Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci
Chilli Czosnek i Oliwaprzykład podczas letniej wycieczki nad jezioro bądź weekend w agroturystycznym pensjonacie. Jestem pewna, że prędzej czy później uda się Wam zorganizować ognisko i zabłysnąć wśród znajomych choćby różnymi rodzajami podpłomyków. A do tego czasu pozostaje zachwycać się zawartymi w książce ciekawostkami i uczyć przepisów na pamięć – nie jest to trudne, bowiem większość zawiera zaledwie kilka składników. Nie wszystkie dania wymagają
Życie zamknięte w smakuskładniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka
upichconawyśmienitą wołowiną QMP Miejsce pierwsze należało bezapelacyjnie do Basi, autorki bloga kulinarnego Życie w apetycie i jej Wołowych pulpecików QMP w sezamie na orkiszowych, razowych podpłomykach z bryndzą podhalańską doprawioną pesto z liści rzodkiewki, z orientalnym chutneyem rabarbarowym i truskawkami. Na koniec chciałam bardzo podziękować organizatorom konkursu, Grześkowi i jego współpracownikom za pomoc i wspaniałą atmosferą
Dzieje kuchennej Wiewiórypurée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim
Be Fit Be Strongewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw. Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody
SzczyptaSmaQdodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno czy dipy na bazie jogurtu to niezawodne dodatki do grilla
codojedzeniaChapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuzawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej urzekły nas zdjęcia. Jesteśmy zwolennikami prawdziwych zdjęć, odzwierciedlających prezentowaną potrawę. Bo ładne zdjęcie
Marder&Marder Manufacturekiedy zgłębicie temat, to w ten placek można tak na prawdę wsadzić wszystko. Teraz piadina jest dostępna w Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ
les mirabellesprzesyłkę z produktami firmy KUPIEC do testowania. Jest to część mojej nagrody w konkursie „Zdrowe nie nudne”. Będę takie przesyłki otrzymywać co miesiąc przez cały rok. Część nagrody (podpłomyki i maca) zniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście
Wiem co jempotrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka* 400g mąki
les mirabelles1,5 szklanki mąki 1 jajko + 1 do posmarowania ciastek 4 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia sól duża szczypta Papryka słodka i ostra do
cukrem pudrem posypaneChleb żytni z jabłkami czy też chleb pszennożytni piekę często, bo przepadam za jabłkami. Pyszny chleb piekę z jabłkowym cydrem. Ale jeśli nie macie jabłkowego cydru
codojedzeniaIdealny przepis na chleb. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i wypiekam, nie powiem bardzo często. Jest to mój ulubiony przepis na chleb z formy z nasionami
codojedzenia