placuszki - 9092 przepisów (strona:240/607)

Placuszki bananowe z czekoladą 227

Naszła mnie nagła chęć na coś słodkiego. Postanowiłam więc przygotować słodkie śniadanie - placuszki bananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem. Potrzebne nam: -1,25 szklanki mąki - niecałe 1/2 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki brązowego cukru - 1 duży banan - 4 kostki(...)widelcem i dodać do masy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i razem z płatkami migdałowymi wmieszać do masy. Masę nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem, zależnie od preferencji

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe rogale na śniadanie 170

ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę  - " Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać

Z Kuchni Do Kuchni
Placuszki szpinakowe 178

rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami np. winogronami

Kuchenny Skrawek Nieba
Smażone placuszki z kapustą i marchewką 112

Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem i .................... Smacznego

Gaździnka warzy
Kopytkowe placuszki 363

Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa(...)mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron. U mnie najczęściej podawany z sosem pieczarkowy. Przepis tutaj

Krakowskie smaki Ani
NA JAGODY 148

rozmrażamy przed dodaniem do ciasta) Wszystkie składniki połączyć w miseczce - mąkę należy wsypywać stopniowo, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić na 10-15 minut. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju roślinnym - najpierw rozgrzewamy olej, potem zmniejszamy moc grzania, nabieramy 1-2 łyżki surowego ciasta i smażymy placuszki na średnim ogniu, po ok. 2-3 minutach przewracając

KUCHARNIA
Samotność, dzieci i ślimaki. 160

łyżeczki soli  3 szklanki mąki pszennej  12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków  1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  sezam, do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki(...)podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce

KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 166

czasie masa stwardnieje i będzie przypominała sypką kruszonkę. Niewielką ilość - ok. 1/2 łyżeczki przenieść na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia i rozwałkować na cieniutki placuszek - najlepiej przez folię kuchenną. Podobnie postępować z resztą masy. Tak przygotowane placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 185-190 stopni i piec przez ok. 8-10 minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąble

KUCHARNIA
Delikatne pączki z dżemem truskawkowym 704

być). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Przy pomocy łyżki wybieramy porcję ciasta, nakładamy na wysmarowaną mąką rękę i formujemy placuszek. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę dżemu i zagniatamy w kulkę. Układamy na posypanej mąką stolnicy. Gdy uformujemy wszystkie pączki, ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut

My Culinary Art
Pieczone placuszki z dyni 212

serka waniliowego homogenizowanego (Garwoliński) 2 łyżki cukru jajko łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mąki Wykonanie: Wszystko razem wymieszać (ja mieszałam łyżką), o układać na blachę wyłożona papierem, okrągłe placuszki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasze placuszki 30 minut. Smacznego :D Dynia rządzi: Ciasteczka dyniowe z powidłami

Moje pyszne gotowanie
Marcinek 21334

Już od dawna przymierzałam się do realizacji tego przepisu... ale szczerze mówiąc podchodziłam do niego jak do jeża. Najbardziej zniechęcała mnie wizja pieczenia 12-13 cieniutkich placuszków. Ale w końcu zawzięłam się - i stwierdziłam - czas na Marcinka :) ...i wiecie co? opłacało się zainwestować każdą minutę włożoną w jego przygotowanie. Ciasto jest niesamowite. Lekko kwaskowy, niezbyt słodki posmak śmietany(...)przygotowania placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować do średnicy 24 cm. Żeby krawędzie były równe - placuszki okrajałam nożykiem wokół talerza. Do tego celu można wykorzystać z powodzeniem dno od tortownicy. Każdy placek piec 7 - 8 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) na jasny, słomkowy kolor

Świat Ciasta
Amarantus - placki 148

zmielonego maku 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki sody słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki wykładamy na talerz i posypujemy cynamonem. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Bananowy zawrót głowy - placuszki z miodem i jogurtem 239

wiadomo, że do świąt trzeba jeszcze tych kilka dni wytrzymać, dlatego też polecam Ci przepis na proste, szybie, pyszne śniadanie. Bądź też każdy inny posiłek według Twojego kulinarnego gustu. Placuszki bananowe to recepta na szybki posiłek, którego rezultatem jest maksimum smaku.  Składniki (8 placuszków) 1 banan 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki mąki  1/4 łyżeczki proszku

Mój Smak na Życie
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 155

serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie(...)jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią z każdej strony. Ja używam foremek, daje to gwarancję, że się nie zburzy placuszek przy przewracaniu. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i owocami granatu

BaRepas
Placuszki z mąki ryżowej 195

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bezglutenowe placuszki z mąki ryżowej, w sam raz na szybkie śniadanie. Są bardzo lekkie i puszyste. Podałam je z kiwi, karmelizowanymi bananami i ziarenkami. Wyszły mega smaczne. Polecam na śniadanie dla dzieci jak i dorosłych. Post Placuszki z mąki ryżowej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania