polędwiczki wieprzowe w sosie - 824 przepisów (strona:23/55)

Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 248

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 214

czapka - teraz będę wyglądać jak prawdziwy kucharz:) W kulinarnych planach na weekend miałam polędwiczkę, a że w paczce znalazł się sos słodko-kwaśny, więc pomysł na danie był jednoznaczny. Wyszło smakowicie:) Składniki (na 4 porcje): 300g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 papryka (dałam pół zielonej i pół czerwonej) 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)kwaśny: sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki wody 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego  1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g ryżu (basmati, jaśminowy) 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczkę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z mąką, odstawić na czas

Obiad gotowy
Ragout z polędwiczką i jajkiem 145

Proste i pyszne danie. Super smakuje z ryżem. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek. Polędwiczkę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki w sosie śmietanowym 182

Bardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 200 g śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego 20-30 g serka topionego śmietankowego pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno) sól pieprz Wykonanie: Dobrze

Pysznie & Pięknie
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowo francuskim 144

został wylizany. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - śmietana powinna być w temp. pokojowej inaczej może się zważyć 600 g polędwiczek wieprzowych 3 ząbki czosnku  mały kubek śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) sól, pieprz oliwa, kilka kropli sosu sojowego jasnego  Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko docisnąć

Kubki smaku
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 177

potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania

Tajskie smaki
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 194

czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1 laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie(...)Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut. 2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym z pieczarkami 200

Bardzo aromatyczne i musztardowe danie na bazie sosu śmietanowo musztardowego z pieczarkami. Czyli pierwsze starcie z polędwiczkami :) Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 400 g pieczarek 0,5 małego słoiczka musztardy delikatesowej 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżeczek masła pieprz, sól 1/2 cebuli natka pietruszki Wykonanie: Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami(...)zarumienią. Musztardę łączymy z śmietaną dodając ok. 100 ml wody i wszystko razem mieszamy. Ja bardzo często mieszam tego typu składniki w niewielkim słoiczku potrząsając wszystkim. Gotową mieszankę na sos wlewamy na patelnie z mięsem, dodajemy pieczarki i dusimy już mięso do miękkości na nie za dużym ogniu. Gdyby sos okazał się za gęsty można dolać niewielką ilość wody

W Moim Magicznym Domu
Nasz patent na to, jak usmażyć polędwiczki, żeby były idealne 138

razy:-) Najpierw smażymy całe kawałki z czterech stron. Po lekkim przestudzeniu kroimy w krążki i smażymy jeszcze raz. Podajemy z zawiesistym musztardowym sosem! Pycha! Przepis wymyślił nasz ulubiony Mark Bittman . Składniki: 0,5 kg polędwiczek wieprzowych 4 łyżki masła 1/4 szklanki śmietany 2 łyżka musztardy dijon Przygotowanie: Krok 1 Wytrzyj polędwiczki ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Przekrój(...)patelnię, dodaj pozostałe 2 łyżki masła, kiedy zacznie się pienić wyłóż na nie krążki polędwiczki. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Ogień powinien być dość intensywny, żeby mięso się lekko skarmelizowało. Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, wyłóż na patelnię śmietanę, wymieszaj z sosem jaki został po smażeniu polędwiczek. Kiedy śmietana się podgrzeje dołóż do niej łyżkę musztardy, wymieszaj

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka w sosie musztardowym 156

razy:-) Najpierw smażymy całe kawałki z czterech stron. Po lekkim przestudzeniu kroimy w krążki i smażymy jeszcze raz. Podajemy z zawiesistym musztardowym sosem! Pycha! Przepis wymyślił nasz ulubiony Mark Bittman . Składniki: 0,5 kg polędwiczek wieprzowych 4 łyżki masła 1/4 szklanki śmietany 2 łyżka musztardy dijon Przygotowanie: Krok 1 Wytrzyj polędwiczki ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Przekrój(...)patelnię, dodaj pozostałe 2 łyżki masła, kiedy zacznie się pienić wyłóż na nie krążki polędwiczki. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Ogień powinien być dość intensywny, żeby mięso się lekko skarmelizowało. Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, wyłóż na patelnię śmietanę, wymieszaj z sosem jaki został po smażeniu polędwiczek. Kiedy śmietana się podgrzeje dołóż do niej łyżkę musztardy, wymieszaj

Niedzielny kucharz
Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 189

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości

Kolizje Smaków
POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM 155

którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka ziół prowansalskich  1 łyżka płatków pomidorów suszonych 1 łyżka soli 2 łyżki oleju sos: pół szklanki śmietany 30% 20 dag pieczarek 1/2 cebuli kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz ew. 1 łyżka mąki Wykonanie: Polędwiczkę nacieramy

Z Majeczką w kuchni
Polędwiczki w sosie ketchupowym 348

dziwna kombinacja, ale zaręczam że bardzo smaczna. Chyba chodzi o to żeby nie było standardowo :) A więc będziemy potrzebować: 1kg karkówki, polędwiczki wieprzowej  1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oleju 1/2 szkl ketchupu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki dżemu lub powideł Mięso kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Solimy i oprószamy pieprzem. Cebulę trzemy na tarce

Olikowa kuchnia
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami 166

smażona. Jest to łatwy sposób na uzyskanie prawdziwego smaku, a jednocześnie prostego i szybkiego obiadu. Dziś trafiła u nas do sosu pieczarkowego, który poza kilkunastoma minutami zaangażowania zrobił się praktycznie sam. Składniki (4 porcje) -1 kg polędwiczki wieprzowej -300 g pieczarek -5 ząbków czosnku -2 łyżeczki ziół prowansalskich -1/4 szkl. oliwy z oliwek -2 łyżki oliwy z oliwek(...)wytrawnego wina -100 ml śmietanki kremówki -sól, pieprz -natka pietruszki Przygotowanie 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać zioła prowansalskie i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce. Mięso wyjąć z lodówki, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy kawalek delikatnie przycisnąć dłonią. Oprószyć solą i pieprzem Na patelni rozgrzać

Zielona Kuchnia