chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko, cukier waniliowy, maslo i aromat migdalowy zagniatamy na gladnie ciasto. Oddstawiamy do lodowki na 1 godzine. Po tym czasie ciasto wyciagamy
Przysmaki Karolkimake, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod. Sernik piec w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine. Przestudzic. Mozna udekorowac polewa czekoladowa lub gorzkim kakao. Przepis prezentuje w ramach zabawy Olgi Smile "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna
Przysmaki KarolkiLubicie wuzetki? Pewnie tak no bo kto nie lubi jednego z najbardziej typowych polskich ciast... ciemny biszkopt, pyszna śmietana i czekoladowa polewa.. mniam... ale moja wuzetka dla odmiany ma małą niespodziankę bo jest z chrupiącym środkiem. Postanowiłam wzbogacić to ciasto o pewien dodatek, mianowicie o pokruszone batoniki ryżowe i płatki kukurydziane.. jaki był efekt? Zobaczcie sami
Bernika - moj kulinarny pamietnikKażdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki, wafel i polewę czekoladowa. Nie jest skomplikowany, nie wymaga wielkich umiejętności i pysznie smakuje. Sprawdzony przepis ze strony Moje wypieki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczekoladowe , mocno wiśniowe , mocno alkoholowe... Mocno czekoladowy biszkopt , nasączony wiśniówką .. Do tego delikatny mus czekoladowy ( w oryginale ciężki krem maślany , ale ja wolę delikatność) ... wiśnie nasączone spirytusem... ... i warstwa czekoladowej polewy wieńczącej dzieło :) Moje torciki nie są równe , zgrabne i gładkie ... i takie było założenie ... są jak miłość ... słodkie , pełne smaku , natężenia... ale jednocześnie pełne szaleństwa i wybojów. Polecam
Malinowa Kawiarenkadwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką. Na spodnią część nałożyć wiśnie , przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Schłodzić w lodówce . Polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. ( ja zrobiłam okręgi z białej czekolady i za pomocą wykałaczki utworzyłam pajęczynę ) Smacz nego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze! Składniki : * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek * łyżka kakao * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno * 2 łyżki dżemu truskawkowego * polewa czekoladowa bądź rozpuszczona mleczna czekolada * wiórki kokosowe Przygotowanie : Wszystkie składniki wyrobić tak by powstała kula. Podzielić ją na mniejsze kuleczki. Obtoczyć w czekoladzie i obsypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć by cała
Magiczne Życie MartyNaleśniki lubi chyba każdy. U mnie dzisiaj propozycja w kształcie serduszek z polewą czekoladową i czerwonym lukrem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne! Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej
Magiczne Życie MartyPolsce, pod nazwą delicje. Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej. Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku! Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDzień dobry! Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku. Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć. Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMini Serniczki. Takie pieczone w papilotkach. W oryginalnym przepisie wierzch był polany białą czekoladą z kremówką. Ja po upieczeniu spróbowałam jeden serniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą będzie dla mnie za bardzo przesłodzony i wymyśliłam sobie, że na wierzch wyłożę krem miętowy, który orzeźwi słodkość sernika. Wyszło super! Bazowałam na przepisie Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki
Blondynka Gotujealbo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tutaj ) oraz polewa czekoladowa albo warstwa orzechowa. Mój miodownik ma 4 blaty przełożone masą z kaszy manny, a jego górę zwieńcza orzechowo-miodowa warstwa. Jest to ciasto, które lubi leżakować. Po upieczeniu blaty
Smakołyki BerenikiKrem budyniowy ma lekki kawowy smak, nie jest zbyt słodki. Wzorek prezentuje się bardzo ciekawie, dzięki takiej dekoracji łatwiej nam przenosić roladę, unikamy też dodatkowych kalorii pod postacią polewy czekoladowej czy kolejnej warstwy kremu
Smakołyki Berenikizastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść. Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego
Smakołyki Berenikikruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę. Sernik PRZEPIS /z rodzinnego
coolinarnastrefa.blogspot.com