polędwiczki w sosie - 1551 przepisów (strona:24/104)

Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 136

Jest bogaty i intensywny w smaku i dlatego idealny do kaczki, która jest go w stanie unieść, a jednocześnie dopełnić. Jeśli nie jesteście wielbicielami kaczki to spróbujcie tego sosu z polędwiczką wieprzową lub wołowiną. Aha, przepis ten został w konkursie wyróżniony Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii po wypróbowaniu go. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kaczki ze skórą(...)większą kostkę 1 cebula (nieduża), pokrojona drobno 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 5-6 śliwek węgierek, pokrojonych w ćwiartki świeża kolendra Składniki na sos: 3 łyżki gotowego sosu hoisin 3 łyżki jasnego sosu sojowego 5 łyżek zmielonych drobno pierników Katarzynek (bez czekolady) 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek wody 1,5 łyżeczki imbiru

olalacooking
Makaron w stylu azjatyckim z grillowaną polędwiczką 170

teriyaki 1/3 szklanki wody 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane) 1 łyżka oleju sezamowego Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać sosem teriyaki i dostawić na 60 min. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, zeszklić cebulę z papryczką chili. Dodać brokuł i fasolkę, smażyć około 10 min. Po tym czasie(...)dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać. W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej strony. Odstawić. Makaron ugotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć na patelnie i wymieszać. Przełożyć na talerz, na wierzchu dania położyć polędwiczki. Smacznego! Przepis pochodzi

Moja Galeria Smaku
Makaron penne z polędwiczką wieprzową i leśnymi grzybami 91

Dziś wyjmujemy z zamrażarki nasze zapasy leśnych grzybów i robimy pyszny sos z polędwiczką wieprzową:).  200g makaronu penne  300g polędwiczki 300g leśnych grzybów, np. podgrzybków 1 cebula 200 ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz olej ser cheddar do posypania 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną(...)Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy. Zalewamy szklanką wody, dusimy przez około 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. 4. Sos mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy startym serem

Szefowa kuchni
Świąteczne Polędwiczki 203

Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól(...)Olej do smażenia ·        Papryka czerwona ·        1 łyżka sosu sojowego ·        Francuska zupa cebulowa ·        Kremowa zupa borowikowa ·        ½ śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż

Kulinarna Chwila
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym 125

Polędwiczki wieprzowe to fajna propozycja na szybki obiad i na każdą okazję. Robi się je szybko, są delikatne i smaczne. Dziś proponuję je w sosie śmietanowo musztardowym podsmażone na naturalnym oleju rydzowym z lnianki. Olej możecie kupić(...)Naoliwieni lub na Allegro. Olej fajnie się komponuje mimo niewielkiej ilości jakiej użyłam. Jeśli chcecie nabyć sobie takie oleje to zapraszam do zakupów pod wyżej wymienionych stronach. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym

Ewa w kuchni
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 292

Lubię galarety, prawie wszystkie. No wszystkie oprócz wieprzowych :) Tym razem postanowiłam utopi ć  rybkę, rybkę z puszki, a dokładnie polędwiczki z łososia. Użyłam polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish linii Prestige. Przyznam się, że osobiście nie wierzę, jak pisze na opakowaniu, że produkt jest w sosie jakimś tam. W praktyce zwykle bywa tak, że jest produkt(...)przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 10 foremek: 4 łyżeczki żelatyny 0,5 litra wywaru warzywnego 2 puszki polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish Prestige garść  mini marchewek mrożonych garść  różyczek brokuła mrożonych kilka listków pietruszki gałązka świeżego rozmarynu 2 jajka ugotowane na twardo pieprz biały

Blondynka Gotuje
Polędwiczki w sosie grzybowym 166

odstawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły. 2. Sos grzybowy: Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę(...)czasie dodać śmietanę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 296

Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 147

krótkiej przerwie zaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem(...)łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie rozpadły - powinny być miękkie, ale zwarte. Wyjąć śliwki, odłożyć, płyn (jeśli pozostał) zachować. 2. Polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry, posypać niewielką ilością soli i nieco większą, pieprzu (od siebie posypałam mięso 1 płaską łyżeczką pieprzu ziołowego).  Rozgrzać masło z olejem na dużej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku 110

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku SKŁADNIKI: 15 g suszonych grzybów  polędwiczka wieprzowa * 1 mała cebula  1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu i 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżki masła 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżka śmietany 18 % SPOSÓB WYKONANIA:  Suszone grzyby zalać(...)smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Dodać podsmażone grzyby z cebulą. Oddzielnie połączyć śmietankę z odrobiną sosu z patelni, wlać na patelnię i zagotować.   * (ja wykorzystałam około 250 g polędwiczki, czyli połowę dużej polędwiczki. Jest to porcja dla dwóch osób. ) Smacznego

Smaki Natalii
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 221

przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku(...)czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać 3 łyżki ulubionej musztardy

Codogara
Polędwiczki wieprzowe z wiśniami 146

wody 200 ml bulionu 3 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon. 2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. 3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos         zgęstnieje. 4. Dodać wiśnie i gotować(...)garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu. 6. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Smażyć polędwiczki na dużym ogniu, 3-4 min z każdej strony. 7. Gotową polędwiczkę podać z sosem wiśniowym. ZAPRASZAM NA FILM  Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu

Atlas Smaków
Marynowana polędwiczka nadziewana porem 173

polędwiczkę por pozostaje chrupki i nadaje aromatu całej roladzie. Jeśli lubicie tego typu warzywa, które po obróbce termicznej wciąż są al dente, to na pewno ta polędwiczka Wam posmakuje :) Do marynaty użyłam sosu teriyaki, który otrzymałam od firmy DeCare . TUTAJ dowiecie się więcej o tym sosie. Ten sos wspaniale sprawdził się jako marynata do mięsa. Latem na pewno upiekłabym(...)zacieki od ich zawartości. Marynowana polędwiczka nadziewana porem 2 porcje Polędwiczka: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 1 por - biała jego część (długości mniej więcej polędwiczki) 1 łyżka tartego żółtego sera sól, pieprz Marynata: 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Polędwiczka: Polędwiczkę oczyścić z błonek, rozkroić na jak najszerszy płat

Posadzone i zjedzone
Noodle z polędwicą wieprzową i brokułem 152

Kolejna prosta propozycja dla zabieganych. Zdrowo, smacznie i szybko! Polędwiczka wieprzowa, do tego zdrowy brokuł i wiążący wszystko wyrazisty sos sojowy. Pyszne połączenie, które sprawdza się zarówno z noodlami jak i z kaszą lub ryżem:) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:   20 minut Ilość porcji(...)gotujemy al. dente, czyli ok 7 – 10 minut. Zaraz po tym zabieramy się za krojenie polędwiczek w bardzo cieniutkie plasterki. Siekamy czosnek oraz imbir i dodajemy do polędwiczek, które marynujemy też w sosie sojowym i oliwie . Wstawiamy makaron i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno rumiany

Bazując na smaku
Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem / Braised Red Cabbage with Apple 112

fantastyczny dodatek do pożywnego gulaszu albo pieczonego drobiu i klusek śląskich. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:) Jeśli macie ochotę przygotować czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu, przygotujcie również moje polędwiczki w sosie własnym : Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, składniki: główka średniej wielkości czerwonej kapusty, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, ok. 2 szklanek wody, kilka łyżek soku z cytryny

Lekcje w kuchni
Polędwiczki w sosie Whiskey 96

Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwyle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie […] Artykuł Polędwiczki w sosie Whiskey pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Młoda kapusta z koperkiem - wegetariańska 127

Przyszła wiosna więc czas na wiosenne standardy. Młoda kapusta z koperkiem jako dodatek do młodych ziemniaków i sosu z polędwiczki sprawdza się idealnie. Debiut w mojej kuchni, ale raczej nie ostatnie wykonanie w tym sezonie.  Potrzebujemy: 1 średnią główkę młodej kapusty (600-800g) 1 pęczek koperku 70 g masła 82% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku

Emskie Smaki
Przepisy na placuszki z warzyw 363

sezon na warzywa nadające się na placki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki w kremowym sosie własnym . Placuszki z warzyw możecie przyprawiać raz mniej, a raz bardziej intensywnie, w zależności od nastroju czy upodobań. Przyznam, że ja oprócz przypraw, do większości placuszków dodaję cebulkę

Kuchnia Bazylii
Polędwiczki z sosem serowym 110

łyżki musztardy miodowej 2 łyżki masła łyżka mąki po 150 ml bulionu warzywnego i wina białego wytrawnego serek topiony gałka muszkatołowa sól,pieprz Polędwiczki pokrój … Czytaj dalej Polędwiczki z sosem serowym

gotuj ze mną
Polędwiczki w sosie grzybowym 244

polędwiczka wieprzowa 25 dkg grzybów leśnych, u mnie mrożone odgotowane borowiki, ale mogą być kurki lub inne 1 cebula 3/4 szklanki śmietany (u mnie … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie grzybowym

czarrna od kuchni
Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem 139

wyjmujemy. U mnie do garnka w którym było roztopione masło. Przekładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Podajemy same lub z mięsem. U mnie kopytka były z polędwiczką w sosie na którą przepis niedługo :-) Smacznego

kruche babeczki
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 131

wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczki w sosie grzybowym z twardzioszkami 228

Kilka dni temu przypadkowy spacer na łąki skończył się grzybobraniem. Natrafiłam na twardzioszki przydrożne , które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy poznałam je jako przydróżki. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Polędwiczki z borowikami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym z winem 240

odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego

Moja pasja smaku
Polędwiczka w sosie własnym 235

podana na plackach ziemniaczanych :) Składniki 1 polędwiczka wieprzowa 1 duża cebula sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) słodka papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Polędwiczka w sosie własnym

czarrna od kuchni
Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle 148

wygraną. Niestety moje polędwiczki nie wygrały... Niemniej jednak przepis został zapisany, a wraz z nim zdjęcie potrawy przed zjedzeniem - jak to mówi moja mama - ze smakiem.  Grillowane polędwiczki z zielonym sosem i tagliatelle Przepis na grillowane polędwiczki krok po kroku opisałem na wspomnianym portalu. Ponadto można tam znaleźć ciekawe przepisy, interesujące artykuły. Nota bene, to właśnie na podstawie tego

Right Behind The Kitchen
Sałatka ziemniaczana 343

sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno. Ostatnio zjedliśmy ją z polędwiczkami w sosie kurkowym. Kawałki ziemniaków, boczek, dymka i duuużo pieprzu - niewiele składników, ale za to jaki efekt! Nie jest to lekkie danie, ale w rozsądnej ilości nie zaszkodzi:)     Składniki

Kulinarne Inspiracje
Pieczony pstrąg w sosie serowym 113

Jakiś czas temu robiliśmy polędwiczki w sosie serowym . Wyszły naprawdę rewelacyjnie. Ale jeszcze lepiej wyszedł sos, którym były oblane. Po prostu się w nim zakochałem! I tylko czekałem na moment żeby go znowu wykorzystać. I pomyślałem, że idealny będzie do pieczonego pstrąga. I nie myliłem się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 184

musztardy delikatesowej  - ok. 250 g pieczarek - cebula - ząbek czosnku  - kilka suszonych śliwek - przyprawy : sól,pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu - łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na  mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania