mleku, z owocami. Używam płatków błyskawicznych ( w innym przypadku wieczorem płatki płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki.; rano podgrzewamy ) Gęstość owsianki modyfikujemy ilością mleka. 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych szklanka ( 250 ml ) mleka / wody szczypta soli ewent. łyżka miodu bakalie / owoce / dżem Do garnka wlewamy mleko / wodę, dodajemy płatki owsiane i szczyptę soli. Mieszając doprowadzamy do wrzenia
Atlas Smakówsyropu z agawy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki szczypta soli 50g płatków żytnich (mielimy na mąkę) 0,5 łyżeczki sody 110g płatków owsianych błyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne ciasteczka z bananem i trzema rodzajami czekolady. Przez dodatek płatków owsianych i braku masła można uznać je za nieco zdrowsze niż tradycyjne. Bardzo polecam! Składniki : 250 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 banan 60 ml oleju 2 łyżki miodu 1 jajko 200 g grubo posiekanej czekolady białej, mlecznej
Chocolate Muffin BlogOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jabłko Jogurt o smaku brzoskwini z otrębami pszennymi Przygotowanie: Jaja, wiórki kokosowe, jogurt naturalny, cukier, płatki owsiane i mąkę bardzo dobrze mieszamy lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji
Kuchnia Łukaszapyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli(...)syropu z brązowego ryżu 1-2 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki lub 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj
Menu Zdrowiapyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli(...)syropu z brązowego ryżu 1-2 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki lub 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj
Menu Zdrowiazbędnego kalorycznego obciążenia. Dla porównania: 1 duży banan to ok. 120 g czyli 110 kcal. taka sama ilość miodu to ok. 390 kcal! SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych lub mieszanych* 1 duży lub 1,5 małego banana 8 suszonych moreli 1 łyżka nasion chia** 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych * u nas były(...)płatki owsiane, jaglane, żytnie i pszeniczne w miarę równych proporcjach ** można dodać zamiast nich siemię. (Mają podobne właściwości, różnica głównie polega na tym, że chia ma więcej błonnika, siemię kwasów omega 3) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.*** W misce rozgniatamy widelcem lub blenderem banana. Polecamy blender - uzyskana konsystencja jest dużo bardziej płynna
Kuchnia od dwojgasztuk) 150 g zmielonych migdałów 100 g ulubionych orzechów (ziemnych, nerkowca, włoskich, laskowych itp.) 100 ml oleju kokosowego lub innego 100 g zmielonych płatków owsianych 4 jajka 100 g miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM 3 puszki SCHŁODZONEGO mleczka kokosowego(...)sztuk) 150 g zmielonych migdałów 100 g ulubionych orzechów (ziemnych, nerkowca, włoskich, laskowych itp.) 100 ml oleju kokosowego lub innego 100 g zmielonych płatków owsianych 4 jajka 100 g miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM 3 puszki SCHŁODZONEGO mleczka kokosowego
A to pestkamnie bardzo czekoladowo, a to za sprawą pysznych czekolad marki Vivani . Tym razem zrobiłam z ich udziałem niebiańsko przepyszne batony musli. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Bazą są płatki owsiane, a dopomagają im słodkie rodzynki, chrupiące pestki dyni i kokos. Wierzch to czekoladowa skorupka z gorzkiej czekolady słodzonej cukrem kokosowym. Coś pysznego, bardzo polecam, batony wychodzą niezwykle smaczne. Każdy(...)będzie zadowolony z takiej wersji zdrowej i słodkiej przekąski. Składniki (6 sztuk): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 60 g rodzynek 30 g pestek dyni 30 g chipsów kokosowych lub wiórków 50 g masła orzechowego 40 g syropu klonowego 30 g oleju kokosowego polewa: 40 g gorzkiej czekolady Panama (Vivani
Zdrowie na języku :Pjedne z najpyszniejszych maseł orzechowych. Są to produkty marki Orzechownia , które bardzo polecam, a szczególnie masło orzechowe o smaku słonego karmelu - jest niesamowicie dobre ❤️ Składniki (5 sztuk): 75 g płatków owsianych 1 łyżka żurawiny liofilizowanej (jako barwnik; można też użyć innych owoców) 25 g miodu lub syropu klonowego/daktylowego 25 g masła orzechowego (u mnie słony karmel od Orzechownia(...)łyżek napoju roślinnego lub mleka 5 łyżeczek masła orzechowego (u mnie słony karmel od Orzechownia) 5 łyżeczek zdrowej wersji kremu czekoladowego (u mnie naturelka od Orzechownia) Przygotowanie: Płatki owsiane zmiksuj z żurawiną liofilizowaną, miodem, 25 g masła orzechowego oraz napojem roślinnym. Powstałą masę podziel na 5 części i każdą wylep spód foremki silikonowej do muffinek. Następnie do każdej muffinki
Zdrowie na języku :Pciasteczka owsiane, z domieszką truskawek i banana. Pyszne i bez chemii, a to przecież najważniejsze. Mam ogromnego fioła na tym punkcie.. Składniki - (około 20 sztuk) 1 pełna szklanka płatków owsianych 1 garść mrożonych truskawek (mamy sezon zimowy) 1/4 banana 1 jajko 1,5 łyżki lub więcej miodu do smaku Opcjonalnie ziarna - u mnie słonecznik i pestki dyni, ale może(...)kroimy banana na mniejsze części i blendujemy razem z truskawkami na gładki sos. Dodajemy do mieszaniny jajko i miód. Mieszamy do połączenia się składników. W ostatnim kroku dodajemy płatki owsiane i ziarno i ponownie mieszamy. Wykładamy małe placuszki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się by nie były za grube, bo mogą nam się przypalić od spodu
Justa próbuje gotowaćSkładniki / ok. 16 ciasteczek: – 100 g migdałów – 75 g mąki ryżowej – 120 g płatków owsianych górskich – 40 g rodzynek – 40 g żurawiny – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 130 g roztopionego masła – 3 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Blachę wykładamy papieremdo pieczenia. Migdały mielimy na mąkę. Rodzynki i żurawinę drobno(...)siekamy. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę migdałową, mąkę ryżową, płatki owsiane, posiekane rodzynki i żurawinę, sodę oczyszczoną i ksylitol. Dolewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kulki (jeśli będzie bardzo się kleić, żwilżcie dłonie odrobiną zimnej wody), układamy je na blaszce (zachowując odstęp) i delikatnie spłaszczamy, formując zgrabne ciasteczka ( grubości
I LOVE LIFEpyszne maleństwa w szybkiej wersji light, bez zawartości: - jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia Składniki: (na ok 15 ciasteczek o średnicy ok. 6cm) - ok. 2 i pół szklanki płatków owsianych - 2 banany - 3 łyżki miodu - 2 paski gorzkiej czekolady/ 8 kosteczek - 2 i pół łyżki masła - ok. 3/4 szklanki ziaren: dyni, słonecznika, owoce goji, suszona żurawina Banany rozgniatamy albo miksujemy(...)pomocą blendera, kostki czekolady rozgniatamy na mniejsze kawałki. Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i pozostałe ziarna. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce na ok. 15 minut. Na łyżkę nabieramy wyrobioną masę i formujemy kulkę. Kulkę ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy do kształtu ciasteczka. Zapiekamy w temp 170 stopni ok 20 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą
upichconalistę właściwości zdrowotnych, dlatego, jeśli w waszym domu wciąż brakuje jej na stole, to zachęcam do udania się do najbliższego sklepu. Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne, zdrowe placuszki z płatków owsianych, z wykorzystaniem czarnej porzeczki. Są one bardzo delikatne, idealne na letnie śniadanie, lub przekąskę, perfekcyjne dla dzieci. Moja rodzina określiła je jako istna bomba :). Zapraszam! Składniki (na jedną porcję(...)łyżki płatków owsianych (najlepiej zwykłych lub górskich) 1 łyżka otrębów pszennych 1 jajko szczypta cynamonu pół szklanki czarnych porzeczek miód (do polania/opcjonalnie możesz dodać łyżkę do środka) olej kokosowy (do smażenia) *Polanie placuszków miodem przed podaniem, jest lepszą alternatywą niż dodanie do ciasta, gdyż wtedy nie narazimy go na działanie wysokiej temperatury, na skutek której traci swoje cenne
Smiling Shrimplodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą jeszcze ciepłe :) Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona :) Składniki: 1,5 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl.mąki krupczatki 50 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko Sposób przygotowania: Jabłko myjemy, obieramy(...)ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy z miodem, dodajemy płatki owsiane, przesmażamy, aby zmiękły, następnie dodajemy starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy
Kolorowy Przepisownik