Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki
Gotowanie i blogowaniewieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii to głównie kuchnia muzułmańska, bogata w potrawy z mięsa baraniego i koziny oraz drobiu. Istnieje wiele smakowitych potraw przygotowanych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifaszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z cieciorki z kabanosem
Moja smaczna kuchniamiałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich
Wiem co jemPyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz
Passions hobbies lifetureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już botwinkę lub szpinak, ale jeśli trafi Wam się ładny
Chilli Czosnek i Oliwasię okazało, że wyglądem i smakiem wcale, a wcale kukurydzy to nie przypominało :p Schowali do lodówki i mi powiedzieli, że się pomylili i zamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko
Moniki SmakołykiWitajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark . Smakowało wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo
Sama słodycz i szczypta chiliwspaniale się prezentował na jej przecudnych zdjęciach. A idea tego chleba była niesamowita - chleb z ziemniaka - cudo. I jeszcze w głowie ta myśl - on wygląda jak prawdziwy Babciny podpłomyk - robiony na rozgrzanej kuchni kaflowej - ten zapach, smak - i jak tu się powstrzymać...? Więc wypróbowałam ten przepis i szczerze zachęcam abyście także to zrobili bo warto - Kuchenny Ryś to potwierdza Anna
sierotka maRysia w kuchniwyrobów cukierniczych i 66 produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno
Trzeci talerzMamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej łyżka oliwy/oleju trochę ciepłej wody 1. Z podanych składników
NA MOIM TALERZUostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię i muszę zrobić :) http://www.mirabelkowy.pl/2015/03/proziaki.html
NA MOIM TALERZUsmażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki
SzczyptaSmaQCoraz mniej światła. Coraz mniej dnia. Wyskoczyłem wczoraj wieczorem na szybkie, małe zakupy. I niespecjalnie się ucieszyłem tym, że już przed ósmą robi się szaro. Zapragnąłem
Mam To Na Widelcuuprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku lub na podpłomykach, jak u mnie na zdjęciu. Możemy z powodzeniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Be Fit Be Strong