taki mój apel, nie sypcie cukru do ciasta na placki, jest tam zupełnie zbędny. Jeśli dorzucacie owoce, tym bardziej nie trzeba jeszcze dodatkowo dosładzać. W zupełności wystarczy lekko polać placuszki z wierzchu na przykład syropem klonowym albo miodem, tak podane są naprawdę przepyszne! Specjalnie przy okazji powyższej refleksji, mam dla was przepis na placki (bez cukru oczywiście :) ) jogurtowe z jagodami(...)mrożeniem, ponieważ susza majowa skutecznie zamordowała sporą część krzaczków i w tym roku jagód będzie raczej mało, niestety. Stąd też, śpieszmy się pożerać jagody, tak szybko znikają z lasów! Placuszki jogurtowe z jagodami 1 duży gęsty jogurt naturalny (około 400 g) 3/4 szklanki mleka 50 g roztopionego i przestudzonego masła 3 jajka 2 szklanki mąki (280 g) 1 łyżeczka proszku
Przepysznik - BLW i nie tylkowyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod ściereczkę. W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy składniki na kruszonkę za pomocą dłoni. Po 15 minutach z bułeczek formujemy placuszki, następnie robimy na środku wgłębienie. Później smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka. Wykładamy budyń na placuszki, na to posypujemy hojnie kruszonkę. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce
Pelusiowa KuchniaWczoraj zrobiłam indyjskie placuszki. Lubię je bardzo, bo można różnie je przyprawiać w zależności od tego na co mamy ochotę, a zatem zawsze są inne. Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry. Składniki: Mąka 450 gr, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki ciepłej wody, Czosnek niedźwiedzi, 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka cuminu, Troszkę(...)klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Smaki Przyprawy i Koloryktóre przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty z dziadkami. Długo nie mogłam trafić na placuszki, które choć trochę by przypominały te smażone przez babcie Halę, na starej emaliowanej patelni koloru seledynowego... wiedziałam, że był w nich kefir i jabłka. Dopiero w tym tygodniu odkryłam(...)pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na małe kawałki. Banana obieramy i kroimy w plasterki, śliwki kroimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcje ciasta. W każdy placuszek wtykamy po kilka kawałków śliwki lub plasterków banana. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Trzeba zwracać uwagę na to jak placki smażą się od strony banan i śliwki
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu dostałam od sąsiadki przepis na placuszki z piersi kurczaka. Dziś nareszcie go wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszły bardzo smaczne, wszystkim w domu smakowały. Na pewno znajdą się na stałe w naszym domowym menu. Składniki: 1 nieduża cebula, 0,5kg piersi z kurczaka, 3 jajka, 3 łyżki oleju + do smażenia, vegeta (warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól(...)spożywczą i odstawić na noc do lodówki lub przynajmniej na 2h przed smażeniem. Przed smażeniem mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną i jajkami. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Nakładać placuszki ( 2 łyżki na jeden) i smażyć na średnim ogniu. Smacznego
W kuchni u Monikidodać ciut mleka. Ciasto odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia Dużą ilość oleju mocno podgrzać na patelni, nakładać głęboką łyżką porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano Placuszki odsączyć na papierze. Z tej ilości składników usmażyłam 10 pysznych placuszków. Przepis z "Moje gotowanie" VI-VIII 2008 nr 1/2008
Proste PotrawyMiędzy innymi swojskie jeżynki, własnoręcznie zrywane (z których własnie robi się soczek) i cukinię. W pierwszych planach cukinia miała iść do słoików ale jakoś tak naszło mnie na placuszki. Ponieważ nigdy ich nie jadłam a słyszałam że są bardzo dobre to postanowiłam je zrobić. Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre(...)określił mój narzeczony były "zajebis*e". Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;) Polecam bardzo;) Składniki: 1 duża cukinia 2 marchewki 1 duża młoda cebula 2 ząbki czosnku garść poszatkowanego koperku 2 jajka 4 łyżki śmietany
Krakowskie smaki AniPierś z kurczaka nieco inaczej. Kotleciki czy też placuszki. Bardzo dobre i smaczne danie. Kawałki kurczaka z serem i pieczarkami doskonale się komponują smakowo. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag żółtego sera ( dowolny) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek sól,pieprz do smaku olej do smażenia WYKONANIE Pierś płuczemy(...)cienka kostka. Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórek i ścieramy na tarce, dodajemy do masy. Wbijamy jajka, wsypujemy mąki i doprawiamy solą i pierzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placuszki. Gorące podajemy z surówką, ziemniakami lub innym dodatkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPyszne placuszki ziemniaczane z curry . Może i identyczne i takie same smaczne jak poprzednio ale jednak jest coś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom . Składniki: Starte ziemniaki 1.1/2 kg papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie) 1 łyżka curry sól do smak jaja 2 szt mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody
Różowa kuchniaDoprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim jeszcze ciepłe placuszki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
Pobite gary Barbaryprzez praskę czosnek i cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na gorący tłuszcz, formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Pobite gary Barbarymąkę i wiórki i całość starannie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja swoje piekłam w silikonowej formie do tarty), formując łyżką cienkie (ok 0,5 cm) placuszki. Brzoskwinie obieramy, kroimy w plastry i układamy na placuszkach. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 20-25 minut na złoty kolor. Ja swoje ciasteczka
Cynamonowe szczęścieJeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem
Smaki Ewylekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy(...)lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce
Marder&Marder Manufacture