placki - 22990 przepisów (strona:969/1533)

Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 156

więcej mąki lub dolej wody. Wyrobione ciasto wstaw z powrotem do miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na placek. Dwa przeciwległe boki okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz tutaj . Fetę, bryndzę

Food Square
Placek z jabłkiem i żurawiną 167

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru

VioletoweKucharzenie
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 207

używamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania

Poezja smaku
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 234

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu  - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienny skrzat. 150

przygotowałam tak bardzo wszystkim smakuje i tak szybko znika. I tak było właśnie z tym ciastem.      Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników

Rozpustne gotowanie
Poduszkowiec z kremem 119

proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko w proszku, doprawić aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. 4 łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego

Gotowanie jest łatwe
Pizzerinki 142

nadzienie; sos pomidorowy ogórek pomidor kiełbasa żółty ser oliwki  pieczarki  przyprawa do pizzy  Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości ok 12 cm.  Każdy posmarować sosem pomidorowym i ułożyć nadzienie. Posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Piec w temp 220 st ok 15 min SMACZNEGO

Gotowanie jest łatwe
Kruche ciasteczka różane 139

pół szkl cukru cukier waniliowy szczypta soli pół kostki masła 3 łyżki gęstej śmietany marmolada różana Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować dość cienko podsypując mąką , posmarować cały placek marmoladą (cieniutko) zawijać po dwa razy , odcinać radełkiem i kroć na 5 cm kawałeczki. Piec w nagrzanym piekarniku ok 200 st z termoobiegiem

Gotowanie jest łatwe
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 132

sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Pizza z salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 118

kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano sos pomidorowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka wody bazylia oregano szczypta soli Placek rozwalkować, koncentrat wymieszać z wodą i przyprawami, posmarować ciasto. Na wierzchu ułożyć salami, kilka plasterkow pomidora, plasterki oliwek, pomidory suszone a na nich ułozyć plasterki mozzarelli (by podczas pieczenia

Gotowanie jest łatwe
Rogaliki krucho drożdżowe 103

czarnej porzeczki) Mąkę rozetrzeć z masłem i żółtkami. Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami. Dodać do mąki i masła, zagnieść ciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik. Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple

Gotowanie jest łatwe
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 79

placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone

Gotowanie jest łatwe
Tortilla z pieczarkami i papryką wegetariańska 129

placki tortilla 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 czerwona papryka pół puszki groszku sól pieprz 2-3 łyżki oleju szczypta bazylii szczypta oregano Pieczarki drobno posiekać, cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki oraz paprykę, smażyć aż odparuje większość płynu. Pod koniec dodać groszek, przyprawić do smaku. Nadziewać

Gotowanie jest łatwe
Mazurek stefankowo kajmakowy 97

cukru, dodać po jednym żółtku , ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę z resztą cukru, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 3 placki w formie o rozm 33x22 Wystudzone przełożyć masą kajmakową i polać polewą, udekorować bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Kombucha - Grzybek herbaciany 178

która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Jak wygląda kombucha? Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in

Gotowanie jest łatwe