polędwiczki - 3109 przepisów (strona:35/208)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 154

Polędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym . Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki klarowanego masła tymianek (świeży lub suchy) pieprz sól oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek(...)Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Podajemy z delikatnym sosem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 218

moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc(...)kaparów (użyłem tzw. jabłuszek) szczypta rozmarynu mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym i nie ma potrzeby jej rozbijania tłuczkiem - wystarczy użyć do tego dłoni. Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem, tak by miał grubość

W SMAK
POLĘDWICZKI W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z KASZĄ PĘCZAK 265

Polędwiczki to takie mięsko, które można przyrządzać na setki sposobów. Jednym z moich ulubionych są te duszone w sosie miodowo-musztardowym. Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny sos ze słodkiego miodu i musztardy Dijon nadaje im iście królewskiego charakteru. Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI(...)porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana 30% – 200 ml * miód – 1 łyżeczka * musztarda Dijon – 2 łyżeczki * sól , pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Polędwiczkę oczyszczamy, doprawiamy

Ostra na Słodko
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 231

mojej głowie!) oraz recenzjami z ciekawych miejsc, które ostatnio odwiedziłam.  Tymczasem skoro właśnie u mnie tak intensywnie naukowo czas, muszę się zdrowo odżywiać. Zapraszam zatem na polędwiczkę wieprzową z czerwoną cebulką, która pod wpływem temperatury i kwaśnego środowiska jeszcze piękniej wyróżnia się na talerzu swym amarantowym odcieniem! Polędwiczka wieprzowa z cebulką  - 2 duże polędwiczki wieprzowe - 5 czerwonych cebulek(...)wina półsłodkiego  - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy na noc do marynaty.     Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni

Sajkofanka smaku
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 212

tego najlepszego, aby efekt był zachwycający – mięso delikatne, mięciutkie, soczyste – jednym słowem, pyszne. Po raz kolejny w moich poszukiwaniach trafiłam do Basi Ritz i jej sposobem upiekłam polędwiczkę wieprzową. Cała tajemnica tkwi w… niskiej temperaturze pieczenia mięsa.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa ok. 700g - sól morska - pieprz świeżo mielony - papryka słodka i ostra - 100 g mielonych migdałów(...)minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i mleko. Doprawiłam solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (odrobinę-do smaku). Aby był gładki

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 172

razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz Marynata: 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Mus jabłkowo-chrzanowy: 2 jabłka łąckie 1 łyżka(...)chrzanu 1 łyżka soku z cytryny miód do smaku Przygotowanie: Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić

Oryginalny smak
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu 440

Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego(...)rozmarynu 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka klarowanego lub zwykłego masła sól, pieprz Dodatkowo: puddingi yorkshire listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube dwu-centymetrowe plastry. Każdy plaster bardzo delikatnie rozgniatamy otwartą dłonią, a potem posypujemy tymiankiem lub rozmarynem oraz solimy i pieprzmy z obu stron

Poezja smaku
Polędwiczki po bałkańsku 42

Polędwiczki po bałkańsku O jak ja lubię takie dania mięsne z warzywami. Do tego tylko ziemniaczki z koperkiem lub pyzy i już mamy cały obiadek, nie koniecznie trzeba robić dodatkową surówką, choć jak wiadomo warzyw nigdy za dużo. Kruche i soczyste bitki z polędwiczki wieprzowej, duszone w pysznym i aromatycznym sosie. Danie palce lizać!     Składniki: 1 polędwica wieprzowa(...)obtoczenia mięsa 1 łyżka posiekanego koperku olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra       *** Polędwice kroimy w niezbyt cienkie plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy *** *** Rozbite polędwiczki delikatnie przyprawiamy z dwóch stron *** *** Następnie mięso kolejno obtaczamy w mące *** *** Polędwiczki obsmażamy partiami *** *** Smażymy krótko, na dużej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Cebulę kroimy w piórka, pieczarki

Blog z Apetytem
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 68

Dziś mam dla Was nie tylko pyszny makaron z sosem pomidorowym, ale też genialny patent na zrobienie chrupiących, aromatycznych i bardzo soczystych polędwiczek z kurczaka w parmezanowej panierce. Taki kurczak osobno przygotowany jest w mojej ocenie dużo lepszy do makaronu, ale aby się o tym przekonać musicie go przygotować sami! Ten sos nadaje się do każdego rodzaju makaronu. Tym razem(...)suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałki – 2 łyżki sera mascarpone – listki świeżej bazylii – parmezan do podania – sól i świeżo mielony czarny pieprz SKŁADNIKI KURCZAK: – 2-4 polędwiczki z kurczaka – 1-2 jajka* – 2-4 łyżki parmezanu lub grana padano – 2-4 łyżki bułki tartej – sól i pieprz * jeśli robisz 2 polędwiczki, wystarczy 1 jako

nietylkopasta.pl
Grillowane polędwiczki z mintaja – szybki pomysł na obiad 83

Grillowane polędwiczki z mintaja – szybki pomysł na obiad Dziś mam dla Was pomysł na pyszny, szybki obiad. Grillowane polędwiczki z mintaja . Ostatnio podałam je w towarzystwie buraczków i ziemniaków z wody. Do takiej grillowanej ryby świetnie pasują też pieczone ziemniaki. Polecam ten prosty, pyszny pomysł na obiad .   P.s. Zamiast mintaja możecie użyć inną ulubioną rybę. Jak zrobić(...)grillowane polędwiczki z mintaja? Składniki: 4 polędwiczki z mintaja 2 łyżki oleju lub delikatnej oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki soli *dobrej jakości przyprawy znajdziecie w ofercie Skworcu Przygotowanie: W miseczce mieszamy olej i przyprawy. Rybę smarujemy nasza marynatą z każdej strony. Grillujemy na patelni grillowej

Słodkie okruszki
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 63

Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 1 duża polędwiczka wieprzowa ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g pieczarek ? 8 cienkich plastrów wędzonego boczku ? 1 cebula ? zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w drobną(...)tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić. ? Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie. ? Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić na conajmniej godzinę do lodówki

To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 73

Duet idealny czyli miękkie i kruche kopczyki z dwóch rodzajów mięs: polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt smakowy i wizualny doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Mnie do naczynia weszło 9 pulpecików, ale jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: ? 9 plastrów polędwiczki wieprzowej(...)jajko ? 1/2 kajzerki ? 1/2 cebuli ? 1 ząbek czosnku ? 1 łyżka masła ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 kulka mozzarelli Wykonanie: ? Plastry polędwiczki posypać solą i pieprzem. ? Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso mielone wymieszać

To co kocham
Kurczak milanese z dymną nutą 88

najbardziej znanych sieci dyskontów), ale warto jej poszukać, bo ma wspaniały smak i dymny aromat. Jeśli nie uda Wam się znaleźć wędzonej papryki po prostu użyjcie papryki słodkiej. Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki(...)starte ząbki czosnku Kilka łyżek posiekanej drobno zieleniny (najlepsza byłaby mieszanka pietruszki, bazylii i mięty, ale sama pietruszka też wystarczy) Szczypta oregano Szczypta pieprzu kajeńskiego Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Polędwiczki osusz ręcznikiem papierowym, posól i popierz. Przełóż do miski. Zalej mięso szklanką maślanki, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj dresing: połącz 1/2 szklanki drobno pokrojonej

Niedzielny kucharz
Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 72

jeszcze na końcu pokruszona feta, całość będzie idealna! To naprawdę super danie, które pokocha cała rodzina. Robi się je w dosłownie 20-30 minut. Najpierw usmażysz dosłownie przez chwilę polędwiczkę wieprzową, a później zrobisz pyszny i bardzo aromatyczny sos z dodatkiem pokrojonych suszonych pomidorów i świeżych listków szpinaku. Na koniec tylko feta i gotowe. Pyszne i proste danie! @import(...)Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami Kurczak w sosie dijon Kurczak z papryką Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Kurczak w sosie cytrynowym Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem POLĘDWICZKI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji:  2 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g śmietany 18% 100 ml bulionu warzywnego lub białego wina

nietylkopasta.pl