 Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 312
Soczysta pierś z kurczaka – rozmarynowo-cytrynowa 312pieczenia i patelnię. Piekarnik od razu rozgrzewamy do 190⁰C, bez termoobiegu. Kiedy skończymy przepychanki na palniku i kuchennym blacie – będzie już gorący. Piersi oczyszczamy z błonek, oddzielamy polędwiczki. Piersi kroimy wzdłuż na równe połowy. Nie rozbijamy ich, osuszamy tylko do sucha papierowymi ręcznikami, lekko solimy i pieprzymy. Na głębokiej patelni rozpuszczamy połowę masła. Na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy mięso(...)pieprzymy. Wlewamy na patelnię bulion i sok z cytryny, dodajemy miód, gotujemy wszystko razem na małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki
Karo in the Kitchen Karkówka w jogurtowej marynacie 2978
Karkówka w jogurtowej marynacie 2978Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Łosoś ze szparagami 263
Łosoś ze szparagami 263Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Piątek: Gołąbki z dorszem 165
Piątek: Gołąbki z dorszem 165jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. Druga wersja, opisana w tym przepisie, zawiera połączenie ryby, wcześniej zamacerownej w oliwie z kolendrą z podsmażonym chorizo(...)rwie się tak łatwo, jak np. kapusta pekińska. Smakowo bije chińską kuzynkę na głowę. W naszym przekonaniu sałata rzymska jest jedną z najsmakowitszych sałat. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z dorsza 10 dużych liści sałaty rzymskiej (jeśli do kupienia będzie tylko mała, gołąbki robimy z dwóch, a nawet z trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru
Niedzielny kucharz Karkówka w jogurcie z grilla 289
Karkówka w jogurcie z grilla 289Karkówka w jogurcie z grilla to jedna z moich ulubionych propozycji na mięso z rusztu. Przygotowując ją tym sposobem możecie być pewni, że wyjdzie krucha, soczysta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Babciny królik i duszona marchewka 238
Babciny królik i duszona marchewka 238łyżka oleju sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam(...)cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut. 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy
My Culinary Art PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 284
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 284domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane
Kuchnia MagdaLeny PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 284
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 284domu. Oferta sklepu jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. W ofercie znajdziemy m.in. chleby na zakwasie, wędliny i mięsa wędzone, sery, przetwory, miody, syropy owocowe, oleje, oliwy, sosy i wiele innych produktów. Kilka z nich miałam okazję spróbować i chętnie podzielę się z Wami moimi doznaniami smakowymi... Degustowane przeze mnie produkty: 1) Chleb żytni razowy To prawdziwy, ciężki(...)znanymi chlebami z supermarketów. Chlebek dotarł do nas w papierowej torebce, a my przełożyliśmy go do woreczka lnianego i rozkoszowaliśmy się jego smakiem przez tydzień. 2) Wędliny wędzone Polędwiczka wędzona to niebo w gębie. Naprawdę! Dawno nie jadłam tak dobrej wędliny. Bardzo delikatna w smaku, nieprzesolona, dobrze uwędzona. Bez konserwantów i zbędnych dodatków - tylko mięso, sól i przyprawy. Polędwiczki sprzedawane
Kuchnia MagdaLeny Pomidory z mozzarellą i pesto 232
Pomidory z mozzarellą i pesto 232Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Polędwica a’la Wellington 168
Polędwica a’la Wellington 168Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek i na to położyć polędwiczki. Jeśli macie dużą to wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki(...)jaki stopień usmażenie lubicie. powinna być lekko czerwona w środku. Ja takiej nie lubię więc piekę dłużej. Roladę podawać pokrojoną w grube plastry w towarzystwie ulubionej sałaty. Z sosem czosnkowym jest super. Sos czosnkowy patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy Smacznego
Kuchnia Pokoleń Dorsz w pomidorach z tapenadą 276
Dorsz w pomidorach z tapenadą 276sprawdza się w daniach na zimno, ale możemy ją używać także do krótkiego smażenia w niewysokiej temperaturze. Dorsz w pomidorach z tapenadą: 4 filety z dorsza bez skóry (najlepiej polędwiczki) 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 400 g krojonych pomidorów z puszki / kartonika 150 g drylowanych, czarnych oliwek Gallo (1 słoik) 2 łyżki(...)oliwek. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista, wyciskamy do niej 3 ząbki czosnku. Mieszamy łopatką i wlewamy krojone pomidory. Doprawiamy je łyżeczką cukru trzcinowego oraz szczyptą soli. Zagotowujemy. Gorący sos przekładamy do naczynia żaroodpornego (jeśli patelnia ma metalową rączkę i można używać jej w piekarniku – nie musimy przekładać). Na sosie układamy dorsza i wstawiamy do piekarnika
Poezja smaku Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 237
Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 237skóry ( 2 ) 95 g suszone śliwki (miękkie) 150 g marchew 2 szalotki 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 małe jajko Sól Pieprz majeranek Bulion warzywny Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki. Drobno je siekamy, razem ze śliwkami ( można użyć blendera ). Do masy dodajemy jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Filety kładziemy na desce i kroimy na płasko, lecz nie do końca(...)smażenia. Następnie obsmażamy roladki. Marchew obieramy i kroimy w słupki a szalotki na połowę – również je podsmażamy. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Aby sos był aromatyczny podczas gotowania dodajemy dwie suszone śliwki. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 227 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy Potrawy na Sylwestra i Karnawał 200
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 200Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa
Codziennik Kuchenny Szynka wieprzowa sous vide 416
Szynka wieprzowa sous vide 416vide, mięso możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku(...)czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia
Kulinarne przygody Gatity Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 240
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 240być robiony z polędwiczki wieprzowej, ale my zrobiliśmy go z polędwiczki z indyka. Sedno smaku tkwi nie w mięsie, ale w przyprawach i jak pokazuje ten, przepis, wcale nie trzeba tony przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Zobacz przepis Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto(...)zakupowa Mięso i wędliny Mięso wołowe mielone 1 kg 15,9 zł Polędwica wołowa 200 g 18,6 zł Rostbef wołowy 200 g 9,5 zł Polędwiczka z indyka 600 g 14 zł Polędwiczka wieprzowa 400 g 14,7 zł Podudzia z kurczaka 2×600 g 11 zł Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki
Niedzielny kucharz