polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:480/582)

TOP 3 roślinnych, proteinowych słodkości - Instagram cz. II (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 150

minut. POLEWA Śmietanę, pastę, ksylitol i mleko kokosowe podgrzać do rozpuszczenia pasty i ksylitolu. Wycisnąć sok z dwóch cytryny i z jednej zetrzeć skórkę. Dodać cytrynę do polewy, wymieszać i wlać na sernik z okary dokładnie wypełniając przerwy na bokach między rantem a sernikiem.   Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Górę polać wydrążoną   marakują. Owocowy blok(...)orzechowego) - 1 łyżka mąki kokosowej - 1 łyżka wiórków kokosowych - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki kakao - garść posiekanych orzechów (jeśli masz gładkie masło orzechowe) - 2 łyżki roślinnego białka czekoladowego Plantforce Rozpuścić olej kokosowy w kąpieli wodnej wraz z pastą kokosową i masłem orzechowym. Dodać kakao, wiórki, mąkę, orzechy i białko. Wszystko wymieszać. Ma powstać plastyczna masa (jeśli jest zbyt

Candy Pandas
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 692

prostu w misie, mieszamy je i gotowe. Efekt jest zdumiewający. Ciasto z dodatkiem powideł może uchodzić za czekoladowca. Przy tym smakuje (w moim odczuciu) dużo lepiej niż ciasto czekoladowe. Ta cudowna wilgotność i puszystość tego ciasta w połączeniu z łatwością wykonania, stawia je u mnie na pierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego(...)suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest mega wilgotne i bez niej. Równie smaczne jest na następne dni, wystarczy je przykryć folią spożywczą, pod warunkiem, że coś się uchowa oczywiście... Smacznego

Smaczne Zdrowe
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 23-24.11 ) 129

23 i 24 listopada po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze cz.1 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma jakąś taką

Ostra na Słodko
SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 28-29.08 ) 137

29 i 29 sierpnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze cz.1 w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma jakąś

Ostra na Słodko
Czekoladowo miętowy sernik 220

ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód,  po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki mąki tortowej(...)krople miętowe, miksujemy. Masę serową  wylewamy na kakaowe ciasto.  Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c. Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną  posypką. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Murzynek 205

Dziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem 307

bananem to niczym śniadanie mistrzów, jest przepyszny Samo ciasto składa się z dwóch wilgotnych, a zarazem puszystych, ucieranych biszkoptów. Przełożone masłem orzechowym i karmelem to istna rozkosz dla podniebienia. Czekoladowe ganache i orzeszki to przysłowiowa wisienka na torcie. Absolutnie zakochałam się w tym cieście. Smakuje świetnie i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Przepis ląduje na mojej liście top 10 Idealne(...)małej mocy palinka lub w kąpieli wodnej. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 2 łyżki masła orzechowego, następnie 2 łyżki karmelu. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność. Całość polewamy ganache. Posypujemy orzeszkami. Źródło (z mały zmianami): bbcgoodfood.com The post Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem appeared first on Made

Made By Mom And Son
MOJE SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 13-14.07 ) 119

13 i 14 lipca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
SZKOLENIE CUKIERNICZE 1 STOPNIA W AKADEMII SWEET DECOR ( 15-16.06 ) 135

15 i 16 czerwca po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 1 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie.   To miejsce ma

Ostra na Słodko
Zdrowe oblicze czekolady 119

kontrowersji i tajemnic. Z jednej strony jest linczowana za to, że tuczy, że powoduje miażdżycę i rujnuje wszystkie diety. Z drugiej strony jest uwielbiana przez wszystkich, pod każdą postacią. Polewy, lody, pralinki, batoniki, czekolady pitne, ciasta, desery… Czujemy się fantastycznie kiedy ją zjemy, poprawia się nasz nastrój, mamy energię. Czekolada stała się jak zakazany owoc i grzeszek. Coś(...)niej znajdziemy najwięcej cennych i zdrowych składników; deserową , której zawartość miazgi waha się od 45% do 70% i ten rodzaj czekolady najchętniej wykorzystuje się podczas przygotowywania czekoladowych ciast i deserów; mleczną , gdzie miazga kakaowa stanowi 20-30% masy, słodką, delikatną i rozpływającą się w ustach, którą najczęściej spotykamy we wszelkiego rodzaju słodyczach, jak batoniki i praliny; białą , która składa się

Analiza Smaku
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 253

Chyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał(...)Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę (może być na tarce z małymi oczkami). Szczyptę skórki odłóż do polewy. Do marchewki dodaj skórkę z pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy, odmierz 30 ml i wlej do garnka. Dodaj kawałki masła, miód i mieszając, każ im się połączyć na małym ogniu. Zdejmik

Eat me! Fit me!
Bardzo czekoladowy tofurnik na spodzie z nerkowców - czyli sernik z tofu 237

czapki i rękawiczki. Za dziecka czekało się na pierwszy płatek śniegu, chyba się starzeję..! Dzisiaj jeden z moich ulubionych deserów - tofurnik, czyli sernik z tofu, tym razem w bardzo czekoladowej odsłonie. Jest wyśmienity, świetnie smakuje lekko schłodzony i rozpuszcza się w ustach. Czego chcieć więcej? To czysty raj dla kubeczków smakowych. Z przepisu wychodzi ok. 12-14 porcji. Składniki(...)miksujemy do całkowitego ich połączenia oraz gładkiej konsystencji. Całość przekładamy na schłodzony spód i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 2h, by agar ściągnął nam całą masę. Składniki na polewę: - 125ml mleka sojowego - 40-50g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka kakao - 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej *opcjonalnie: wiórki kokosowe W rondelku lub w kąpieli wodnej roztapiamy połamaną na małe kawałki

Be Fit Be Strong
Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW 131

składniki. Sałatę oraz rukolę dokładnie odcedzamy i kładziemy na dno miski. Jajka obieramy i kroimy na małe kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki dodajemy do miski. Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na stół. Sałatka z awokado i pomidorami Składniki: 1 awokado(...)Sposób przygotowania: Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w kostkę. Sałatę i rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki dodajemy do miski. Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na stół. Sałatki na Wielkanoc bez mięsa – kilka pysznych pomysłów

Via Gusto
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 231

przypadku innych ciast dekoracja to jedynie wierzchnia warstwa, o tyle w przypadku mazurka to właśnie dekoracja stanowi jego istotę. Do zdobienia mazurków używa się słodkich mas, czekoladowych, kajmakowych, konfitur, kremów oraz różnorodnych bakalii, im słodziej tym lepiej, a granicę stanowi jedynie Wasza wyobraźnia. Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła(...)białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia 5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą, na koniec dekorujemy płatkami róży

Słodki Kompromis
Czekoladowy zawrót głowy 252

Składniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5  tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia

Luźna Kuchnia