zakwas żytni 100 g wody Składniki na ciasto właściwe 350 g mąki żytniej typ 720 50 g mąki żytniej typ 2000 woda 250 g 30 g płatków owsianych 1 płaska łyżka miodu 1 czubata łyżeczka soli 30 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wykonanie Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 300 g -mąka żytnia 200 g -woda 300 g -siemię lniane 30 g -sezam do posypania po wierzchu 20-30 g -płatki owsiane górskie 40 g - sól dwie płaskie łyżeczki -drożdże suszone dwa gramy Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do formy w której będzie pieczony chleb.Ja ten piekłem w zwykłej metalowej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki
Niezły Młynekpozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. 6. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 15-20 min. Drożdżówki są bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpieczenia. 4. Placki pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min. (po 10 min. przewracamy placki na drugą stronę). Placki z jagodami są bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - flawonoidy (pochodzące z jagód), które działają przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 230 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g), - ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g), - 2 łyżki nasion chia (ok. 20g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g), - 2 łyżeczki soli, - 1 łyżka miodu (ok. 24g), - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g), - 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpodniebienie. zauroczenie. przepis na jedna porcje 1 croissant 4 łyżki jogurtu typu grecki 2 łyżki ulubionego miodu dodatkowo duża garść ulubionych owoców , płatków owsianych , nasion i orzechów ... tutaj - kiwi , pomarańcza , gruszka , borówki , wiśnie nasączone spirytusem:) , rodzynki , migdały , orzechy laskowe , kokos suszony i kiełki bazylii :) - chyba wszystko wymieniłam ;) Croissant'a rozkroić i grillować chwilę aż się zrumieni , nałożyć
na gaziepłatki jaglane na mleku ryżowo-migdałowym z domowym dżemem truskawkowym i sosem z masła z nerkowców ~ Jak nie płatki owsiane - to jaglane, czyli moje drugie ulubione <3 A do tego domowy dżem truskawkowy, który również uwielbiam i jako uwieńczenie całości - masło nerkowcowe Primavika w postaci kremowego sosu...Bosko :) Oceny wystawione, do ferii jeszcze prawie miesiąc, już zaczynam pracować
breakfast of dreamsSkładniki (na 1 bochenek w "keksówce"): 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni 90 gram mielonego siemienia lnianego 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów 150 gram płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki oliwy z oliwek 350 ml wody W naczyniu mieszam wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu mieszam
Mango Papajaprzygotowuje się je w na prawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, pekan, jagody goi, płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie też użyć kruchych ciasteczek, a drugi
SMYKWKUCHNIKlasyczna, prosta i rozgrzewająca - owsianka z imbirem. owsianka z imbirem , podana z mlekiem sojowym, syropem ryżowym i imbirem kandyzowanym Przepis: własny / 1 porcja / 40 g płatków owsianych szklanka wody dwie szczypty soli 1/3-1/2 łyżeczki imbiru czubata łyżeczka cukru (lub coś innego do posłodzenia/ pominąć) Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Gotujemy owsiankę na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Przekładamy
tost z dżememSzyszki z ryżem preparowanym to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama robiła nam takie szyszki albo jeszcze takie ciasteczka z płatkami owsianymi. Nie zapomniany smak. To były czasy , kiedy słodycze były na kartki. Dzisiaj w sklepach mamy ogromny wybór słodyczy, a i tak wracam do smaków z rodzinnego domu. Też wspominacie czasami jakieś smakołyki z dzieciństwa, które przygotowywała
O kuchni z uczuciemdzieci. (18-20 sztuk) 1/2 szklanki piwa karmelowego (może być też zwykłe) 1 szklanka mąki pszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru (płaskich; około 60g) 1 szczypta soli 40g płatków owsianych (błyskawicznych) 25g wiórek kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta
Di gotujeRozsmakowałam się w domowej granoli:) Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 0,5 płatków owsianych bezglutenowych 1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców 1 szklanka orzechów włoskich 0,5 szklanki suszonej morwy białej mus z 2 jabłek 1/2 cynamonu świeżo startego garść ususzonych
Łycha smakówmój zimowy śniadaniowy hit. Kokos wprowadza nieco egzotyki do chrupiącej mieszanki z orzechów i płatków owsianych. A czekolada? No cóż, nic lepiej nie stawia na nogi od rana. Jak każdą moją granolę - proponuję upiec dużą porcję i zamknąć w słoiku. Będziecie za to sobie wdzięczni w dni, kiedy nie macie czasu przygotować śniadania przed wyjściem do pracy
Milion Smaków