łyżka mąki pszennej - typ 1850 u mnie (k) * 2 szczypty kurkumy (g) * łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych (o) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * trochę proszku do pieczenia (sn) - chociaż nie wiem czy potrzebny * 1/2 startego kwaśnego jabłka (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła
Zdrowa Kuchnia Sowyotarta skórka z cytryny (k) * w drugim wypieku dałam 200 g mąki orkiszowej i 80 g w sumie: mąki żytniej typ 2000 (g), orkiszowych otrąb (k) i płatków owsianych (o) i dodałam łyżkę jogurtu greckiego (k) Składniki na ciasto dodawałam w przedstawionej kolejności, lekko mieszałam, a potem szybko zagniotłam ciasto - bardzo na tym etapie kruszące, co zresztą
Zdrowa Kuchnia SowyPropozycja na śniadanie - placuszki owsiano -serowe Lubicie słodkie śniadanko? Ta propozycja na pewno Was ucieszy. Polecam - placuszki bardzo smaczne i sycące . Racuszki owsiano-serowe z bakaliami 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki mąki, 1/4 szkl mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki chudego twarogu, dowolne bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć na oleju małe placuszku. Odsączyć na papierze
kolorowotorcikowopołączenia składników. Mąkę jaglaną dosypujemy stopniowo, ja piekłam je dwa razy i za każdym razem buraki miały różną gęstość, za pierwszym razem dosypałam dodatkowo 1 łyżkę otrębów i 1 płatków owsianych. Drugie buraki były mniej wodniste i wystarczyło 10 łyżek mąki z kaszy jaglanej. Gdy użyjemy gotowej mąki jaglanej może się okazać iż będzie jej potrzeba troszkę mniej. Ja swoją
Smaczne Zdrowewczoraj. Tak czy inaczej chlebki wyszły bardzo smaczne;)) pierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml pestek dyni, 100ml siemienia lnianego, 100ml sezamu, 30g zarodków pszennych, 50g żurawiny
Z miłości do słodkościkuchni dają milion możliwości do wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać z ostrym lub słodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs. Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu :) Zachęcam was do ich spożywania
Sajkofanka smakuszklanki mąki pszennej • ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie okrągła 22 cm)( dno formy uprzednio
Mia Cucina SofietaCiasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 4 łyżki płatków owsianych ew. posiekane orzechy Śliwki ( u mnie akurat mrożone) Wykonanie: W połowie letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać
Malinowa KawiarenkaCześć :)Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :)Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :) Racuchy zjedliśmy z miodem
Pora coś zjeśćCześć! Dzisiaj na facebooku obiecałam Wam przepis na granolę, a więc jest ;-). Powoli zaczynam być zwolenniczką własnoręcznego robienia rzeczy, które można kupić gotowe w sklepach. I
Pora coś zjeśćmasłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej
Smakołyki Berenikisernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości, będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód
W kuchni Karmel-itkiprzy niej nie ma wcale! Trudno jej się oprzeć, wyjadam ją na sucho i zjadam z mlekiem i owocami. Przepis pochodzi z Moje Wypieki . Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych (w sklepie SKWORCU możecie kupić dobrej jakości orzechy) 1/2 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie
Blondynka Gotujewody 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa) 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia) 15 g świeżych drożdży 50 g płatków owsianych 25 g rozgniecionych w moździerzu pestek słonecznika (w oryginale: zarodki pszenicy) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżki soli (w oryginale: 1 łyżka) Przygotowanie W ymieszaj mleko
coolinarnastrefa.blogspot.com