku 5 dużych jabłek Masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Polewa 1/2 czekolady  1/4 szkl. mleka Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.Następnie ubijając dodawać kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej(...)naczynia thermomksa  wlać śmietanę, dodać cukier i śmietanfix, ubijać 2min/obr.4. ] . Gotową śmietankę wyłożyć na zastygniętą galaretkę z jabłkami. C zekoladę rozpuścić , dodać mleko. Z płynnej masy czekoladowej na śmietanie za pomocą małej łyżeczki wykonać paseczki. Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny

Moje domowe kucharzenie
Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) 162

Zawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia - pamiętając o zachowaniu sporych odstępów. (Ciastka podczas pieczenia sporo urosną.) Piec około 20 minut w 170 stopniach. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladą (z mlekiem i masłem) posmarować ostudzone ciasteczka i całość odstawić do zastygnięcia

Di gotuje
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 17-18.04 ) 145

17-18.04 po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze cz.1 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś taką niesamowitą energię

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasto z cukinią 117

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (3 łyżeczki wystarczą). Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z cukinią 118

można jeść cukinię na słodko, ależ tak! Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca(...)śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (3 łyżeczki wystarczą). Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z cukinią 144

czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca o średnicy około 20 cm (liczone na dole), ale spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi(...)śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (3 łyżeczki wystarczą). Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników

moj przepis na
Czekoladowe ciasto z cukinią 181

czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca o średnicy około 20 cm (liczone na dole), ale spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi(...)śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (3 łyżeczki wystarczą). Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników

moj przepis na
Wafelkowa symfonia lodowa 252

jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki  mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek  mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu:  Orzechy(...)ognia, dodaję połamaną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać , mieszam dokładnie. Deser na 3 godziny przed podaniem wyciągam do lodówki aby zmiękł, kroję na plastry, dekoruję pokrojonym wafelkiem, polewam sosem od razu podaję.  Poezja

Wanilia i Kardamon
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR (5-6.11 ) 100

5-6.11 po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze cz.1 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś taką niesamowitą energię

Ostra na Słodko