polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych szczypiorek 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron moczymy w zimnej wodzie. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na cienkie plastry
R'n'G Kitchennadzieję, że nie, bo jest pysznie! ;) Składniki (na 4 porcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek 2 szalotki tymianek (użyłem suszony) za'atar* świeżo mielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek masło Sos kurkowy: Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę(...)masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć je aż odparuje woda. Wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu. Pieczone marchewki: Marchewki umyć druciakiem (nie obierać) i osuszyć. Posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, posypać za'atarem i oprószyć odrobiną soli. Piec
Food SquareAby do końca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to
Kuchnia po mojemuwypróbowania tego przepisu, gdyż jest on po prostu boski! Składniki: – 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) – 250ml wody – 100ml białego, wytrawnego wina – 100ml śmietanki 30% – 60g suszonych pomidorów w oleju – pół pęczka natki pietruszki – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne(...)dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym
Be Fit Be Strongkuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku(...)marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcemy zagęścić sos, mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Zagęszczenie sosu to już kwestia gustu, ja preferuję gęstsze sosy. Ten sos
Czerwona Porzeczkawrzucam składniki i na parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam! Oryginalny przepis tutaj składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli -lekko
Stare GaryO tym, że polędwica wieprzowa to pyszne i delikatne mięso nie trzeba nikogo przekonywać. Dziś sposób na prosty i szybki w przygotowaniu sposób na przygotowanie obiadu
MarcinChefstole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut
Kolizje Smakówwiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską , która ostatnio gości u mnie najczęściej. Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie
Ostra na Słodkokolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany(...)content=''; document.write(" "); Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube dwu-centymetrowe plastry. Każdy plaster bardzo delikatnie rozgniatamy otwartą dłonią, a potem posypujemy tymiankiem lub rozmarynem oraz solimy i pieprzmy z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki i smażmy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy. Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy
Poezja smakuTenderloin and elderflower umbels. Składniki. 1 polędwiczka wieprzowa 4 baldachy bzu czarnego sól, pieprz Ciasto. 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól olej do smażenia Sos z mango. 1 mango 100ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie. Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta
Kulinarny karnet Christopherayśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)się z Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili
Food SquareSkładniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie: Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli
Aga w kuchniprzyprawą, jak np. sosem borowikowym czy czosnkiem. Nie odrzuca was na wejściu zapach przepalonego oleju. Karta dań nie jest bardzo duża, ale właściciel gwarantuje dzięki temu zawsze świeże potrawy. Zdecydowaliśmy się z mężem oboje na sezonową zupę krem z bagietką czosnkową, a jako danie główną mąż wybrał: Tagliatelle Supermirafiori (czyli makaron z polędwiczką wieprzową, szynką parmeńską i pieczarkami, z papryczki(...)piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę o wybór makaronu z karty Zupa sezonowa Tagliatelle Supermirafiori Polędwiczka Borowikowa Zupa sezonowa wpasowała się idealnie w porę roku za oknem, tego dnia było
Relaxtimebył koniec. Nasz znakomity obiad zniknął - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka. Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie za dodatkiem octu, może być
Stare Gary