podudzia z kurczaka - 1043 przepisów (strona:9/70)

Kurczak pieczony na ziemniakach z kapustą i pieczarkami 2236

jednego naczynia i pyszny obiad robi się praktycznie sam :)  Smak ziemniaków upieczonych pod pysznym soczystym mięsem z białą kapustą i pieczarkami zrobi naprawdę wrażenie na domownikach. 4 podudzia z kurczaka 3 duże ziemniaki ok 300 gramów białej kapusty ok. 200 gramów pieczarek 1 średnia cebula Ulubione przyprawy do kurczaka u mnie mieszanka ⤑ sól, wegeta, papryka czerwona, majeranek,kurkuma, pieprz(...)misce i przyprawiamy solą, pieprzem, wegetą czosnkiem w proszku i dokładnie mieszamy. Mieszankę warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jeżeli przygotowujemy większą ilość można użyć blaszki z wyposażenia piekarnika. Podudzia z kurczaka obsmażamy na patelni z każdej strony  następnie układamy na warzywach. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać pół szklanki wody, wymieszać i dodać do potrawy.  Przykryć folią aluminiową

Andzia Pichci
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 119

rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach i zapiekam obok kurczaka tylko już do zrumieniania. W ten sposób można zrobić też skrzydełka lub same udka, czy podudzia a nawet całego kurczaka. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 nogi z kurczaka wędzony boczek - kilka plastrów 200 ml jasnego piwa 50 g rodzynek łyżka masła 2 liście laurowe 2 cebule(...)łyżki oliwy sól i pieprz papryka słodka mielona łyżka cukru Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Schować do lodówki w pojemniku z przykrywą na całą noc. Rodzynki przełożyć do miseczki, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać piwem. Zostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Podudzia z kurczaka nadziewane pieczarkami 151

Rewelacyjne rozpływające się w ustach podudzia z kurczaka faszerowane pieczarkami. Smaczny obiad świetna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia. 6 szt dużych podudzi (pałek) z kurczaka  8 dużych pieczarek 1 mała cebula sól  pieprz odrobina czosnku w proszku Czubata łyżka bułki tartej 1 małe jajko przyprawa do kurczaka lub ulubione przyprawy A by przygotować takie nadziewane pałeczki z kurczaka(...)jajkiem. Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli, ale można wcześniej podsmażyć. Gotowym farszem ( będzie nieco luźny) za pomocą łyżki nadziewamy podudzia. Staramy się umieścić jak najwięcej farszu. Gotowe pałki  przekładamy do naczynia żaroodpornego przyprawiamy przyprawą do kurczaka.  Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Pieczemy ok. 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy, delikatnie obracamy pałki na drugą

Andzia Pichci
Grillowane podudzia w musztardowej marynacie 220

marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 8 szt podudzi kurczaka Marynata: 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu 5 łyżek oliwy z oliwek sól Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka(...)Idealnie- gdy odłożymy kurczaka pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę. Rozpalamy grilla. Na średnio gorącym grillu pieczamy nasze podudzia. Łączny czas grillowania to 30-35 min. Kurczak gotowy :) Podajemy kurczaka z naszą ulubioną sałatką, ja do tego upiekłam ziemniaki . Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak w słoiku 315

przepisu użyliśmy podudzi oraz skrzydełek, ale tak samo dobrze sprawdzą się udka z kurczaka lub pierś ze skórą i kością. Kurczak w słoikach, to także dobry pomysł na mięso na wyjazd. Pominięcie etapu gotowania kurczaka skraca czas szykowania konkretnego dania nawet o połowę. Tak przygotowany kurczak jest delikatny, aromatyczny i co najważniejsze, wszystko, co musisz zrobić, to umieścić mięso(...)wystudzeniu, czy wszystkie nakrętki na słoikach są wklęśnięte. Jest to zasadniczą gwarancją tego, czy nasz kurczak konserwowy jest dobrze zawekowany. Zobacz nasz przepis krok po kroku na kurczaka do słoika. Zapraszamy! Składniki na 5 słoików o poj. 720 ml Kurczak w słoiku Składniki: podudzia z kurczaka: 12 szt. skrzydełka: 8 szt. marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. czosnek: 5 ząbków

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak z rozmarynem i cytryną 226

tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1½ łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1-2 cytryny(...)naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wymieszać ze szczyptą soli i rozmarynem. Podpiec w 200°C przez 30 minut. Zamarynowanego kurczaka obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pozostałą marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze

Pełny talerz
Ziołowe podudzia kurczaka pieczone w maślance 74

delikatny posmak czosnku. Jeśli lubicie ziołowe marynaty to zachęcam do przygotowania w ten sposób pałek z kurczaka. Marynata z 500 ml maślanki wystarczy na więcej podudzi niż podałam [...] Artykuł Ziołowe podudzia kurczaka pieczone w maślance pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak tandoori 88

Kurczak tandoori to danie, które wywodzi się z rejonu Pundżab w północnych Indiach. Tradycyjnie kurczak tandoori pieczony jest w specjalnym, glinianym piecu zwanym tandoor, który ma swoje korzenie w Persji. W domowych warunkach takiego indyjskiego kurczaka można spokojnie przygotować na grillu, a nawet w piekarniku.  Kurczak tandoori idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu, z dodatkiem raity(...)tego regionu możecie spotkać się z wykorzystaniem ghee na którym przesmaża się przyprawy, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.  Kurczak tandoori Składniki:  1kg pałek i/lub podudzi z kurczaka bez skóry na marynatę: 10 nasion zielonego kardamonu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonych

Codzienne Gotowanie
Pieczony kurczak w słodkim sosie z ananasem – pyszny obiad 164

takie danie. Z czym podać pieczonego kurczaka w słodkim sosie z ananasem? Świetnie sprawdzi się podany z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem. Myślę, że będzie się również dobrze komponował z frytkami lub pieczonym ziemniakami, choć jeszcze tej wersji nie próbowałam.   Składniki na pieczonego kurczaka w słodkim sosie z ananasem: 1 kg podudzi z kurczaka (mogą też być ćwiartki(...)mięsie układamy warzywa. Całość zalewamy sosem i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez około 50 minut. Pieczony kurczak w słodkim sosie z ananasem – pyszny obiad Zobacz inne przepisy na kurczaka: Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka Udka z kurczaka pieczone z warzywami – prosty i pyszny obiad Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny

e-PrzepisyKulinarne
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 142

Nasz Kurczak , polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :) Składniki: 4 podudzia z kurczaka   2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny sok z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona(...)łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa

Symfonia smakowa
Pałki z kurczaka w cytrusowej marynacie 172

Dość często na niedzielny obiad robię pieczonego kurczaka. Czy to pieczony w całości czy całe ćwiartki lub skrzydełka albo podudzia staram się zmieniać dodatki lub marynaty(...)smakował za każdym razem inaczej. Dzisiaj na obiad zrobiłam pałki z kurczaka marynowane w cytrusowej zalewie.    PAŁKI Z KURCZAKA  w CYRTUSOWEJ MARYNACIE   Składniki: 10 podudzi kurczaka na marynatę: 5 posiekanych szalotek 5 rozgniecionych ząbków czosnku kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki, kolendry i tymianku sok z 2 limonek i z 2 cytryn oraz z 2 pomarańczy

Bon appetit mon amie
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 143

Kurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU(...)MUSZTARDY.   Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju

Kuchnia Beaty
Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka 111

Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka – doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! Artykuł Aromatyczne pieczone podudzia z kurczaka pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Podudzia w pomidorach 212

Propozycja dla smakoszy mięsa drobiowego. Prosty i smaczny wariant na podanie kurczaka. Składniki 8 szt podudzi kurczaka 1/3 szklanki oliwy 5 ząbków czosnku 1 łyżka tymianku 2 szklanki płynnego przecieru pomidorowego sól pieprz gałązka pomidorków koktajlowych Przygotowanie Podudzia umyłem, osuszyłem. Przyprawiłem solą i pieprzem. Obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem do żaroodpornej formy . Na tym samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie pieprzowym 192

wersję nieco bardziej ostrą ( choć nie jest taka ostra jakby nazwa wskazywała ;) ) Świetnie nasycą , ale i też rozgrzeją w te coraz chłodniejsze dni! Do dzieła! SKŁADNIKI : * podudzia z kurczaka – 3 szt * cytryna – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * tymianek – 3 gałązki * masło – 30 g * mąka pszenna – 1 łyżka * olej rzepakowy – 50 ml * kolorowy pieprz(...)smaku * sól – do smaku   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ). Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. Wkładamy nasze mięso. Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek. Całość skrapiamy resztą oleju. Wkładamy do nagrzanego na 180C

Ostra na Słodko