placek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie
Miód i pieprzcodzienną potrawą, którą każdy zna z własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić
Trzeci talerzSwoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę 25 x 35 cm 600 g mąki 300 g margaryny 6 jajek – białka i żółtka osobno 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Trzeci talerzcelu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę. Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki do środka a następnie zawijamy w rulony. Przepis na powidła przypominam
prawdziwe jedzeniepozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjąć 1/3 ciasta i rozwałkować na wymiar blaszki ( u mnie 40x25). Blaszkę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć wywałkowany placek na blaszkę. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej 50x25). Składniki nadzienia dokładnie zmiksować i rozsmarować równomiernie na prostokącie. Prostokąt zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić rulon
na moim stole...tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia Kasiwlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy na 0,5 godz
CoolinarniePLdodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciastka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec około
Ciastka - domowe słodkościCiasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać
Kuchnia DanusiŁączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem
Tradycyjna kuchnia Kasiostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy. Piane układamy na jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek. Kroimy w paski i układamy na piance po skosie. Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie EwyChoć sama w niej nigdy nie byłam to swego czasu urzekło mnie danie, które chciałam Wam dzisiaj pokazać. Gruzińska pizza jak się o niej mówi to nic innego jak placek szczodrze wypełniony mieszanką serów. Ja kupuje je w całości bo uwielbiam dania mączne i ser. Jeśli macie tak jak ja to naparwde polecam spróbować ;) Ta tradycyjna gruzińska
Pyry na Gazmiski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. 1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce. Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki. Piec w temp 200 stopni C do momentu aż boki ciasta się przyrumienią. U mnie trwało to 20 minut
O kuchni z uczuciemczęść ciasta lekko rozwałkować, na środek nałożyć 2 łyżki białego sera. Brzegi ciasta zlepić do środka (tak jak robi się sakiewkę). Lekko spłaszczyć a następnie rozwałkować na cienki placek uważając aby ciasto nie przerwało się. Chaczapuri smaży się na patelni jednak ja upiekłam je w piekarniku ( około 15min
Amatorka kuchennawyłożyć papierem do pieczenia - większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej (zapobiegnie to klejeniu się ciasta do blatu/stolnicy i dodawaniu mąki) - placek z ciasta przełożyć na dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - ciasto lekko wyrośnie podczas pieczenia, ze względu
Smakołyki Bereniki